PS interview: Royksopp

redactie | 3 maart 2009
interviews

Torbjørn Brundtland en Svein Berge laten weer van zich horen. De twee, beter bekend als Royksopp, komen met een nieuw, derde album, met de naam Junior, dat op 23 maart in de winkels ligt. Het duo bestaat ook nog eens tien jaar. Royksopp kwam in 1998 met het veelgeprezen, eerste album Melody A.M. Partyscene sprak met Torbjørn Brundtland.

Tekst: Jesse Voorn

royksopp

Wat was het idee achter het nieuwe album?

Torbjørn: “Het begin was net als altijd, maar we kwamen al snel met zoveel muziek en de kwaliteit was zo hoog, dat we besloten het eens over een andere boeg te gooien. We wilden een energiek album maken, waarbij de focus ook meer op de pop kant lag en tegelijk ook werken aan een meer introvert en stil album. Junior is dat energieke album geworden en het introverte komt op het album Senior, dat later dit jaar nog zal verschijnen.”

Twee werelden in één jaar…

Torbjørn: “Ja man, maar toch ook weer verbonden met elkaar, want het blijft wel de Royksopp sound. We hebben altijd energieke muziek willen maken, maar ook wat meer ingetogen muziek. In het verleden gooiden we dat door elkaar en nu staat het op zich.”

Bij jullie was het vaak op albums rustig en live een grote brok energie…

Torbjørn: “Ja, dat is waar. Zo kun je het inderdaad zien. Het live deel komt sowieso pas nadat het album gemaakt is en onze meeste tracks worden veel energieker als we ze op het podium spelen. We proberen ook altijd een manier te vinden die ons toestaat om lol te hebben en dan werkt het sowieso wel. Het is geen intellectuele benadering, het draait allemaal om het moment, wat er op dat podium gebeurt.”

royksoppZit dat ook in jullie, die twee kanten?

Torbjørn: “Yeah. Dat gaat terug naar toen we jong waren. We waren allebei in alle elektronische muziek die we konden vinden, wat niet veel was en we werden fans. We konden geen genoeg krijgen van breakbeats, hoge bpm en veel energie, maar we konden ook enorm genieten van ambient, zoals Biosphere, een van onze grootste invloeden. Wat wij doen werkt heel goed. We doen verschillende rollen en sferen, soms ben ik de energieke en soms is Svein dat, zodat ik weer aan mijn kont kan krabben.”

Jullie staan binnenkort op Motel Mozaïque, hier in Nederland. Prefereren jullie clubs of festivals?

Torbjørn: “Wij zouden heel graag in het internationale ruimtestation spelen.”

Zit dat er in?

Torbjørn: “Dat hopen we. Met de juiste mensen zou het moeten lukken. Waar is dit interview voor?”

Partyscene…

Torbjørn: “Dan gaat het zeker gebeuren. Nasa heeft ons alleen nog niet gevraagd.”

Houden jullie je nog wel bezig met wat er op dit moment allemaal binnen de dance gebeurt?

Torbjørn: “De mate waarmee ik dat doe schommelt nogal heen en weer. Als ik geen tijd heb om naar het overweldigende aanbod van nieuwe muziek te luisteren, dan dus niet, maar anders, zoals nu, dan vind ik het te gek om onder de indruk te zijn van nieuwe muziek. Er gebeurt zoveel op dit moment en het lijkt erop alsof mensen meer risico nemen, op het gebied van muziek. Het is minder gedomineerd door genres en dat is goed.”

Houden jullie de nieuwe kids nog bij?

Torbjørn: “Niet zoveel als we misschien zouden moeten doen. We zijn zo vol van onszelf, we weten dat er iedere keer weer met iets goeds zullen komen. Haha, nee serieus. Ik denk dat wij een geluid gecreëerd hebben dat echt van ons is, dat echt op zichzelf staat. Ik voel me niet bedreigd door nieuwe producers, maar het gebeurt dat je soms jaloers wordt als je echt heel goede muziek hoort. Dat hebben we altijd al gehad. Een beetje competitie is goed en gezond en dat hebben we allebei in ons. We zijn zelf ook heel kritisch.”

royksopp

Merk je dat er meer artiesten uit Noorwegen bekend worden nu?

Torbjørn: “Ja, dat zien we wel ja. Mensen zijn er meer in geïnteresseerd. De scene wordt groter, maar voor ons is die nog steeds heel klein. Wij werken ook graag met Scandinavische vocalisten, zoals ook weer op dit album.”

Wat is jullie bijdrage aan de Noorse dance scene?

Torbjørn: “Ik denk dat ik daar een wisselend antwoord op heb, dat afhangt van mijn stemming. Als die laag is, dan zou ik zeggen dat we niets bijgedragen hebben, als die hoog is en vol zelfvertrouwen, dan zeg ik een heleboel. Als ik daar tussen in ga zitten, dan hoop ik dat we toch wel ons steentje bijgedragen hebben. Ik denk dat wij mensen meer vertrouwen hebben gegeven in wat ze muzikaal doen. Dat ze gezien hebben dat het goed is.”   

Meer info vind je op www.royksopp.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws