Het urbangevoel van Hitmeister D

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Ik ben geen R&B-machine!Hitmeister D

Urban. Sommigen vinden het een vies woord. Vooral omdat het fenomeen zo uitgemolken wordt door snelle marketingjongens en handige muzikanten die met gelikte platen, hit na hit scoren. Maar wat vinden de bekendste urban dj's/producers er eigenlijk zelf van? Na Mr Wix zijn mening te hebben gepeild, laten we Hitmeister D aan het woord.

Beeld: Remy

Naam:
Deniz Alpay alias Hitmeister D
Leeftijd: 29
Woonplaats: Rotterdam
Muziekstijl: Super eclectisch: hiphop, funk, house, supersoul, disco. Elektro, arrenbie, pop en shizzz.
Waar liggen je roots? Ik ben van Nederlands/Turkse afkomst: mijn moeder komt uit Rotterdam, mijn vader uit Istanbul.
Waar ben je met regelmaat te zien? Jimmy Woo (Amsterdam), Now & Wow (Rotterdam), Club Silly (Den Haag), Off Corso (Rotterdam). Verder op evenementen van ondermeer Loveland, 4N en vele andere.
Waar ben je momenteel mee bezig? Ik ben verantwoordelijk voor de Dance Dept. van Off Corso. Dit houdt in dat ik de programmering verzorg in de weekenden en daarbij de visie en het imago van de club bewaak. Verder werk ik met verschillende organisaties uit Rotterdam en Amsterdam samen aan diverse projecten, adviseer ik op het gebied van trendontwikkeling, en probeer met dit alles op een maatschappelijk betrokken manier om te gaan door bijvoorbeeld jong talent de mogelijkheid te geven in de scene te stromen. Als ik dan nog een moment overheb, zit ik of in de studio of ga ik lekker uit eten.
Wat is Urban voor jou? Urban is voor mij de vertaling van de grootstedelijke levensstijl die al jaren borrelt onder de straten. De combinatie van culturen op een plek die er voor heeft gezorgd dat muziek, eten, drinken, dansstijlen en talen verweven worden tot een nieuwe eenheid.
Favoriete muzikanten: D'Angelo, waar is die gast tegenwoordig? Heerlijke combi van R&B, Nu-Soul en Pop. ik hoor hierin Prince, Stevie Wonder en zo veel meer. Vooral seks. Common: check het laatste album (en die plaat ervoor ook). Dizzee Rascal: echte sound uit de UK. houd ik van. lekker rauw en het vervolg op de UK Garage sound, ligt mij beter dan de Crunc uit de US. Verder: Marvin Gay, Prince, Aretha Franklin, maar ook veel Rock shit; Jimi Hendrix, Deep Purple, Led Zeppelin, Alice Cooper, ACDC, de Killers, White Stripes; Electronische pop; Mylo, Tiga, Tiefschwarz . Hou maar op. Allemaal urban toch?Hitmeister D

Wat vind je van de opleving van de stijlen die onder de noemer Urban vallen? Tja, wat de boer niet kent, vreet 'ie niet dus wat mij betreft prima. Als er dan maar eens verder gekeken wordt dan de laatste hit van Nelly en Gwen Stefani. Er is zoveel shit die de aandacht verdient en de basis vormt voor deze hype die nu van de tafel geveegd wordt door de commercie. Ik vind het jammer dat jongeren die het grootste deel van hun muzikale kennis van MTV, TMF, en de Box halen, behoorlijk eenzijdige muziek door hun strotjes geramd krijgen.
Wat is volgens jou de oorzaak van deze hype? Enerzijds als gevolg van de hiphop/ R&B-hype in Amerika, anderzijds het logisch gevolg van de cultuurmix in de grote steden en dan voornamelijk in Rotterdam. Daar begon het al in 2001.
Op welke manier is die van invloed geweest op je carriere? bizar! Ik heb nooit een dj-carriere geambieerd. De hype rondom de Clubavond Flirt in de oude locatie van de Now en Wow was de absolute lancering van mijn carriere. Daarna een residency in de Jimmy Woo op de vrijdag, en klaar is kees. Of in dit geval de Hitmeister.
Voel je jezelf op je gemak met zo'n urban-stempel opgedrukt? Neen, maar je hoort me niet klagen hoor. als ik ergens geen zin in heb, doe ik het niet. Er staat niemand met een mes op mijn keel om te zeggen dat ik moet draaien. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben geen R&B machine, en daar word je wel eens mee vergeleken als je een 'Urban' DJ bent.
Denk je dat zo'n stempel schadelijk kan zijn voor je imago of werkt zoiets juist in je voordeel? Het is alleen schadelijk als je denkt dat je snel geld kan verdienen met een paar 'urban-gigs'.
Waar hoop jij dat het naartoe gaat met deze muziekscene? Lekker laten opsplitsen, zoals dat met de house begin jaren '90 gebeurd is. Gewoon voor elke subcultuur een andere vorm en lifestyle.

Volgende keer DJ Chuckie aan het woord

Dit is een gedeelte van een artikel dat is verschenen in de nieuwe editie van XPRS Magazine. Het magazine is verkrijgbaar in de Free Record Shop en alle Music Stores en andere platenwinkels. Als je lid wordt, ontvang je 4 magazines per jaar, een UDC-membercard en een cd naar keuze. Check de registratiepagina voor meer info

Het urbangevoel van Mr. Wix

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws