5 vragen aan Norman Jay (Good Times)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

De meeste mensen hebben een eenzijdige muzieksmaakNorman Jay

Notting Hill Carnival, het grootste straatcarnaval ter wereld - vanaf 1966 jaarlijks in augustus georganiseerd in de Londense wijk - wordt sinds 1980 opgefleurd door het Good Times Sound System. De formatie, vernoemd naar Chic's gelijknamige discohit, bestaat uit DJ Rudy Ranks en soulbrothers Joey en Norman Jay. Laatstgenoemde, tevens actief als radio-dj voor de BBC, stelde onlangs het zesde deel van de Good Times cd-serie samen. Een kennismakend gesprek.

1) Wat is het verschil tussen Gilles Peterson en Norman Jay?

Norman: "Ik ben een Spurs-fan en hij is een Arsenal-aanhanger. Verder ben ik in het clubcircuit, mijn Good Times-sets daargelaten, voornamelijk actief als house-dj. Ook onze shows op de BBC verschillen van elkaar. Gilles is over het algemeen een jazz-man, terwijl mijn roots in de soul, disco en funk liggen. Dat verschil hoor je heel goed. Ook als je onze compilaties met elkaar vergelijkt."

2) Op de Good Times-cd's combineer je oude soul, disco en funk met funky en soulvolle dance-muziek van nu. Wat wil je daarmee bereiken?
Norman: "Ik wil laten zien waar de meeste dance-muziek vandaan komt. Niets uit de elektronische muziekscene is nieuw. Alles is al een keer gemaakt. Niet dat ik dat erg vind, ik draai immers zelf ook houseplaten.
Ook vind ik dat de meeste mensen een erg eenzijdige muzieksmaak hebben. Houd je van hiphop, dan houd je niet van house. Houd je van disco, dan houd je niet van drum & bass. Op Good Times komen al die stijlen samen. Daarmee hoop ik de muzieksmaak van de luisteraar te verbreden."Good Times 6 is nu verkrijgbaar

3) De vorige vijf edities van Good Times heb je samengesteld met broer Joey. Deel zes heb je alleen gecompileerd. Ruzie gehad?
Norman: "Nee. Joey is verhuisd naar Ghana. Uit spirituele overwegingen heeft hij Londen verruild voor het geboorteland van onze voorouders. Zij zijn in de tijd van de slavernij vanuit West-Afrika verscheept naar Grenada in de Caribische Zee, waar mijn ouders zijn geboren en getogen. Op hun beurt zijn zij naar Engeland gekomen. Mijn broer en ik zijn geboren en getogen Notting Hill, Londen."

4) De wijk waar je begin jaren tachtig tijdens het jaarlijkse straatcarnaval je eerste plaatjes draaide?
Norman: "Klopt. Daar is de Good Times-serie ontstaan. Toen eind jaren tachtig elektronische muziek opkwam, heb ik me vooral geprofileerd als house-dj. Daar was geld mee te verdienen. De laatste jaren echter worden eclectische sets erg gewaardeerd. Vandaar dat ik tegenwoordig mijn Good Times-sets afwissel met housesets."

5) Terugblikkend op je carriere: Wat zou je achteraf anders hebben gedaan?
Norman: "Toen housemuziek opkwam, besloot ik een club-dj te worden. In die tijd vroegen mijn ouders Joey en mij of we op muziekles wilden om een willekeurig instrument te leren bespelen. Mijn broer Joey heeft dat gedaan en is jaren als saxofonist en trompettist actief geweest in een jazzband. Ik bedankte echter, want ik vond dat mijn draaitafels mijn instrumenten waren. Daar heb ik tot op de dag van vandaag spijt van."

Norman Jay

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws