Coming Soon

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Tijdens Dance Valley 2000 draaide Carl Cox een plaat van ons. We waren elkaar kwijtgeraakt in de menigte, maar toen we samen de basslijn herkende, hadden we elkaar zo weer gevonden!Het zijn twee handen op 1 dansbuik, Mirko van Dommelen en Berry van Gardingen. Samen vormen ze sinds een jaar of drie de act Coming Soon, vrijdag 29 maart voor het eerst 'live on stage' te beluisteren tijdens de Furure in Nighttown. Topjocks als Carl Cox, Luke Slater en Dimitri draaien hun energieke dansvloernummers, gemaakt onder legio pseudoniemen, helemaal grijs! Niet voor niets was het Michel de Hey die het tweetal gretig inlijfde in zijn Immaculate muziekfabriek (met de labels EC en Brave New World waar artiesten als Secret Cinema, Chord Symbols, Gerd en William Literon gehuisvest zijn). De laatste release Ozonic was Love2Party zo goed bevallen, dat we het tweetal een aantal vragen stelden.

Tekst: Marcel


Een maand of twee geleden, kort na de release Ozonic van Coming Soon schreven wij daarover het volgende. "Deze ep herbergt drie groovy technotracks. De titeltrack is een stevig, pompend tech-housenummer. De muziek start wat donker, maar in de romp laat het duo een lekkere groove en een zootje dansbare strings los. Een sterke opbouw en dito afbouw maken het nummer compleet. Maar dat is nog niet alles, want de b-kant biedt perspectieven voor zowel de liefhebbers van duistere, spannende techno als mooie, melancholieke tech-house. Vooral het laatste nummer 'Dream' is bijzonder fraai, vanwege de warme melodieen, zeeen aan zweverige strings en dwingende baslijnen. Petje af!"
Het is niet zozeer de recensie van die ene plaat van Coming Soon, maar een indicatie van hun sound. Een geluid waarmee het duo in ieder geval Nederland zal gaan veroveren en de potentie heeft om ook internationaal furore te maken!

L2P: Wie zijn Berry van Gardingen en Mirko van Dommelen en wat houdt ze zoal bezig?

Berry: "Ik kom uit Hilversum, woon hier nog steeds. Na de middelbare school ben ik gaan werken bij RTL veronique als video editor. Daar werkte Mirko ook. Mijn hobby's zijn altijd al muziek en dj'en geweest, vanaf mijn dertiende ben ik al bezig met illegale radiostations, vooral dag en nacht bezig met het maken van jingles op bandrecorders en cassetedecks. Later met keyboards en computers. Door het draaien op radiostations kwam ik aanraking met de eerste houseplaten."
Mirko: "Ik ben geboren in Laren (NH) en ben na mijn twintigste naar Hilversum verhuisd. Ben daar sinds 1992 video-editor bij de HMG. Mijn grootste hobby is muziek maken. Als kind was ik al gefascineerd door instrumentale muziek en vreemde geluiden, dus dat sluit mooi aan bij de muziek die ik tegenwoordig maak."

L2P: Welke muziek staat jullie nog steeds bij uit je jeugd en welke stijlen of genres hebben invloed op jullie gehad?

Berry: "Platen die mijn wereld echt hebben veranderd zijn toch wel de lp van Patrick Cowley: Mindwarp. Verder nummers als 'Let's Start To Dance' van Bohannon, en artiesten als Mantronix en Arthur Baker. In een later stadium Fast Eddie en Tyree Cooper.
Mirko : "Jean Michel Jarre. Een openbaring in '76 toen zijn eerste lp "Oxygene" uitkwam (en daarna 'Equinoxe'). Ik stond met mijn kinderoortjes te klapperen toen ik al die prachtige klanken hoorde die ik nog nooit had ervaren."Love2Party: Duistere, spannende techno en mooie, melancholieke tech-house

L2P: Heb je in je platen/cd kast oudere albums staan die je nog steeds draait? Zo ja, welke?

Berry: "Draai nog wel eens oude lp's van Schooly D, EPMD, allemaal jeugdsentiment.
Voor de rest eerlijk gezegd bijna niets meer, het zijn meer de herinneringen waar ik 't mee doe."
Mirko: "De Early Works van Jean Michel Jarre natuurlijk! Ik heb laatst weer eens wat van The Alan Parsons Project geluisterd. Ook heb ik wat verzamel-cd's van jaren 80 muziek die ik zo nu en dan luister met mijn vriendin."

L2P: Wanneer en waar zijn jullie unaniem begonnen als dj/producer en wanneer zijn jullie samen begonnen met het maken van platen?

Berry: "De eerste plaat van ons dateert uit 1990. Ik had toen een plaat gekocht van Stevie V. 'Dirty Cash' heete die, vond de beats helemaal te gek en Mirko had toen al een studio. Deze plaat was de aanleiding tot onze eerste samenwerking. Helaas is die plaat nooit uitgekomen. Het echte werk samen is eigenlijk pas in '98 begonnen toen Mirko de eerste contacten had gelegd met Michel de Hey. De eerste productie van ons (Modular) werd meteen gedraaid door Luke Slater in Nighttown, dat zal ik nooit vergeten.
Een ander mooi moment was dat Carl Cox een plaat van ons op de mainstage van Dance Valley 2000 draaide, we waren elkaar kwijt geraakt in de menigte maar toen we samen de basslijn herkende hadden we elkaar zo weer gevonden! Toen we achter ons keken zagen we de hele menigte op ons nummer dansen, en daar doe je het allemaal voor!"
Mirko: "Ik begon rond mijn 18e muziek te maken. Ik werkte destijds wat bij en kon daardoor wat apparatuur aanschaffen. Pas een jaar of 4 geleden kwam ik in de housescene terecht en ben sindsdien alleen die muziekstijl aan het produceren. En sinds een jaar of 3 ben ik met Berry bezig onder de naam 'Coming Soon'."De eerste productie van ons werd meteen gedraaid door Luke Slater in Nighttown, dat zullen we nooit vergeten!

L2P: Wat zijn jullie sterke en zwakke punten als producer en waarom?

Berry: "De sterke punten zijn dat we zeer kritisch zijn en altijd origineel. We zullen nooit doorgaan op een bepaalde stijl of iets wat we al eerder gedaan hebben. De zwakke klinken cliche, maar dat zou ik niet weten, we zijn met zijn tweeen en we vullen elkaar goed aan."
Mirko: "Sterke punten: steeds weer iets anders maken, dus niet voortborduren op je vorige track. Ook steeds kritisch blijven. Soms moeten we elkaar daarin aanmoedigen.
Zwakke: kom ikzelf niet op, misschien dat iemand anders mij dat kan/wil vertellen?"

L2P: Hoe omschrijven jullie het geluid van Coming Soon?

Berry & Mirko: "Een mix van techno en house."

L2P: Wat is jullie mooiste (live)set ooit en waarom?

Berry & Mirko: "29 maart in Nighttown waarschijnlijk, omdat we daar voor het eerst voor 'ons' publiek staan."Ons geluid? Lekkere opwarmtechno die overvloeit in een wat hardere sound, en dan bedoelen we de partytechno!

L2P: De Rotterdamse kliek van producers bij Immaculate Music zit barstensvol talent (Gerd, Secret Cinema, Literon etc) Is er een bepaalde band tussen jullie en heeft jullie sound als Coming Soon raakvlakken met 1 van deze collega's?

Berry: "Ikzelf zie Jeroen Verhey als een inspirator, hij is altijd vernieuwend! Zowel muzikaal als technisch. Hij mastert altijd onze producties en geeft altijd eerlijke kritiek. De rest van de Immaculate producers ken ik natuurlijk ook, maar eerlijk gezegd hebben zij geen invloed op wat wij doen. Het grappige is dat we allemaal een eigen geluid hebben en toch voor 1 label produceren."
Mirko: "Ik heb een goede band met Jeroen Verheij (Secret Cinema) en maak veel muziek met hem. Hij heeft in grote mate bijgedragen aan mijn technisch capaciteiten van dit moment. Hij inspiteert zeker, maar Coming Soon heeft toch een eigen geluid."

L2P: Er zijn plannen voor een Coming Soon-studioalbum. Wat kunnen jullie daarover vertellen?)

Berry: "Op dit moment hebben we vijf nieuwe tracks af, eerst komt er een maxi met drie tracks. Daarna zijn er eigenlijk geen concrete plannen. De tracks die we nu maken willen we ook vooral live kunnen doen, later kunnen we ze dan op vinyl uitbrengen. Verder hebben Mirko en ik beiden nog afzonderlijk een release op EC 50 dit jaar."
Mirko: "Het plan is om 'ooit' een dubbel-lp uit te brengen via Immaculate Music. Maar dat zal nog wel even op zich laten wachten. De eerstvolgende productie wordt een maxi met drie track's."

L2P: 29 maart staan jullie live in Nighttown. Wat kunnen we van jullie optreden verwachten?

Berry: "Zoals onze producties klinken, gevarieerd en zeer dansbaar!"
Mirko: "Lekkere opwarmtechno die overvloeit in een wat hardere sound, en dan bedoel ik de partytechno! Ben ik zo een beetje duidelijk?"We luisteren veel platen, maar pikken geen stijlen van andere artiesten

L2P: Wanneer ik jullie sound op de toegestuurde demo-cd beluister hoor ik een mengeling van Underworld, Timo Maas en Secret Cinema. Hebben jullie veel naar deze artiesten geluisterd en opgepikt?

Berry: "Eerlijk gezegd niet, hoe zeer ik hun muziek bewonder, we doen altijd ons eigen ding.
Daarnaast hangt het ook van onze stemming waar we op uit komen af, maar er staat nooit van tevoren vast wat het gaat worden. Verder koop ik veel platen en hoor dus veel, ook een avondje uit kan grote invloed op me hebben. Het is meer alles bij elkaar opgeteld dan 1 dj of artiest afzonderlijk."
Mirko: "We luisteren veel platen, maar pikken geen stijlen van andere artiesten. We doen altijd ons eigen ding, dat is Coming Soon!"

L2P: Wat zijn voor jullie de toekomstplannen als muzikanten? Welk doel is er gesteld?

Berry: "Ons doel is meer optreden en onze live set blijven vernieuwen. Nieuwe tracks maken natuurlijk en wat meer remixen. We hebben net een remix voor Paul Brtschitsch zijn 'Sightdraft' af die binnenkort op EC records uitkomt. Verder ben ikzelf ook actief als dj. Mirko live spelend en ik tegelijk draaiend is ook iets wat we vaker willen doen."
Mirko: "Beter worden en altijd een eigen sound proberen te behouden."

Meer info: Berry van Gardingen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws