Meeting Minus: Magda

Partyscene Redactie | 15 juli 2008
interviews

"Na mijn eerste warehouseparty was ik verkocht"

Tijdens Sonar 2008 kreeg Love2party de mogelijkheid om de hele Minus-crew te interviewen in de lobby van hun hotel. Natuurlijk mocht de ‘first lady’ van het label niet ontbreken in deze reeks: een gesprek met Magda.

MagdaTekst: Susanne Woning

Magda keek eens even tevreden om zich heen: één van de thema’s van Sonar 2008 was ‘The Female Factor’ en de vrouwelijke journalisten waren die middag flink in de meerderheid. De van oorsprong Poolse Magdalena Chojnacka was in 1996 voor het eerst achter de draaitafels te vinden en staat -als de ‘vrouwelijke factor’ binnen de Minus-familie- al sinds 2004 haar mannetje.

Net als de mannen werkt ze zich deze zomer de blaren tijdens alle showcases en Contakt Events op de internationale festivals, is ze met een nieuw label begonnen en probeert ze tussen de bedrijven door ook nog eens haar eerste solo-album af te ronden. Ondanks deze heftige planning spraken we een toch vriendelijke en ontspannen Magda, die ons met alle plezier op de hoogte bracht van de laatste stand van zaken.

Heb jij ‘The Female Factor’ in line-up van Sonar 2008 kunnen ontdekken?

Magda: “Ik heb geen tijd gehad om de hele line-up goed door te spitten, maar volgens mij stonden er niet echt meer vrouwen in de line-up dan in andere jaren. Wel is er extra aandacht voor dit thema bij de headliners, zoals Yazoo met Alison Moyet. Dat optreden wil ik wel graag zien. Verder wandel ik gewoon rond en zie ik wel wat ik tegenkom.”

Je werkt, na diverse collaboraties met Marc Houle en Troy Pierce en een aantal solo-EP’s, nu aan je eerste volledige solo-album. Hoe spannend is dat?

"Ik verwacht mijn album over ongeveer twee maanden rond te hebben, maar met al onze gigs en showcases is het op dit moment nogal hectisch."Magda: “Ik verwacht het album over ongeveer twee maanden rond te hebben, maar met al onze gigs en showcases is het op dit moment nogal hectisch en ik wil mijn album pas naar buiten brengen als ik er helemaal tevreden mee ben. Het brengt dus veel stress met zich mee, maar aan de andere kant is het ook erg opwindend en spannend.”

En hoe gaat het met je eigen label?

Magda: "We (Magda, Houle en Pierce) zijn gestopt met het Run Stop Restore-label en hebben een nieuw label opgezet onder de naam ‘Items & Things’. Het is de bedoeling dat dit een outlet wordt voor muziek die niet binnen de bekende specifieke Minus-sound past. Er zijn geen grenzen voor wat er op het label uit zou kunnen komen, behalve dat we het er alledrie over eens moeten zijn dat het kwaliteit is. En er zitten al een aantal fijne releases in de planning, waaronder een catchy track van het Braziliaanse Clickbox.”

Je hebt achtereenvolgens in Polen, Texas, Detroit en (nu) Berlijn gewoond. Welke plek heeft de meeste muzikale invloed op je gehad?

Magda: “Zonder twijfel is dat Detroit, want daar heb ik de meeste tijd doorgebracht. Ik heb daar de high school gedaan en heb er gewoond tot ik 20 was. In eerste instantie kwam ik vooral in aanraking met hiphop en de alternatieve scene. Op een dag was mijn "Ik verzamel vreemde kitscherige spullen, waarvan niemand zou geloven dat ze bestaan."toenmalige vriendje aan het flyeren voor een feest in een verlaten gebouw bij mij in de straat. Nieuwsgierig ben ik daar een kijkje gaan nemen en zo kwam ik terecht op mijn eerste warehouseparty, waar ik gelijk werd gegrepen door deze geweldige ‘vreemde subcultuur’. Dat is nooit meer over gegaan en ik ben kort daarna zelf gaan draaien. Via Marc Houle, bij wie ik nog een tijdje in huis heb gewoond, kwam ik uiteindelijk in contact met Richie en Minus.”

Door welke artiesten ben je nog meer geïnspireerd en met wie zou je nog wel eens willen samenwerken?

Magda: ”Prince is een oude held van me. Hoewel ik muzikaal inmiddels op een ander spoor zit, vind ik hem nog steeds geweldig. ‘He’s got the funk!’. En ik zou graag nog een keer samenwerken met een andere held, Matthew Herbert, omdat hij altijd veel geëxperimenteerd heeft en vaak vooruitloopt op muzikale ontwikkelingen. Dat zou een leuk uitstapje naar een ander genre zijn. Iemand die op dit moment ook veel interessante muziek uitbrengt is Chloe.”

Heb je –tot slot- nog bijzondere passies of talenten die je met ons wil delen?

Magda: “Ik verzamel vreemde kitscherige spullen, waarvan niemand zou geloven dat ze bestaan. Geen standaard porseleinen beeldjes ofzo, maar meer bizarre kunstobjecten. Zo heb ik laatst een oerlelijk Dracula-portret uit Roemenië mee naar huis gesleept, dat zo vreselijk was dat het uiteindelijk toch weer cool was.”

Wil je vast een sneak preview van Magda’s nieuwe albumtracks, dan kan dat op Extrema Outdoor op 19 juli in Eindhoven.

MySpace Magda

Website Minus

Lees ook de interviews met Fabrizio Maurizi, Heartthrob en Richie Hawtin.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws