Twilight Circus Dub Sound System

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

"Er is niets beters dan die Sly & Robbie groove!"Ondanks de waarschuwing vooraf is het toch even schrikken. Het appartement van Moore is werkelijk tot de nok gevuld met dozen vol platen, cd's en stapels verpakkingsmateriaal. "Het is echt een gekkenhuis, verklaart Moore, ik moet iedere keer weer honderden albums wereldwijd versturen voor de promotie van een nieuw album." Dat was twee jaar geleden bij de release van Dub Voyage. Het zal nu niet anders zijn. Deze maand verschijnt zijn twaalfde album, 'The Essential Collection'.

Tekst: Nico
Foto's: Twilight Circus Dub Sound System

Met mijn knieen hoog opgetrokken zit ik op een snikhete dag met Ryan Moore op een piepklein balkonnetje, ergens in het centrum van Nijmegen. Mijn recordertje staat op de reling, waar een poes er steeds weer angstvallig dichtbij in de buurt komt. In het appartement is amper ruimte om te zitten. Overal staan dozen opgestapeld. En overal ligt verpakkingsmateriaal. Een nieuw album van Twilight Circus Dub Sound System staat namelijk op het punt te verschijnen.
Op verzoek van BG Magazine ging ik twee jaar geleden naar Nijmegen. Waar ergens in een flatje in het centrum van de stad de uit Canada afkomstige Ryan Moore moest wonen. Deze maand verschijnt al weer het twaalfde album van deze bassist en drummer die onder de naam Twilight Circus Dub Sound System spacey, maar behoorlijk traditionele Jamaicaanse dub maakt. Drums en loodzware bassen vormen de basis voor het geraffineerde spel dat hij speelt met de mengtafel. Alle instrumenten bespeelt hij zelf. Computers en sequencers vindt Ryan Moore maar niks.Zijn 'geheime' dublaboratorium is gelukkig ergens anders

Wereldwijd krijgt hij keer op keer lovende kritieken bij de release van een nieuw album. Toch staat hij hier samen met zijn vriendin honderden cd's en platen zelf in te pakken en gereed voor verzending te maken. Meer dan 700 promo's versturen ze van ieder album en elke 12-inch. Bovendien zijn van sommige releases ook nog eens eigenhandig gemaakte en genummerde hoezen in omloop. Alleen al van het album 'Horsie' uit 1999 zijn talloze verschillende hoezen in omloop. "Ik vind het leuk om iets persoonlijks toe te voegen aan het album, zodat de luisteraar echt het gevoel heeft iets unieks in handen te hebben," beantwoordt Moore mijn verbaasde blik over de vele verschillende hoezen die overal verspreid liggen.

"Programmeren vind ik een drama. Het is tijdrovend en gaat ten koste van de spontaniteit. Als ik de studio induik wil ik niet eerst uren bezig zijn met het indrukken van knopjes. Ik pak mijn drumstokken en speel veel sneller een live drum track!" De uit Vancouver afkomstige Ryan Moore woont tegenwoordig in Nijmegen maar reist een groot deel van het jaar rond de wereld voor optredens. Niet alleen als Twilight Dub Sound System maar ook als veelgevraagd bassist en drummer bij talloze bands, waaronder de Legendary Pink Dots. Bij meer dan zestig albums is Moore betrokken, als bassist, drummer, producer, noem maar op. Maar het hart van de 33-jarige Canadees ligt bij het echte Jamaicaanse dubgeluid. Met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen bestookt hij de wereld met zijn dubplates. "Toen ik in 1981 begon met het bespelen van instrumenten ging ik helemaal uit mijn dak van de echte killerdubs van King Tubby en The Scientists en ik geloof dat de muziek die je tijdens je jeugd beluistert, je voor je hele leven beinvloedt. I'm a real dubaholic!"


In Dub Vol. 1

Dub Plates 1

Dub Plates 2

meest onderschatte producer
De samenstelling van zijn verzameling platen en CD's laat er geen twijfel over bestaan. Natuurlijk is Jamaica sterk vertegenwoordigd, al gaat de collectie veel verder dan dat. Ook het experimentele dubgeluid van het Engelse On-U-Sound label is goed vertegenwoordigd. "Adrian Sherwood is een geniale producer en naar mijn mening 1 van de meest onderschatte producers. Het is opmerkelijk dat men zich niet realiseert welke invloed Sherwood heeft gehad om dub op een hoger niveau te brengen. Baanbrekend werk, zeker met African Headcharge en Dub Syndicate. Toen ik zijn werk voor het eerst hoorde kon ik niet geloven hoe vreemd het klonk. Het heeft zeker twee jaar geduurd voordat ik zoveel weirds kon hebben. De extreme geluiden die hij uit de mengtafel haalt zijn echt niet van deze wereld. Echt geniaal!"

Ik hoef maar een plaat te pakken of de enthousiaste Ryan weet van geen ophouden. "Sly & Robbie. Er is niets beters dan die Sly & Robbie groove! Dit duo is nog steeds enorm invloedrijk. Ik heb uren naar hun platen geluisterd en meegespeeld om die groove te pakken te krijgen. Sly Dunbar behoort tot de beste drummers van de wereld. Het is ongelooflijk dat dit duo al zoveel jaren meegaat en het nog steeds voor elkaar krijgt om vernieuwend te klinken. Bijzonder inspirerende muzikanten." Als King Tubby ter sprake komt is Ryan niet meer te houden. Een grote houten doos wordt geopend en op een bijna antieke pick-up wordt met respect een album van de meester zelf gelegd. En ik moet luisteren, en genieten. "Dit album wordt algemeen erkend als het beste dubalbum ooit gemaakt. Luister maar naar de originele track en daarna naar de dubmix. De timing is perfect. Het lijkt zo gemakkelijk, maar hij weet op precies het juiste moment flarden van de vocalen weer in te mixen. En die geluiden! Waanzinnig gewoon!"


Dub Voyage

Volcanic Dub

Dub Plates 3

Zweverige en behoorlijk spacey dub
Het wordt duidelijk waar Ryan zijn inspiratie vandaan haalt. En wat hij er mee doet. Zijn Sound System geniet wereldwijd dan ook veel respect. En zijn dubplates vinden hun weg over de hele wereld. Toch verdient hij zijn geld als drummer of bassist in de verschillende bands, op tournee of in de studio. Voorlopig moet hij nog steeds investeren in zijn dubproject. En dat is niet zo vreemd als blijkt dat hij maar liefst zevenhonderd promo's wereldwijd verstuurt en bovendien van een aantal releases een groot deel van de hoezen eigenhandig maakt en nummert. Dat is helaas bij 'The Essential Collection' niet het geval. De inhoud is er niet minder om. Zweverige en behoorlijk spacey dub. Traditionele instrumentatie, loodzware baslijnen, stevige drums, echoos, heavy delays. Noem maar op. Twaalf tracks uit elf albums. Samengesteld door de Amerikaan Chuck Foster, auteur van het boek 'Roots Rock Reggae' die schreef: "Dub had also gone international with one of the most interesting contributors being Ryan Moore's Twilight Circus...".

Tracklisting The Essential Collection
1. Wareika
2. Lowell & Nine - Dub PLate
3. Trinity: MP3 / Real Audio
4. Rolling Thunder
5. Session Plate
6. Shaka Version
7. Horsie: MP3 / Real Audio
8. Fams: MP3 / Real Audio
9. Acetate
10. Filter 13
11. Floorshaker
12. Sir Dub: MP3 / Real Audio


Meer info: Twilight Circus Dub Sound System


'The Essential Collection' is nu verkrijgbaar via M Records

Dit is een herschreven versie van mijn artikel dat eerder verscheen in BG Magazine

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws