Dat breekt zo lekker de week: Trance

Mark Hofman | 28 oktober 2015
music


Het is woensdag en dat betekent dat de week door de helft is. Het weekend is in de verte al te zien, het is alleen nog even wachten tot je hem kunt omarmen. In deze rubriek breken we niet alleen de week maar gaan we zelf ook iets anders te werk dan normaal. Elke week pakken we een ander genre uit de dance-scene en checken de geschiedenis, de vetste tracks van het moment en grote artiesten. Deze week doken we in de wereld van trance om jullie daar alles over te vertellen.

Trance?

Trance is een subgenre van dance waarin de nadruk vooral gelegd wordt op de melodie en de euforische sfeer. De meeste trance-tracks beginnen met een eentonige beat die in de loop van de plaat wordt aangesterkt door de melodie en verschillende percs. De melodie wordt, net als in andere dance-platen, vaak herhaald. Deze herhaling duurt bij trance langer dan bij andere subgenre's en dat maakt het zo uniek. Er wordt na een break meestal toegewerkt naar een climax die dezelde melodie herhaalt, maar sterk wordt aangevuld door kicks en meerdere synths. Het genre komt aan zijn naam doordat de luisteraar het gevoel kan krijgen dat hij of zij in 'trance' is.

Geschiedenis

Voordat we onze blikken werpen op het heden gaan we eerst terug naar begin jaren '90, de beginjaren van het genre. Trance is ontstaan nadat dj's steeds vaker techno met house, synthesizers en new age-muziek begonnen te combineren. Door het experimenteren met de 'vernieuwde techno-sound' zag één van de eerste trance-tracks 'Higher In The Sky' het licht, deze werd geproduceerd door Mackenzie.

De track die je hieronder kunt beluisteren is de eerste tranceplaat die doorbrak bij het grote publiek. 'Power of American Natives' van Dance 2 Trance, scoorde als eerste trance-track in de hitlijsten. Het nummer stond bijvoorbeeld in Nederland op 2 in de top 40.

Doorbraak

Ondanks dat 'Power of American Natives' goed scoorde, was dit niet de doorbraak van het genre. Trance werd namelijk nog niet als aparte stroming binnen de dance gezien, waardoor iedereen van mening was dat het een dance-plaat was. De grote doorbraak liet nog even op zich wachten en de tijd ging verder.

In 1994 kwamen er vanuit house en techno een aantal nieuwe stromingen naar boven en daar was trance er één van. Toch wist het in Nederland geen succes te worden doordat mellow en (happy) hardcore zich keihard aan het ontwikkelen waren. Nadat de hype rondom deze genre's een beetje over was in 1996, begon trance steeds meer in trek te raken bij het publiek in Nederland, België en Duitsland. Dit kwam voornamelijk door een aantal hits die de aandacht van het grote publiek wisten te trekken. 'Childeren' van Robert Miles is daar één van.

Trance ging lekker, maar had zijn echte grote doorbraak pas in 2000. De muziekstroom verspreidde zich razendsnel Nederland en België, maar ook Groot-Brittannïe en Scandinavië pikten het op. Voor we het wisten was trance door heel Europa te vinden en sindsdien is dit dan ook niet meer weggegaan.

Grote artiesten

Trance is in 2000 hard gegroeid en in 2015 is het nog steeds volop aanwezig. Armin van Buuren is bijvoorbeeld vijf keer uitgeroepen tot de nummer één dj van de wereld en staat tegenwoordig nog steeds in de top 5. De scene is dus groter en groter aan het worden en deze artiesten zijn er overduidelijk aanwezig.

Armin van Buuren

armin-van-buuren1

Echte naam: Armin van Buuren

In de scene sinds: 1995

Grootste hits: ‘Going Wrong', 'This is what it feels like' & 'Another You'

Nationaliteit: Nederlands

Tiësto

tiest
Echte naam: Tijs Michiel Verwest

Jaren actief in trance : 1994 - 2009

Grootste hits: ‘Lethal Industry', 'Traffic' & 'Love Comes Again'

Nationaliteit: Nederlands

Bijzonderheid: Rond 2009 liet Tiësto de trance steeds meer achter zich en begon zich te richten op electro house.

Paul van Dyk

artist_bg

Echte naam: Matthias Paul

In de scene sinds: 1990

Grootste hits: ‘Nothing But You', 'Tell Me Why (The Riddle)' & 'The Other Side'

Nationaliteit: Duits

Dash Berlin

DASH_BERLIN_credit_William_Rutten-4

Echte naam: Jeffrey Sutorius

In de scene sinds: 2006

Grootste hits: ‘Till the Sky Falls Down', 'Man on the Run' & 'Waiting'

Nationaliteit: Nederlands

Above & Beyond

Above-Beyond

Echte naam: Jono Grant, Tony McGuinness & Paavo Siljamäki

In de scene sinds: 2000

Grootste hits: ‘Sun & Moon', 'Good For Me' & 'Counting Down the Days'

Nationaliteit: Groot-Brittannië

De vijf vetste tracks

Nu we wat weten over het verleden en de grootste artiesten, is het tijd om te gaan genieten van het heden. Wij hebben een top 5 voor je gemaakt met de beste tracks van dit moment, natuurlijk binnen dit genre.

 5. John O' Callaghan feat. Sarah Howells – 'Find Yourself (Standerwick Remix)'

 4. Dan Stone feat. Victoria Shersick – 'Only The Memories'

 3. Faithless – 'We Come 1 2.0 (Armin van Buuren Remix)

 2. Giuseppe Ottaviani – 'Crossing Lights'

 1. Darren Porter – 'Deep Blue'

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws