Hug - Heroes (Kompakt)

Partyscene Redactie | 13 februari 2007
music

John Dahlback niet te stoppen

Intro: 98 releases - 94 platen en 4 albums onder 8 verschillende namen. Dit lijkt wel de discografie van een gearriveerde producer die de dertig al lang gepasseerd is. Niets is minder waar, want we hebben hier te maken met een broekie van 21. De jonge Zweed John Dahlback breekt records. December 2006 en januari 2007 werd de mondiale technoscene overspoeld door een ware Dahlback-tsunami. We sommen even voor u op: een album op zijn eigen label Pickadoll genaamd ‘At the Gun Show’, een EP (‘Superkiller’) onder zijn pseudoniem Huggotron op Confused Records, nog een 12” op Pickadoll, de tiende release als Kaliber, samen met neef Jesper als Hugg & Pepp het eigen ‘Snabel and Friends’ onder handen genomen en ‘last but not least’ zijn vierde album ‘Heroes’ onder een ander alter ego genaamd Hug.

Genre: techno

Bijzonderheden: Je vraagt je af of John wel eens daglicht ziet en gezond eet? Ziet hij zijn vrienden wel en verblijdt hij zijn oma nog wel eens met een bezoek? Voor de doorgewinterde technofan zal het een zorg zijn. Zij smult van al het moois dat de Zweedse producer voortbrengt. Zij weet ook dat John een product van zijn tijd is, een tijd waarin het leven wordt gedomineerd door computers. Met de juiste software is het voor getalenteerde whizzkids een eitje. Muziek rolt binnen een mum van tijd uit de computer.

Dahlback heeft speciaal voor het Keulse label Kompakt zijn alter ego ´Hug´ in het leven geroepenDahlback heeft speciaal voor het Keulse label Kompakt zijn alter ego ´Hug´ in het leven geroepen. Daarmee produceert hij geheel in de filosofie van het label. Minimale en diepgewortelde house en techno. Dat Dahblack een zeer getalenteerde producer is, blijkt uit dit album waarop naast oude releases veel nieuw materiaal prijkt. Fans hebben al kennis gemaakt met 'Raido', 'Birds', 'The Platform' en 'Fluteorgie'. Daarvan zijn vooral 'The Platform' en 'Fluteorgie' hoogstaande tracks met diepgang. Diepgang is toch wel het centrale thema op dit album. Het hoogtepunt van komt al na de eerste track. Al na 2 minuten en 50 seconden komt de ontknoping in ‘Tiny Stars’. Genuanceerd en eenvoudig werkt hij naar een climax en speelt hij goed in op het gevoel. Hij haalt je enigszins uit je droomwereld met het kille en blikkerige ‘Tactic without Practice’. Maar dan komt de track ´Sub´. Zoals de naam al doet vermoeden is het vooral de sub die veelvuldig een zwaar wordt gebruikt. Eén tip: als je deze track in een club hoort, zoek dan als een speer de subs op voor de ultieme ervaring. Niet alles is goed wat Dahlback laat horen. Met ‘Dinosaurs’ en ‘Birds’ verpest hij de mooie en diepe sfeer van het album. Gelukkig wordt met het sferische ‘Tons of None’ een hoop goed gemaakt.

Hoogtepunt: ‘Tiny Stars’
Dieptepunt: ‘Dinosaurs’ en ‘Birds’
Aanrader, twijfelgeval of bagger: aanrader
Luister ook eens naar: alle98 releases van John Dahlback
Oordeel zelf: Luisteren naar Heroes

John Dahlback

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws