D.Kay - Individual Soul (Brigand Music)

Partyscene Redactie | 23 augustus 2007
music

It’s jazzy!!

Intro: Drum & bass en jazz zijn al jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Half jaren negentig kwam de ene na de andere jazz georiënteerde drum & bass-plaat uit. Roni Size voorspelde het al met zijn track ‘It’s Jazzy’ in ‘97. Labels als V Records, Good Looking en Moving Shadow volgden snel. Tien jaar later is het de beurt aan D.Kay met zijn debuutalbum ‘Individual Soul’.

Bijzonderheden: De geboren Oostenrijker David Kulenkampff alias D.Kay is een populaire producer. Doorgewinterde drum & bass-fans kopen zijn releases blindelings. Van soulvolle zomerse producties tot rauwe donkere drum & bass - D.Kay is van alle markten thuis. Een album zat er al lang aan te komen, maar niemand had kunnen verwachten dat hij met dit resultaat op de proppen zou komen. In een tijd dat hard- en software de muziekwereld bepalen, gaat deze producer terug naar de basis: het gebruik van instrumenten in zijn tracks.

Op een donkere avond in Wenen had een bevriend groepje muzikanten zich verzameld in de studio van D Kay. Het begin van Individual Soul werd gemaakt.Op een donkere avond in Wenen had een bevriend groepje muzikanten zich verzameld in de studio van D.Kay. Gewoon om even bij te kletsen en muziek te luisteren. Totdat Paul Nawrata alias Urbs met het idee kwam om thuis ieder zijn instrument op te halen. Een nachtelijke jamsessie was een feit. Het resultaat van die nacht was de track ‘Individual Soul’. Vanuit deze track is de rest van het album ontstaan. Maarliefst twaalf muzikanten zijn bij dit album betrokken. De één speelt drums, een ander gitaar, sitar, dwarsfluit, saxofoon, trompet, hammond of vibrafoon - alle elementen zijn live ingespeeld. 

Het resultaat mag er zijn. Als je de cd opzet, knalt er pure jazz door de speakers. Bij het horen van ‘Boiling Point’ waan je je op het North Sea Jazz-festival. Laat de zomer het afweten, dan haalt ‘Chicks Love It’ de bikini’s tevoorschijn. Het centrale thema blijft drum & bass. Dat D.Kay zijn klassiekers kent, blijkt uit ‘Individual Soul’, die een duidelijke link heeft met het vroege werk van Roni Size en Reprazent.

Dat funk en drum & bass ook in harmonie zijn, is te horen op ‘Eternal Love’. Zelfs zijn grote hit (in de drum & bass-scene) ‘Serenade’ wordt door de jazzmolen gehaald, wat resulteert in een freestyle sessie. D.Kay gooit zijn ziel en zaligheid in dit album. Dat is goed merkbaar, want het geluid is veel voller en er zit meer soul in. Niets tegen moderne technieken, maar wat uit échte instrumentatie gehaald kan worden, is onmogelijk uit software te halen.

Hoogtepunt: de jazzversie van Serenade

Dieptepunt: dat er de laatste jaren maar weinig sterke jazzy drum & bass-albums gemaakt worden. Waar is LTJ Bukem gebleven? Peshay? Adam F?

Aanrader, twijfelgeval of bagger: aanrader.

Oordeel zelf: luisteren naar Individual Soul

Luister ook eens naar: Seba, Drum & Bass Sessions en Peshay

D Kay @ MySpace

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws