Logistics

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Drum & bass-belofte verbreedt zijn horizon


Forrest Hill, de slaperige buitenwijk in het zuiden van London, wordt de laatste jaren opgeschrikt door een ware drum & bass-invasie. Vanuit de hoofdstraat runt Hospital Records het gelijknamige label. Met grote regelmaat worden de platen van jonge producers op de markt gebracht. Met succes, want binnen korte tijd heeft Hospital veel drum & bass-harten gestolen. Een producer met een groot aandeel daarin is Matt Gresham alias Logistics, die onlangs debuteerde met het album Now More Than Ever.

Tekst: Aart Gaasbeek

Achter Logistics schuilt de jonge Matt Gresham. Hij komt uit een zeer muzikale familie. Broer Dan maakt als Nu:tone al enkele jaren furore in de drum & bass scene. Het is echter de jongste telg uit de familie die als eerste met drum & bass in aanraking komt. "In mijn jonge jaren bezocht ik veel raves. Zo kwam ik in aanraking met drum & bass", blikt Matt terug. "Dan was met andere muziek bezig. Zo maakte hij house en speelde in enkele funkbands. Ik heb hem met drum & bass in aanraking gebracht. Vanaf de eerste plaat was hij overtuigd." Toch duurt het nog wel even voordat Matt vervolgens gaat produceren. "Ik heb nooit echt de ambitie gehad om muzikant te worden. Ik studeerde op de kunstacademie in London en was alleen maar met muziek bezig als ik een feestje bezocht. Totdat Dan mij de software gaf, waarmee ik aan de slag ging." Volgens Matt betekent dat het begin van het einde - het einde van zijn studie. "Ik was alleen nog maar met muziek bezig. Dit begon op een gegeven moment zodanig zijn vruchten af te werpen, dat ik meer toekomst in muziek zag dan in kunst."

Cambridge
De jonge Greshams groeien op in studentenstad Cambridge. Het blijkt een ideaal platform voor een succesvolle generatie. Samen met Commix maken ze deel uit van de 'Cambridge Four', een gezelschap van jonge drum & bass-producers uit Cambridge. De basis voor de formatie ontstaat volgens Matt al op de kleuterschool. "Wij zijn met elkaar opgegroeid. Van kleuterschool tot universiteit, we zijn ons hele leven al onafscheidelijk. Muziek is de rode draad in onze vriendschap. We luisterden altijd samen naar muziek. We hebben ook in diverse hardrock- en hiphopgroepen gespeeld." Drum & bass is de succesfactor gebleken. Onlangs is deel twee van 'The Future Sound of Cambridge' uitgekomen. Het succes van 'The Cambridge Four' is volgens Matt geen voorbode voor meer talenten uit de Engelse studentenstad. "Er is een kleine scene, waar wel goede dingen gebeuren. Een enkeling is als producer bezig. Cambridge ligt een uur rijden van London, dus iedereen is echt London-minded. Het komt daardoor niet echt van de grond."


Hospital
In 2004 komt Matt's eerste release uit op Dan's label Brand:nu. De stap naar Hospital is daarna maar een kleine. "Tony (London Elektricity) en Chris hebben mij vanaf het begin gevolgd. Toen de tijd rijp was, hebben ze me gecontracteerd", vertelt Matt trots. Hospital vormt het ideale platform voor Matt om zich te ontwikkelen. "Het label heeft echt veranderingen teweeggebracht in de drum & bass-scene. Kwaliteit en vooruitgang in de muziek waren op een gegeven moment ver te zoeken. Het was of te hard en eentonig of te cheesy - er was geen middenweg. Ik was de muziek en de scene beu en ben er een tijdje uitgestapt. Toen kwam ineens Hospital met een kwaliteitsimpuls. Dat heeft me weer terug de scene ingetrokken. Dit is voor mij het moment om mijn debuutalbum uit te brengen. De scene is gezond. Veel nieuwe talentvolle producers geven de scene een kwaliteitsimpuls. Het ziet er weer rooskleurig uit."

Now more than ever
Met zijn debuutalbum pakt Logistics goed uit. Maarliefst 25 nummers verdeeld over twee cd's sieren het album. Het geeft een goed beeld van Logistics als producer, maar volgens Matt ook van het genre. "Ik hou van allerlei soorten drum & bass. Van melodieus en groovy naar rauw en donker. Beide kanten van drum & bass komen terug op het album. 'Now' belichaamt de diepere muzikale kant en 'More than ever' mijn donkere. Zo probeer ik het totale genre te belichten. In eerste instantie bestond het album uit 1 cd met 14 nummers. Ik had nog zoveel materiaal liggen, dat ik heb besloten om alles op het album te zetten." Dat drum & bass niet het enige is wat Matt boeit, hoor je goed terug op zijn debuutalbum. "Ik haal veel inspiratie uit house, techno en electro. Op de eerste cd komen bijvoorbeeld veel invloeden van Daft Punk en Leftfield terug. Met Cascades of Colour heb ik deephouse van The Ananda Project onder handen genomen."

Toekomst
Hoewel hij de afgelopen jaren alleen maar drum & bass heeft gemaakt, sluit Matt niet uit dat hij de komende tijd ook andere stijlen uit zijn apparatuur zal toveren. "In de toekomst wil ik met andere stijlen experimenteren. Zoals met de muziek van Tiefschwarz en het Get Physical label, die spreekt me erg aan." Misschien ligt zijn toekomst dus wel buiten de drum & bass. "Ik ben op het moment tevreden met mijn carriere. Zolang ik daar mijn creativiteit in kwijt kan, blijf ik deel van de scene uitmaken. Maar ik ga ook zeker mijn horizon verbreden."Nu verkrijgbaar: Now More Than Ever van Logistics

Aanstaande vrijdag treedt Logistics samen met London Elektricity op in Club Rotterdam ter gelegeheid van de tweede editie van Hospitality. Deze editie staat in het teken van het debuutalbum van Logistics, vanaf 25 september in de winkels. Maak kans op twee vrijkaarten en een Logistics album, stuur een mail naar Aart

Logistics
L2P-recensie Now More Than Ever

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws