Soulvation

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Het warme Soulvation gevoel!

Eindelijk ligt ie in de winkels, het kindje van Ronald Molendijk en Jeroen Rietbergen, oftewel het Soulvation-album Some Love. Begeleid door een zestal muzikanten kan het duo hun Hollandse zomertoer als een definitieve doorbraak beschouwen. Op muzikaal uiteenlopende evenementen als Parkpop, North Sea Jazz en Dance Valley heeft Soulvation bewezen, dat het niet alleen goed in het programmeren van muziek is, maar dit ook op verbluffende wijze live ten gehore kan brengen. Wij stellen eerst het album aan jullie voor, waar we er bovendien een stapel van weggegeven, en stellen vervolgens Ronald en Jeroen op de muzikale proef in de vorm van een luistertest. 1 ding staat vast, het enthousiasme dat de band live on stage uitstraalt, is op alle vlakken terug te vinden op Some Love!

[swf 20011111_soulvation/soulvation-mute.swf 250 250]

Begin jaren tachtig maakt de jonge dj Ronald Molendijk furore in Rotterdamse clubs als 'Spot the Looney' en 'Bluetiek-In'. Hij staat dan voornamelijk bekend om zijn soulvolle sets waar bovendien een flinke portie disco aan toe wordt gevoegd. De zogenaamde diskjockey vervult die dagen een alsmaar belangrijkere rol in de clubs, beseft ook het muziekdier in hart en nieren. Hij start vervolgens het Basic Beat label, waaraan de welbekende platenzaak wordt gekoppeld en heeft een flink aandeel in het Rotterdamse hart van de dansmuziek: Nighttown! Zijn eerste productie alias Booming Support heet 'De Rode Schoentjes' (dansschoentjes) en bereikt de Hollandse dancecharts. Vooral begin jaren negentig haalt Nighttown met Molendijk en consorten (Michel de Hey, Miss Monica en Harry Lemon 8) ongeevenaarde hoogten in het vaderlandse clubcircuit. Elke zaterdagavond puilt de club uit met mensen als hun favoriete dj de decks beroert.

In '96 wordt Ronald uitgeroepen tot beste club-dj van Nederland, hetgeen voor de Rotterdammer het begin van een aantal gouden jaren betekent. Hij ontmoet de toetsenist Jeroen Rietbergen, de basis van een hechte vriendschap en bovenal zeer productieve relatie. Rietbergen is immers niet de minste muzikant. Als keyboardspeler stond hij al samen met Ruth Jacoth, Marco Borsato en Tooths Tielemans op de planken; to name a few! Als eerste maken ze onder de noemer 'Flat Earth Society' het prachtige 'Deeper'. Zowel Jeroen zijn wonderschoon synthesizerwerk als Ronald's uitmuntende gevoel voor de dansvloer komen uitermate goed tot zijn recht en blijken prima te combineren. Goede releases als 'Lara's Move', 'Come Dancin', 'Ooh Baby' en 'South Col/North Col' volgen. Het zijn een aantal lekkere plaatjes waarmee het duo enthousiast de basis legt voor Soulvation.

Soulvation is echter meer dan een clubproject alleen, het is pure live-improvisatie, getuige de positieve respons van de bezoekers op festivals als North Sea Jazz, Dance Valley en Parkpop. Molendijk en Rietbergen doen hun gigs live-on-stage met zes andere bandleden, waarvan elk een eigen onmisbare functie heeft. Met Caro, Nova en Andy wordt de sound van Soulvation vocaal begeleidt. Michel van Schie is de bassist, Leendert Haaksma speelt gitaar en Jan van Duikeren blaast de trompet. Het resultaat van deze samenwerking is een frisse popband met een veelzijdig karakter, getuige het debuutalbum 'Some love'. Het ene moment is, zoals verwacht, zeer soulvol, maar op een andere tijdstip voelt het geluid lekker jazzy en ook funky aan. Dit alles vergezeld door en swingende housebeat. Speciaal voor het album werden de saxofoonvader en dochter Dulfer opgetrommeld om een nootje mee te blazen op de tracks 'Doobies' en 'Hold On'.

Het album 'Some Love' opent met de volgende boodschap:
'Open up your hart, open up your mind. Leave all the negativity behind. This is about love, these are the good vibes, this will set you free. This is about happiness. Listen, you will see. This is Soulvation!'
Het moge duidelijk zijn wat Soulvation wil realiseren; plezier, geluk en liefde. Zowel met de muziek als op de dansvloer. Degene die al eens een editie van de vermaarde Calypso Tunes avonden heeft meegemaakt, weet precies wat ik bedoel. Soulvation is daarom ook een gemoedelijke act, een formatie die warmte uitstraalt. 'Summer In The City' is daar een goed voorbeeld van en bovendien een degelijke opvolger van de succesvolle hitsingle 'Deeper'.

Overigens komt ook het nummer 'Deeper', al dan niet in geremixte vorm, op het album voor. Aanstekelijke synthesizers, wat melancholische vocalen en een pompende housebeat, het lijkt allemaal zo gemakkelijk. Totdat de door Masters at Work beinvloede track 'Less Is More' werkelijk op een oorstrelende wijze de speakers verlaat. Diepe bassen mengen zich met NuYorican Soul'achtige vibes die de Masters destijds onsterfelijk maakten. Indrukwekkend goed! Of het wonderschone 'Flying Into Love', waarop zangeres annex mc Nova driftig haar vocalen meepikt alsof ze al jaren aan de zangtop staat. Voorbeelden genoeg, want Ronald Molendijk en Jeroen Rietbergen mogen beretrots zijn op hun debuutalbum Some Love!

luisteren naar 'Some Love'


De Soulvation luistertest

"We zijn de laatste twee maanden continue 'on the road' geweest. Zodra ze de muziek niet bij de Esso of Shell langs de weg verkopen, kennen we het gewoon niet."

Terwijl de single 'I Just Can't Stop' de Europese dancecharts bestormt, ligt het album Some Love van Soulvation in de schappen. Onder leiding van toetsenist Jeroen Rietbergen en dj Ronald Molendijk maakt de achtkoppige band furore op de Nederlandse muziekpodia. Jeroen is de muzikant en vertaalt de wensen van zijn collega in glasharde noten. Niet voor niets kwam de familie Dulfer doodleuk langs in de Rotterdamse studio, om twee tracks voor het album op te nemen. Ronald is de dj, de onmisbare schakel tussen de band en het publiek dat continue in beweging moet worden gehouden. Wij zochten het tweetal op om ze te onderwerpen aan een luistertest waarin alle muzikale elementen van Soulvation naar voren komen.

Copyright: Slam Magazine
Tekst en samenstelling: Marcel


Track 1
Kings of Tomorrow featuring Julie McKnight - Finally (Distance '01)

KOT voorman Sandy Rivera smelt op zijn kenmerkende wijze zwoele house samen met de prachtige vocalen van zangeres Julie McKnight. Niet voor niets domineerde deze track wekenlang de clubs op Ibiza. Ronald herkent het nummer direct, maar kan zich geen producer voor de dag halen. Wel noemt hij meteen de naam van de zangeres. "Van sommige zangeressen kun je goed horen of ze wel eens in een club zijn geweest en het daadwerkelijk snappen. Bij Julie McKnight heb ik dat gevoel meteen, helemaal te gek!"

Track 2
Nuyorican Soul featuring George Benson - You Can Do It Baby! (Mercury '96)
Dat Kenny 'Dope' Gonzales en 'Little' Louie Vega zonder twijfel 'de meesters aan het werk' zijn, bewijzen ze met hun Nuyorican Soul album uit '97. Jocelyn Brown, Jazzy Jeff, Tito Puente, Roy Ayers, La India en George Benson waren allen present om een juweel van een plaat te produceren. "Benson", roept Jeroen onmiddellijk, waarna hij driftig het refrein meezingt. Vervolgens onderbreekt Ronald de loepzuivere vocalen van zijn collega. "Het mooie aan dit project is het feit dat een held als George Benson 'open minded' genoeg is om met dansproducers in zee te gaan. Daarom zijn we ook zo trots op het feit dat grote muzikanten als Hans en Candy Dulfer aan ons album hebben meegewerkt."

Track 3
Gabrielle - Rise (Deep Dish Hi-Rise Dub/Remix) (Universal '00)

Onder andere dankzij deze bewerking werd het Iraanse duo Ali 'Dubfire' Shirazinia en Sharam Tayebi genomineerd voor een Grammy Award voor hun verdiensten als remixers. De integriteit van het prachtige origineel wordt behouden en vergezeld door een portie pompende housebeats. Ronald herkent Deep Dish als geen ander. "Zij karakteriseren zichzelf door hun donkere sound. Mooi nummer trouwens. Geen idee wie die zangeres is, maar dat laten we aan Jeroen over. Hij is per slot van rekening de muzikant." Jeroen: "Gun me nog even de tijd... Gabrielle misschien? Ja, mooi! Wat is nu de tussenstand?"


Track 4
Brand New Havies - You Are The Universe (Roger Sanchez Remix) (FFRR '97)

Op het onlangs verschenen debuutalbum 'First Contact' werkt Roger Sanchez samen met N'Dea Davenport, de voormalige zangeres van de Brand New Havies. Het eerste contact werd echter al in '97 gelegd wanneer hij van deze hit een florerende dansstamper maakt. Jeroen: "Ik ken deze band, zonder twijfel! Laat Ronald maar oplossen wie de remix op zijn geweten heeft." Ronald: "Ik dacht aan Boris Dlugosch. Nee? Roger Sanchez, vergeef me deze fout. Ik heb deze plaat wel in zeven verschillende uitvoeringen."

Track 5
LTJ Bukem - Unconditional Love (Good Looking '00)

Met zijn debuutalbum Journey Inwards bewees Danny Williamson, alias LTJ Bukem, productioneel meer in zijn mars te hebben dan louter drum & bassmuziek. Het zijn vooral de jazzy, soulvolle en funky elementen die het album zo succesvol maken, waarvan deze track een absoluut hoogtepunt is. "Typisch Bukem", vindt Molendijk die het meteen bij het juiste eind heeft. "Hij is 1 van de weinigen die eerst een bepaalde sound creeert, om zich vervolgens op de groove en het ritme te storten. Geweldige muziek van een zeer veelzijdig muzikant!"

Track 6
Innercity - Whatcha Gonna Do With My Lovin' (DEF Mix) (Virgin '89)

Kevin Saunderson bewijst eind jaren tachtig met zijn Innercity project dat housemuziek wel degelijk voor een breder publiek is bestemd. Naast successen als 'Big Fun' en 'Good Life' werd dit emotionele nummer door Frankie Knuckles en David Morales onder de loep genomen op het album Paradise Remixed. Ronald: "Tijdloos! Dit is een waanzinnige DEF productie van Morales en Knuckles, alleen schiet me nu niet even te binnen van wie het origineel is." Jeroen haakt af. Ronald, inmiddels op de hoogte gebracht: "Innercity? Natuurlijk, had ik moeten weten. Ik ben ook zo slecht in namen."


Track 7
Basement Jaxx - Do Your Thing (Atlantic Jaxx '01)

Met de nieuwe plaat Rooty stellen Felix Buxton en Simon Ratcliffe de liefhebbers van hun allereerste clubplaten zwaar teleur. Op 'Do Your Thing' fuseren ze weliswaar de nodige jazz, gospel en disco tot een fris geheel, maar het kwaad is helaas al geschied. Nog geen tien seconden krijgt het nummer speeltijd. "Afzetten graag", klinkt Ronald afkeurend. Jeroen: "Ik heb ook de nieuwe Faithless gekocht en vond die toch beter. Dit album vind ik te melig, waarschijnlijk omdat ik er meer van had verwacht. Hij is ook zo anders dan Remedy."

Track 8
Isaac Hayes - Ain't No Sunshine (Fantasy '72)

De legendarische zanger, saxofonist, pianist, songwriter en keyboardspeler Isaac Hayes is een inspiratiebron geweest voor menig muzikant die hedendaagse dance in een soulvol sausje drenkt. "Ain't No Sunshine When She's Gone", zingen beiden in koor als het nummer door de speakers galmt. Ronald weet niet welke producer achter de muziek steekt en geeft graag het woord aan zijn partner in crime. Nadat deze een aantal foutieve namen opsomt, krijgt hij het antwoord voor zijn kiezen. "Isaac Hayes? Ach natuurlijk!"

Track 9
LIorca - featuring Lady Bird - Precious Thing (F-Communications '01)

St. Germain-kloon of niet, Ludovic LIorca levert met Newcomer een prachtplaat af, waarin jazz, blues, soul, funk en dance de hoofdrol spelen. Beide heren kennen de track niet, maar Ronald doet een gooi naar de eventuele producer. "Dit zou wel eens Joey Negro kunnen zijn. LIorca? Nooit van gehoord. Wel een prachtig nummer zeg! Tja, we zijn de laatste twee maanden continue 'on the road' geweest. Zodra ze de muziek niet bij de Esso of Shell langs de weg verkopen, kennen we het gewoon niet."

Track 10
Soul II Soul - Keep On Movin' (Big Beat Accapella) (Virgin '88)

Afkomstig van het gelijknamige debuutalbum waarmee Jazzy B en kornuiten geschiedenis schrijven. Met hun uitstekende brij van soul, funk, disco, hiphop en reggae verkoopt het Londense collectief vervolgens wereldwijd 7 miljoen albums en 20 miljoen singles. Jeroen veert op als hij de prachtige vocalen van Carrol Wheeler hoort. "Dit is overduidelijk Soul II Soul, die behoorlijk wat affiniteit heeft met Soulvation. Nou ja, laten we hopen dat het omgekeerde waar is en wij hetzelfde succes mogen kennen als zij. Onze aspiraties liggen niet alleen in Nederland, we willen net als Soul II Soul de wereld veroveren!"

Win Some Love van Soulvation!
Uiteraard geven wij een stapel cd's van Soulvation weg. Moet je wel even antwoord geven op de volgende vraag (kun je uiteraard terugvinden in bovenstaand stuk).

Onder welke naam opereren Ronald Molendijk en Jeroen Rietbergen voordat Soulvation het daglicht ziet? Stuur je antwoord onder vermelding van Soulvation-prijsvraag en met je naam en adres naar Marcel Veel succes!

More info: Soulvation
Interview met Ronald Molendijk

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws