Fairmont - Coloured In Memory (Border Community)

Partyscene Redactie | 13 november 2007
music

Eén van de beste platen van 2007

Intro: Een dikke vijf jaar na zijn eerste Fairmont-album ‘Paper Stars’ is de Canadees Jake Fairley terug met een nieuwe langspeler, en wel op hét kwaliteitslabel voor vernieuwende dansmuziek: Border Community. In vijf jaar tijd heeft de sound van Fairmont aan overtuiging gewonnen: met ‘Couloured In Memory’ doet hij een flinke sprong voorwaarts.

Fairmont: beter en overtuigender dan ooit!

Genre: combinatie van elektronische pop en (minimale) techno.

Bijzonderheden: Anders dan op de releases onder zijn eigen naam probeert Jake Fairley met zijn pseudoniem Fairmont een dansbaar geheel te smeden van techno en elektronische pop. Dat gaat hem nu op ‘Coloured In Memory’ stukken beter af dan vijf jaar geleden op ‘Paper Stars’. De soms overdreven ingehouden ritmes en schriele melodieën maakten zijn eerste plaat niet echt tot een opvallende verschijning, iets wat ook Fairley zelf is opgevallen. Gelukkig laat hij op zijn nieuwste album alle terughoudendheid varen, om met een sound te komen waar je mond soms van openvalt. ‘Coloured In Memory’ is namelijk een verrassend veelzijdige plaat geworden, waar de ingetogen sprookjeselektronica van ‘Pomegrenate’ en ‘Sedative for the Sentimental’ moeiteloos samengaat met de bijna folk-achtige songs als ‘Time’s Fool’ en ‘Calm Before The Storm’. Inderdaad, Fairley mikt op een breed scala aan muzikale invloeden, en weet die op een overtuigende manier met elkaar te combineren. Alsof dat allemaal nog niet mooi genoeg is, componeert hij ook nog eens prachtige danstracks, die het ideale midden houden tussen luisterelektronica en dansvloertechno. Earcatchers als ‘Flight of the Albatross’ en ‘Mobula’ krijgen iedere menigte moeiteloos in beweging, maar ook  danstracks met de structuur van een liedje, zoals ‘Fade to Saturate’ en het sciencefiction-achtige ‘I Need Medicine’ mogen er zijn. Luister zelf en laat je overtuigen. Wat ons betreft is ‘Coloured In Memory’ één van de beste platen van 2007.

Hoogtepunt: Zonder twijfel een hoogtepunt in de catalogus van Border Community.

Dieptepunt: Geen.

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Aanrader!

Oordeel zelf: luisteren naar Coloured in Memory

Luister ook eens naar: Apparat - Walls en/of Vector Lovers - Capsule For One

Genieten van een optreden Fairmont? Dan raden wij de Border Community Night aan die op vrijdag 23 november plaatsvindt in het Patronaat, Haarlem. De main act deze avond is niemand minder dan labelbaas James Holden (UK) maar hij neemt Fairmont mee voor een speciale live set. De avond wordt geopend door onze eigen Sandrien.

Fairmont

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws