Welke smerigheid zit er zoal in jouw puisten?

Bart Remmers | 21 april 2019
lifestyle

Uitdrukken die smerigheid: drie soorten puistjes

WAARSCHUWING VOORAF: mocht je net gegeten hebben of ga je snel eten, sla dit artikel dan wellicht even over mocht je je lunch niet oraal terug willen schenken aan de wereld.

Want we gaan het hebben over verschillende soorten puisten. Business Insider maakte er een verdomd informatief filmpje over. Kort door de bocht zijn er drie verschillende soorten van deze irritante pukkels die steeds weer op het meest onmogelijke moment opduiken.

1. Witkoppen en zwartkoppen

Dit heeft niets met de Zwarte Pieten-discussie van doen, maar de kleur van het 'kopje' op de puist. Je zou verwachten dat de zwartkop het smerigste is, maar dat is niet het geval. Beide soorten puisten bevatten dezelfde drie componenten: een bacterie die leeft op onze huid met de weinig romantische naam 'propionibacterium acnes', talg en dode huidcellen. De zwartkoppen hebben hun kleur omdat ze in tegenstelling tot de witte in aanraking zijn gekomen met zuurstof.

2. Pustules en papules

Deze meest voorkomende puistjes zijn kleine slijmvliesbultjes op je huid. Ze duiken juist op wanneer de huid last heeft van irritatie van wat dan ook. Ze zijn rood met een witte kop die is ontstaan omdat witte bloedcellen de bultjes willen genezen. De witte koppen vormen de pus die je zo heerlijk uit kunt knijpen.

3. Nodules en cysten

Hetzelfde als punt twee, maar dan ernstiger. We hebben het hier over acne van het ergste soort bomvol pus en andere viezigheid.

O ja, het beloofde filmpje. Koekje bij?

Nog geen genoeg van de puisten, dan hebben we een smakelijke compilatie van ruim 40 minuten ontploffende puisten. Enjoy!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws