Vector Lovers - Afterglow (Soma)

Partyscene Redactie | 19 december 2007
music

Androïde wiegeliedjes

Intro: Achter het pseudoniem Vector Lovers gaat de Engelsman Martin Wheeler schuil, een introspectief muzikant met een fascinatie voor mangafilms, computermuziek en robotliefde. Voor Soma levert hij alweer zijn derde album af, dat wederom bol staat van de synthetische muziek. Een bijzonder album, want ‘Afterglow’ klinkt nergens abstract, klinisch of liefdeloos.

Vector Lovers laat wederom horen dat ook computermuziek een heel menselijke snaar kan rakenGenre: Elektronica, ambient, pop.

Bijzonderheden: Vector Lovers laat wederom horen dat ook computermuziek een heel menselijke snaar kan raken. Door zijn weemoedige klanken in bijzondere, sciencefictionachtige composities te verpakken, vermijdt Wheeler het cliché van melancholische muziek. Want ja, melancholisch is zijn muziek zonder meer. Even was dat anders op het tweede album ‘Capsule For One’, waarmee Wheeler een grote stap voorwaarts maakte ten opzichte van zijn debuut. Hij verruilde zijn ietwat zoete sound voor bonkende beats en elektronica, en deed tussendoor een uitstapje naar minimale techno. Vergeleken met zijn uptempo voorganger is ‘Afterglow’ een stapje terug. Wheeler heeft het aandeel introspectieve elektronica opgeschroefd, waardoor zijn derde album een stuk beheerster en ingetogener klinkt. Toch is de muziek weer typisch die van Vector Lovers: futuristisch en doorspekt met kosmopolitische toekomstvisioenen. Een bijzonder gevoel van onthechting en vervreemding loopt ook op ‘Afterglow’ als rode draad door het gehele album, maar komt het best tot zijn recht wanneer Wheeler zelf zingt - op androïde wiegeliedjes als ‘Hush Now’, of het lekker dik aangezette ‘Crash Premonition’. Afgewisseld met oorstrelende instrumentaaltjes als ‘Piano Dust’, ‘Endless Summer’ en afsluiter ‘Afterglow’, levert dat een prachtig album op. Een album met een geweldig gevoel voor ruimte en sfeer.

Hoogtepunt: ‘Last Day Of Winter’, ‘Crash Premonition’ en titeltrack ‘Afterglow’

Dieptepunt: Geen.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!

Oordeel zelf: Luisteren naar Afterglow

Luister ook eens naar:

Fairmont - Coloured In Memory

Apparat - Walls

Vector Lovers - Capsule For One

Vector Lovers

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws