Winnaars Haarlemse DJ Contest aan het woord

Partyscene Redactie | 23 december 2009
interviews

‘Ik heb het geleerd met een cassettedeck en een discman’

Afgelopen zaterdag 19 december werd in het Patronaat in Haarlem de finale van de jaarlijkse Haarlemse DJ Contest gehouden. Vijf jonge en getalenteerde dj's namen het tegen elkaar op om zich het beste aanstormend talent van Haarlem te mogen noemen.

 

Door: Brenda Haveman

 

Wie volgens de jury als beste uit de bus kwam was de 18-jarige Wesley Janmaat. Met zijn electro-achtige techhouse sound, bijzonder verfijnde platenkeuze en een set zonder mixfouten, zette hij de zaal vol aanhang flink op zijn kop. Er was ook een publieksprijs, deze ging naar de 19-jarige Ruben Kluit. Hij draaide meer richting house en minimal. Special Guest was de Haagse dj Remy. Host van de avond was de Haarlemse dj en producer C-Jay, die ook een setje draaide.

Onze columnist - terug van weggeweest - Brenda was erbij en heeft backstage wat mensen aan de tand gevoeld. Om te beginnen Adriaan Muts, dance-programmeur en jurylid van het Patronaat.

Adriaan: “Het Patronaat en Club Stalker organiseren sinds 2007 samen de jaarlijkse Haarlemse DJ Contest. Dit in een poging de elektronische muziekscene van Haarlem te stimuleren en dj-talent een kans te geven. Vorig jaar stond de winnaar van de Haarlemse DJ Contest - Sandro Void - op Bevrijdingspop 2009, maar of daar dit jaar ook sprake van is, wordt nog over onderhandeld. Ik durf niet te zeggen dat er dj's zijn die het 'puur dankzij deze contest' ver geschopt hebben, maar er zijn wel een aantal dj's die het aardig doen. Als een dj op Bevrijdingspop draait moet ie uitbundig en rockend draaien. Mijn favoriete dj is James Holden. Hij bezit de kunst om je door een heel spectrum van stijlen heen te slepen, alsof het volkomen logisch lijkt. Wie mijn favoriet van vanavond is, zeg ik niet.”

Backstage in de kleedkamer van het Patronaat troffen we vijf zenuwachtige deelnemers aan: Ruben Kluit (19), stijl house en minimal, Wesley Janmaat (18), stijl electrohouse, Daan van Diepen (17), stijl house, Boudewijn Otto met als dj-naam Animalto (27), stijl drum & bass/dub en de enige dj die met vinyl draait, en Ludo Kosters met dj-naam Spinning Doubles (24), stijl techhouse. De sfeer was ondanks de zenuwen ontspannen en vriendschappelijk of collegiaal te noemen. Er werd geloot om wie het eerst moest draaien. In de tussentijd spraken wij met Wesley Janmaat en Ruben Kluit, die de winnaars van de avond zouden worden.

Brenda: Van wie, waar en wanneer heb je leren draaien?

Wesley: “Ik heb mezelf leren draaien, met een cassettedeck en een discman. Ik was toen 12 jaar.”

Ruben: “Ik heb het mezelf geleerd door heel veel naar filmpjes op Youtube te kijken van artiesten als Chuckie en Laidback Luke. Ook heb ik het van een vriend geleerd. Ben er op mijn 11e mee begonnen, maar sinds m'n 16e serieus.”

Brenda: Hoe omschrijf je je stijl?

Wesley: “Is lastig te zeggen. Ik pas me aan op de plek waar ik ben, maar de beste term is electrohouse.”

Ruben: “Ligt eraan op welk feest ik sta, eclectisch, van alles. Maar bij de contest niet commercieel, tenzij de zaal dat wil. Het moet toegankelijk zijn en sfeer hebben.”

Brenda: Aan welke muziek heb je echt een hekel?

Wesley: “Ik heb niet zoveel met metal. Verder heb je voor elke sfeer bepaalde muziek.”

Ruben: “Nederlandstalig heb ik een hekel aan, voor de rest heeft elke muzieksoort wel wat.”

Brenda: Wie is jouw grootste voorbeeld in de dancescene?

Wesley: “Ik heb niet echt een voorbeeld. In het begin was het Tiësto. Maar ja toen was ik 12.”

Ruben: “Mijn grootste voorbeeld is Laidback Luke, en verder Chuckie.”

 

Brenda: Wat is het leukste feest waar je tot nu toe gedraaid hebt?

Wesley: “Dat was mijn eigen feest Bigger & Better. Ergens in een loods in de Haarlemse Waarderpolder.”

Ruben: “Club Colombo in het Patronaat. Daar ging 't in het laatste uurtje flink los.”

Brenda: Met welke plaat ga je het publiek vanavond helemaal gek maken?

Wesley: “Ik denk een remix van ‘Wonderland’.”

Ruben: “Dat zien we dan wel, dat weet ik nog niet. Misschien ‘Feeling’.”

Brenda: Wat is je eerste stap die je zet na deze contest?

Wesley: “Dan hoop ik als dj aan de bak te komen in Haarlem. Club Stalker bijvoorbeeld. Staat wel goed op je dj-cv als je deze contest wint.”

Ruben: “De eerste stap is boekingen regelen, en blij zijn!”

Brenda: Hoe stel jij je een set op Bevrijdingspop 2010 voor?

Wesley: “Vrij underground draaien, niet te hard, het is een speciaal sfeertje dat er hangt. Goed kijken hoe de avond loopt.”

Ruben: “Niet te hard knallen, kwalitatief goede muziek draaien, beetje zoals vanavond.”

Ter afsluiting van de avond in het Patronaat draaide dj Remy nog een heel lekker setje progressive techhouse, dit keer minder richting de minimal techno als wat we de laatste tijd van hem horen. Ouderwetse kwaliteitsmuziek dus, wat bij de echte wat oudere fans zoals ik maar ook anderen mooie herinneringen opriep, en wat het overwegend jonge publiek wist te waarderen. Daarna was de prijsuitreiking met een gelukkige Wesley en Ruben.

Patronaat

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws