Peer Gynt van Grieg behaalt hoogste positie ooit in de NPO Radio 4 Klassieke Top 400

Partyscene Redactie | 13 oktober 2022
music

Bach opnieuw op eerste plaats in de klassieke

De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach staat dit jaar wederom op de eerste plaats in de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4, gevolgd door het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. Peer Gynt van Edvard Grieg staat deze editie voor het eerst op de derde plaats. De compositie heeft nog nooit zo hoog in de toplijst van klassieke werken gestaan: vorige jaren stond de muziek van Grieg op de zevende plaats.

De 9e Symfonie ’Uit de Nieuwe Wereld’ van Dvořák stijgt naar een vierde positie. Het Requiem van Fauré is op de vijfde plaats te vinden. De Vier Jaargetijden van Vivaldi, dat vorig jaar voor het eerst de top 10 van de Klassieke Top 400 haalde, is dit jaar gestegen naar de zesde plek. Opvallend is de daling van het populaire Spiegel im Spiegel van de Estlandse componist Arvo Pärt. In voorgaande jaren nog goed voor een top 3-notering, nu te vinden op de 7e plaats.

Uitzending

De Klassieke Top 400 is een lijst van 400 topstukken, gekozen door de luisteraars van NPO Radio 4. Alle werken zijn van maandag 17 oktober tot en met vrijdag 21 oktober tussen 07:00 en 23:00 uur te horen op NPO Radio 4. Op vrijdag 21 oktober eindigt de lijst met de nummer 1 om 20:00 uur. Tijdens de slotdag kunnen luisteraars de studio bezoeken om de uitzending bij te wonen, de NPO Radio 4-presentatoren te ontmoeten en bovenal te genieten van de hoogste noteringen in de Klassieke Top 400.

De top 10 van de Klassieke Top 400:

1. Bach - Matthäus-Passion
2. Mozart - Requiem
3. Grieg - Peer Gynt
4. Dvořák - Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’
5. Fauré - Requiem
6. Vivaldi - De Vier Jaargetijden
7. Pärt - Spiegel im Spiegel
8. Ten Holt - Canto Ostinato
9. Purcell - Dido and Aeneas
10. Pergolesi - Stabat Mater

 

Complete muziekstukken in de Nacht

In de Nacht van NPO Radio 4 zijn van maandag 17 tot en met vrijdag 21 oktober een aantal lange werken uit de Klassieke Top 400 in hun geheel te horen, zoals de Notenkraker-suite van Tsjaikovski en symfonieën van Schubert en Mozart. Heel bijzonder is dat we van maandag 17 op dinsdag 18 oktober openen met een 4 uur durende versie van Simeon ten Holts geliefde Canto Ostinato.
 

Luisteraar kiest de muziek

“De Klassieke Top 400 is een heerlijke week waarin de rollen zijn omgedraaid: de luisteraar kiest de muziek, voorzien van mooie, ontroerende en verrassende verhalen. Wij mogen die opdienen en luisteren. Een groot cadeau voor iedereen die houdt van klassiek! Er valt dit jaar weer veel te ontdekken, te genieten en stilletjes (of juist uit volle borst) mee te zingen", zegt Simone Meijer, zendermanager van NPO Radio 4. “Opvallend om te zien dat 18% van de Klassieke Top 400 bestaat uit muziek van hedendaagse componisten, 71 titels van de 400. Dat aantal groeit ieder jaar: in 2021 ging het om 63 hedendaagse stukken en in 2020 nog 39. Ik kijk nu al uit naar de fantastische muziekstukken die ons te wachten staan!”

In de Klassieke Top 400 van 2022 staan werken van 130 verschillende componisten. Na Bach, met maar liefst 33 noteringen, zijn Mozart (22 noteringen), Schubert (16) en Arvo Pärt en Beethoven (beiden 15 noteringen) het vaakst vertegenwoordigd.

Dit jaar zijn maar liefst 45 werken nieuw binnengekomen in de klassieke toplijst. De hoogste nieuwe binnenkomer is Ilan Bedner op nummer 76 met zijn muziek bij de theatervoorstelling De  Heks van Almen. Ook opvallend is de populariteit van jonge Nederlandse musici die zelf muziek componeren. Harpist Lavinia Meijer staat met haar nieuwste album op plaats 202, pianist Iris Hond op 245 en harpist Remy van Kesteren heeft de plek 373 behaald. Een jonge componiste die voor het eerst de Klassieke Top 400 heeft gehaald is Mathilde Wantenaar op plaats 389. In totaal telt de lijst elf titels van in totaal tien Nederlandse componisten: Simeon ten Holt, Jan Pieterszoon Sweelinck, Rogier van Otterloo, Henriette Bosmans (2x), Douwe Eisenga, Ilan Bedner, Lavinia Meijer, Remy van Kesteren, Iris Hond en Mathilde Wantenaar.


Klassieke Top 400 Concert

Op vrijdag 14 oktober is er een feestelijke kick-off van de Klassieke Top 400 met het Klassieke Top 400 Concert vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt onder leiding van Enrico Delamboye een concert vol geliefde klassiekers en een verrassend nieuw werk van componist des vaderlands Martin Fondse. Zo zijn onder meer de sprookjesachtige Suite Doornroosje van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en het altijd ontroerende Nimrod uit de Enigmavariaties van Edward Elgar te horen. Het concert is vanaf 20:15 uur te horen op NPO Radio 4 en live te zien vanuit de Grote Zaal in TivoliVredenburg op nporadio4.nl/live.

Ga voor meer informatie en de complete lijst van de Klassieke Top 400 naar nporadio4.nl/top400.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws