5 vragen aan Priestley en Smith (Secretsundaze)

Partyscene Redactie | 6 augustus 2009
interviews

Kleine feestjes worden groot…

Tot voor kort waren ze alleen in Londen en omstreken bekend vanwege hun succesvolle Secretsundaze-feesten, maar de rest van de wereld heeft dit slimme, zomerse concept in de afgelopen jaren ook ontdekt. Wie zijn toch die mannen die op zondag altijd plaatjes staan te draaien?

Secretsundaze: al sinds 2001 een begrip in Londen en omstreken.Tekst: Susanne Woning

James Priestley en Giles Smith zijn al sinds 2001 druk bezig met hun relaxte openlucht-feestjes, ’s zomers op zondagen in Londens mooiste tuinen, parken en verborgen binnenplaatsen. De laatste jaren doen ze ook Britse festivals en bleek het hele Secretsundaze-concept internationaal goed aan te slaan.

Op 15 en 16 augustus organiseren ze, in samenwerking met Melons label Ratio?, een Secretsundaze-weekender in Trouw en bij strandtent Woodstock 69 (Bloemendaal). Tijd dus voor een kennismaking met James en Giles.

Wat is het idee achter Secretsundaze?

James en Giles: “We zijn in 2001 begonnen met kleine feestjes voor vrienden, omdat we in het toenmalige Londense clubcircuit de intimiteit en het avontuur misten. Er was weinig ruimte voor onbekende artiesten en nieuwe muziekstromingen, terwijl wij dát nou juist wilden horen. We hadden totaal niet verwacht dat onze basale kleine feesten, waar in het begin maar veertig man op afkwamen, uiteindelijk zo goed aan zouden slaan. Maar er bleek een grote behoefte te zijn aan dit soort ruimdenkende feestjes, waardoor het concept al binnen een jaar uit zijn voegen begon te groeien.Toch proberen we de basiswaarden van die allereerste feestjes zo goed mogelijk vast te houden.”

Wat was het meest memorabele feest tot nu toe?

James en Giles: “Dat was tijdens het Shoreditch Carnival in 2005, een autovrij straatfeest in de Londense wijk Shoreditch. Geen poespas maar alleen een dj-booth, een superdik soundsysteem en wij zelf achter de decks. Op een gegeven moment stond er zeker 5000 man te dansen. Bewoners uit de straat, politieagenten, clubbers; alles door elkaar en iedereen ging uit zijn dak.”

"We gaan meestal voor minder bekende artiesten, al konden we het in de afgelopen jaren toch niet laten om een paar van onze eigen helden uit te nodigen."Welke artiest wil je echt nog een keer boeken?

James en Giles: “We gaan over het algemeen voor minder bekende artiesten, al konden we het in de afgelopen jaren toch niet laten om een paar van onze eigen helden uit te nodigen. Zo stonden Ricardo Villalobos, Luciano, Âme, Carl Craig and Steve Bug al bij ons in de booth. Artiesten als Keith Worthy (Aesthetic Audio) en Patrice Scott (uit Detroit, red.) verdienen echt meer aandacht bij het grote publiek en die staan dus nog hoog op ons verlanglijstje.”

En hebben jullie nog droomlocaties op

datzelfde verlanglijstje staan?

James en Giles: “Bijzondere locaties boeken is tegenwoordig in ieder geval een stuk makkelijker dan vroeger. Het hele idee van de feestjes op zondagmiddag is zelfs voortgekomen uit het feit dat we de mooie locatie, die we op het oog hadden voor onze eerste feesten, niet konden boeken voor vrijdagavond of zaterdagavond. Tegenwoordig krijgen we de venues gewoon aangeboden door organisaties of worden we getipt door bekenden. We laten het dus maar een beetje over ons heenkomen, al willen we Secretsundaze wel graag een keer naar Zuid-Amerika brengen. Vooral de verhalen die we horen over clubs in Brazilië beloven veel goeds.”

Jullie hebben in 2007 het Secretsundaze-label opgericht, waarop al een aantal compilatiealbums zijn uitgekomen. Wat zijn de verdere plannen voor dit label?

James en Giles: “We hebben door de naamsbekendheid van Secretsundaze nu een mooi platform in handen. Het plan is om het label te transformeren van een compilatielabel –wat het nu is-, naar een sterk ‘singles’-label, dat nieuwe artiesten de kans geeft om zich te profileren. Ook zullen we er tussendoor eigen nieuwe tracks op uitbrengen (Giles Smith vormt samen met Martin Dawson het duo Two Armadillos en James Priestley werkt samen met Dan Berkson, red.). Helaas moet dit allemaal nog wel even wachten tot na de zomer, want we zijn nu vooral druk met alle feesten die in de planning staan.”

Natuurlijk vroegen we de mannen ook even naar hun favoriete plaatjes op dit moment, als voorproefje op de Secretsundaze-weekender.

Giles SmithDe 5 van Giles Smith:

1. Dimi Angelis & Jeroen Search- ‘Our Life With The Wave’ (Smallville)

Dit label brengt echt de ene killer na de andere uit… deze keer een lekker soepele ‘4 uur ’s nachts’-track.

2. Two Armadillos –‘Hawthorne's Theme’ (BangBang!)

Toch uitgebracht, nadat 2000 And One ‘m gespot had op mijn laatste mix voor Secretsundaze. Basic, solide house met jazz-invloeden.

3. Prescious System-‘The Voice From Planet Love’(Running Back)

Weer een label dat erg goed bezig is. Deze track is ‘massive’!

4. Theo Parrish- ‘Space Station’ (Sound Signature)

Een meer techno-achtige release van deze rebel.

5. Ron Trent- ‘How Do You Love’ (Future Vision Recordings)

RT is weer helemaal terug in vorm met een hele reeks tijdloze releases op zijn eigen label.

James Priestley

De 5 van James Priestley:

1. Franck Roger – ‘It's Gonna be Tight’ (Popers Mix) (Franck Roger Production)

Franck Roger is de laatste tijd echt ‘on a roll’ en dit is op dit moment mijn favoriete FR-track.

2. Newworldaquarium – ‘The Force’ (Ame Remix) (Delsin)

Een superdiepe Detroitkneiter.

3.Anonym - Chelsea (Sushitech)

Chemise’s 'She Can't Love' in een gedurfde bewerking, met Moodymann-achtige samples.

4. Still Going – ‘Spaghetti Circus’ (DFA)

Een enorme ‘Gay Vocal Disco House’-topper.

5. 2020 Soundsystem – ‘Falling’ (James Priestley & Dan Berkson Remixes) (2020

Vision)

Eindelijk ziet deze release het daglicht...

Myspace Secretsundaze

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws