Radioactive Man - Growl (Control Tower)

Partyscene Redactie | 9 september 2008
music

Electro in al haar verschijningsvormen

Intro: Radio Activeman is het soloproject van Keith Tenniswood. In het verleden maakte hij samen met zijn maatje Andrew Weatherall furore als Two Lone Swordsmen. Solo doet hij het ook niet onverdienstelijk, getuige zijn palmares. Met de langspeler ‘Growl’ presenteert hij electro in al haar verschijningsvormen.

Genre: electro.

Hoewel allerlei invloeden zijn te horen op Growl - van hiphop en new wave tot house en techno - blijft electro de basis op het nieuwe album van Radioactive Man.Bijzonderheden: De verbreezering van electro is een feit. Het verfoeide piemelhouse-syndroom heeft plaats gemaakt voor piemelelectro. Zelfs puristen van weleer laten zich tot deze commerciële variant van electro verleiden. Gelukkig heeft Tenniswood lak aan trends en presenteert hij met Growl een puur electro-album.

Hoewel allerlei invloeden zijn te horen op Growl - van hiphop en new wave tot house en techno - blijft de basis electro. Radioactive Man heeft met ‘Growl’ een historisch overzicht gemaakt. Ooit begon het met hiphop (‘Basement Business’). Dit werd door de grootmeesters in Detroit verwerkt tot ‘Detroit electro’ (‘Dalston to Detroit’). In de jaren ’80 werd dit opgepakt door o.a. Primal Scream (‘Double Dealings) en later in Frankfurt nog dunnetjes overgedaan door Anthony Rother. Begin jaren ’90 ging in London Warp Records er mee experimenteren (‘Up in the Air’). Nu we toch in London zijn, is het maar een kleine stap naar rauwe nu skool breakbeats (‘Growl’). 808 State verwerkte het eind jaren ‘80 tot house (‘Kristina’) en techno (‘Pieces of Eight’). En in de vogelvlucht door de analen der muziek zijn we onderweg new wave vergeten (‘Nothing at All’). ‘Growl’ is verplichte geschiedenisles!

Hoogtepunt: ‘Kristina’ en ‘Dalston to Detroit’.

Dieptepunt: De geschiedenis van electro kennen we nu, maar wat gaat de toekomst ons brengen?

Aanrader, Twijfelgeval of bagger: aanrader.

Oordeel zelf: luisteren naar Growl

Luister ook eens naar:

Anthony Rother - Das Ist Elektro

Two Lone Swordsmen - From The Double

Fabric 08 - Radioactive Man

Radioactive Man

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws