PS interview: Nid & Sancy

redactie | 7 juli 2009
interviews

Bart Demey en Tania Gallagher vormen samen Nid & Sancy. Het Belgische duo heeft met Yeah Yeah Yes een nieuw album, dat vol rock ’n rave staat. Daarmee gaan ze ook weer de podia langs. Op 18 juli staan ze op 5 Days Off in Amsterdam, op 27 jullie op 10 Days Off in Gent en op 5 september bij Joost van Bellen op Valtifest, ook in Amsterdam.

Tekst: Jesse Voorn

Wat kunnen jullie vertellen over het nieuwe album?

Nid & Sancy: “Dat het voor ons doen een vrij upbeat zomerse plaat geworden is. Dat we voor het opnemen geen agenda hadden en geen lijstje beperkingen. Dat het onze gemakkelijkste plaat om te maken totnogtoe is geweest. Dat we deze plaat vanuit een eerlijkheid voor muziek gemaakt hebben en dat we hopen dat de mensen ze leuk gaan vinden.”  

nid & sancy

Waardoor laten jullie je inspireren?

Nid & Sancy: “Wow, dat kan echt van alles zijn, gaande van boeken tot films tot andere muziek. Reizen is ook heel belangrijk. We zijn nogal vaak weg. We zitten sowieso enkele maanden per jaar in Azië en daar is zoveel inspiratie op te doen. Er zijn zoveel albums van de laatste 40 jaar die we nog niet kennen...dus dat komt wel goed.”  

In hoeverre is de dansvloer belangrijk?

Nid & Sancy: “Tja...op cd houden we er niet zoveel rekening mee. Gewoon omdat voor ons een cd niet hetzelfde is als een live concert en vice versa en daar blijven we toch bij. Maar eens we op het podium staan, dan gaat er een andere wereld open. Dat is een versnelling hoger en trappen maar....haha. Zo gaat dat. Soms lukt het en soms niet, maar het doel is wel de mensen op de been krijgen. Dus daar op dat moment is de dansvloer wél belangrijk.”

Het succes begint nu te komen zeg maar, hoe is dat voor jullie?

Nid & Sancy: “In wezen verschilt er voor ons niets met twee jaar of 5 jaar geleden. Ja we zijn sindsdien al drie keer naar de USA geweest en evenveel keer in Azië. Dit jaar gaan we ook naar Australië wellicht voor enkele concerten. In Maart speelden we nog met Kid Cudi en Steve Aoki in Los Angeles.  nid & sancyMaar verder is er helemaal niets veranderd. We werken heel hard. We doen heel veel zelf. We zijn nog steeds bezig vanuit een DIY attitude en we zijn daarin ook kunnen groeien. Daar zijn we best trots op.”

5 Days Off, Valtifest. Hoe is jullie binding met de clubscene?

Nid & Sancy: “Ja,  die is toch best sterk. We komen ook graag in de clubs en het voelt heel natuurlijk aan. It’s where we belong. Gooi ons tussen een hoop rockacts op een festival en het komt ook goed hoor. Het gaat niet alleen om de muziek. Het gaat ook om de energie.”

Proberen jullie mee te gaan met veranderingen in de dancescene of blijft het stug het eigen ding?

Nid & Sancy: “Nou ik denk graag dat we op een natuurlijk manier evolueren. Op dit album zitten zelfs Caribbean achtige tracks. Dat zag ik ons vier jaar geleden nog niet zo doen. Nid and Sancy is sowieso moeilijk te labelen. We zijn niet echt dance, electro, industrial of rock. Meer een rock act met dance invloeden, of zoiets.”

Wat hebben jullie met het nachtleven?

Nid & Sancy: “Alles. Het is verslavend maar we hebben meteen ook de andere kant nodig om het in evenwicht te houden. Na een concert sta ik vaak vroeg op om de krant te lezen en de vogels te horen fluiten. Alles moet in balans zijn. Gezond eten én ook af en toe volledig over de schreef, dat soort dingen. We zijn nu eenmaal geen zen mensen. Maar we werken eraan.”  

In hoeverre zijn jullie een deel van de Belgische dance, met collega;s als 2ManyDJs?

Nid & Sancy: “Ja we komen uit dezelfde stad en kennen elkaar echt al een eeuwigheid, maar anderzijds lopen we ook elkaars deur niet plat. Iedereen hier is ook steeds met van alles bezig. We  zaten vroeger zelfs met de Stephen en Steve (onemanparty) van Soulwax in een bandje......Andro Jane; we openden voor de Jim Rose Circus show.... hahaha. Dat is een primeur denk ik toch. Hebben we nog nooit aan iemand verteld.”  

nid & sancy

De electroclash heeft zijn beste dagen wel gehad. Hoe zien jullie dat?

Nid & Sancy: “Pfff, er is toch genoeg in de plaats gekomen niet?  Dat maakt verder ook lekker niks uit. Dat zijn hokjes en namen waar eigenlijk niemand wat aan heeft tenzij de baas van de genre indeling bij itunes.”  

Treden jullie alleen live op, of wil er ook nog gedeejayed worden?

Nid & Sancy: “We hebben het enkele malen geprobeerd en het was niks voor ons. Dus we zijn er mee opgehouden. Als we een dj als Joost Van Bellen zijn ding zien doen weten we dat we dat  niveau niet halen, tenzij we er dag en nacht mee zouden bezig zijn. We kunnen heel moeilijk zomaar iets doen. Als we iets doen is het tot op het bot. Al is de verleiding wel groot natuurlijk om een dj mee te nemen en achter hem lekker cocktails te drinken, de hele nacht door. hahaha.....dat lijkt ons wel wat.”

Check ook www.myspace.com/nidandsancy.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws