Meeting Minus: Fabrizio Maurizi

Partyscene Redactie | 9 juli 2008
interviews

"Bach was de eerste minimale producer"

Wie dacht dat Love2party-reporters alleen maar lopen te chillen tijdens festivals heeft het mis: het is soms hard aanpoten. Zo kregen we tijdens Sonar 2008 de mogelijkheid om de hele Minus-crew te interviewen in de lobby van hun hotel, maar dan wel graag binnen dertig minuten. We begonnen met de nieuwkomer van stel: Fabrizio Maurizi.

Fabrizio MauriziTekst: Susanne Woning

Tijdens een goed geoliede persbijeenkomst in een hotel aan de Ramblas in Barcelona, schoof de handige persdame van Minus breed glimlachend de Italiaanse producer Fabrizio Maurizio naar ons toe, die met zijn release ‘OK, Switch On’ sinds april officieel deel uit maakt van de Minusfamilie.

Ze had blijkbaar flink vertrouwen in Love2party: dit interview zat helemaal niet in de planning en Maurizi was duidelijk ook nog niet zo gewend aan dit lopende band werk. Toch pakten we een interview met deze bruinverbrande, sympathieke dj/producer -met oneindig mooie blauwe ogen- graag even mee… was de temperatuur in de lobby ineens gestegen of was dat verbeelding?

Hoe ben je bij Minus terecht gekomen?

Fabrizio: “Dat was best even spannnend. Ik had een aantal producties naar het label gestuurd die Richie Hawtin erg goed vond, maar dan ben je er nog niet. Richie wil veel meer van je weten. Ik moest ook dj-sets opsturen en we hebben een paar persoonlijke ontmoetingen gehad, voordat de knoop over de release werd doorgehakt.”

Hoe lang ben je al bezig in de muziek en heb je nog andere releases op je naam staan?

Fabrizio: “Ik heb vroeger jarenlang pianolessen gehad; dat moest van mijn ouders (lacht) en heb ook nog een tijdje piano gespeeld in een band. De elektronische muziek trok uiteindelijk toch meer en na een aantal jaren kreeg ik dj-residenties onder mijn pseudoniem Roger. Eerst op de dansvloeren van mijn thuisbasis Bologna en later ook in de grote clubs in Italië. Onder die naam heb ik ook een aantal releases uitgebracht op mijn eigen label Memento Records. Maar dat ik nu onder mijn eigen naam muziek kan uitbrengen op Minus is een echt een droom die uitkomt. Het was de spanning en het wachten meer dan waard."

'Mijn sound is erg donker, maar wel heel funky, met lage frequentie baslijnen en drums."Hoe omschrijf je je sound?

Fabrizio: “Het is erg donker, maar wel heel funky, met lage frequentie baslijnen en drums. De focus ligt niet op melodie of harmonische vocals; daar heb ik niet zoveel mee.”

En door welke andere muziek word je op dit moment geïnspireerd?

Fabrizio: “Ik vind het nieuwe album ‘Dear Painter, Paint Me’ van Heartthrob (zijn Minus-collega, red.) erg goed, maar luister thuis ook vaak naar andere muziekstromingen dan alleen techno, want daar word ik ontzettend vaak aan blootgesteld tijdens het draaien in clubs. In mijn iPod vind je dan ook de meest uiteenlopende muziek van o.a. The Doors, A Tribe Called Quest, Leftfield en Rage Against The Machine. Ook heb ik nog steeds iets met klassiek; als je goed naar de composities van Bach luistert, realiseer je je dat hij in feite de eerste minimale producer was.”

Heb je nog andere verborgen kwaliteiten die je met ons wil delen?

Fabrizio: “Nu denk je zeker dat ik koken ga zeggen omdat ik uit het ‘kookgekke’ Italië kom, maar ik ben dus totaal niet culinair (lacht). Ik ga liever een potje basketballen en hou ook heel erg van surfen. Dat doe ik als er even tijd voor is het liefst aan de Italiaanse kust in de buurt van Bologna.

"Het opzetten van de juiste tune voelt hetzelfde als het pakken van een prachtige golf.”Zijn er nog overeenkomsten tussen surfen en muziek maken?

Fabrizio: “Zeker weten, voor allebei geldt dat het een soort van meditatie is. Het vinden van de juiste tune waarop de dansvloer helemaal los gaat, voelt hetzelfde als het pakken van een prachtige golf die je vanuit het donkere water naar boven stuwt richting het zonlicht.”

De EP ‘Ok, Switch On’ is uit; zit er ook een album in de planning?

Fabrizio: “Die plannen voor een volledig album zijn er natuurlijk wel, al heeft dat op dit moment nog geen vaste vorm of titel. Ik heb in ieder geval inmiddels zo’n vijf tracks klaarliggen, dus er komt op korte termijn genoeg nieuwe muziek van me aan.”"

Wil je Fabrizio Maurizi in actie zien, dan kan dat tijdens de Minus Showcase op Extrema Outdoor in Eindhoven op 19 juli.

MySpace Fabrizio Maurizi

Website Minus

Lees ook de interviews met Heartthrob, Magda en Richie Hawtin.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws