Richie Hawtin maakt soundtrack voor kunsttentoonstelling New York

Ivo Mollemans | 7 november 2016
music

Techno legende Richie Hawtin heeft al veel plekken mogen bezoeken vanwege zijn carrière als muzikant. Hij heeft op de grootste festivals gestaan en met zijn creatieve samenwerkingen heeft hij trouwe fans weten te vergaren. Naast muziek heeft hij ook een aantal technische samenwerkingen uitgebracht. Denk aan de app RADR, die bijhoudt welke nummers worden gespeeld in sets waarbij dj’s gebruik maken van Native Instrument’s Traktor systeem. Ook heeft hij een custom mixer uitgebracht in mei dit jaar die gefocust is op technomuzikanten.

Richie Hawtin in de wereld van kunst

Zijn nieuwste creatieve samenwerking is er eentje in de wereld van de kunst. In 2012 gaf hij al eene een optreden bij het Grand Palais in Parijs voor de zogeheten ‘Leviathan’ installatie van Anish Kapoor en in 2013 trad hij op bij het Guggenheim International Gala van Dior. Hierdoor is hij de eerste dj die heeft gedraaid in de iconische New York galery.

LEES OOK: Dit zijn de 50 populairste techno dj's

Door al deze innovatieve projecten maakt hij de grens tussen muziek en kunst minder goed zichtbaar en dat is eigenlijk alleen maar positief. Hierdoor worden ook andere kunstenaars en artiesten gestimuleerd om visuele en hoorbare aspecten te combineren. Een recent voorbeeld hiervan is de interactieve installatie die Skrillex liet zien op ComplexCon.

Soundtrack voor kunstwerk

Nu heeft Hawtin zich beziggehouden met de Duitse kunstenaar Andreas Gurskey om een soundscape te maken voor het nieuwe project van de kunstenaar. Dit project heet ‘Not Abstract ll’ en de Gagosian Gallery in New York zal deze tentoonstellen. Het is een exhibitie die gefocust is op de fotografie van Andreas waarin alledaagse dingen te zien zijn. Onder andere tulpenvelden, rijen Amazon pakketjes in een opslagplaats, koffiemakers en stofzuigers komen voorbij in de collectie foto’s.

De muziek die Hawtin hiervoor heeft gemaakt is dan ook compleet afgesteld op het project en draagt bij aan de hele sfeer die het project wil neerzetten. Hij is hiervoor wel afgeweken van zijn techno sound en daarentegen heeft hij een meer ambient geluid in elkaar gezet, wat perfect past bij het hele visuele deel van het project.

De exhibitie zal van 10 november tot 23 december plaatsvinden in de Gagosian Gallery. Een deel van het werk van Richie Hawtin is hier te streamen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws