Yppah - You Are Beautiful At Al Times (Ninja Tune)

Partyscene Redactie | 29 november 2006
music

Groeten uit Texas

Intro: President Bush heeft al een onderzoek ingesteld naar de mogelijke terroristische praktijken van een streekgenoot. In het doorgaans zo rustige Texas maakt ene Joe Corrales alias Yppah continu van die venijnige bommetjes vol hiphop en breakbeats. De CIA is al bij hem langs geweest. Tevergeefs, want op een gitaar, drumstel, keyboard en een computer na, trof de Amerikaanse geheime dienst niets verdachts aan in de woning van de 25-jarige producer.

Genre: Hiphop, breaks.

Hoewel hooguit veertig minuten, vonden Coldcut en kornuiten de demo lang (en goed) genoeg voor een officiële albumreleaseBijzonderheden: Gelukkig is een enkeltje naar Guantánamo Bay Yppah bespaard gebleven en kon hij verder gaan met zijn werk. Na elf tracks af te hebben gemaakt, stuurde hij een promo naar de headquarters van het Britse label van Coldcut: Ninja Tune. Hoewel hooguit veertig minuten, vonden Coldcut en kornuiten de demo lang (en goed) genoeg voor een officiële albumrelease. Niet geheel vreemd, want elke track is een voltreffer.

Joe Corrales heeft een rockverleden. Hij speelde tien jaar gitaar en drums in diverse rockbandjes. Aangezien Joe niet voor één gat te vangen is, besloot hij naast de jamsessies met zijn bandje, op te treden als club-dj. Met succes, want al snel werd hij ingelijfd bij een formatie turntablists, genaamd The Truth. Al die invloeden uit zijn carrière hoor je terug op You Are Beautiful At Al Times.

Yppah (spreek uit Jippah) houdt van muzikale elektronica. Daarom mixt hij op zijn debuutalbum live-opgenomen drumsessies en gitaarpartijen in. Die combineert hij met filmische, orkestrale soundscapes. Alsof Coldplay - nu even zonder zanger Chris Martin - duelleert met DJ Shadow. Van de titel is in ieder geval niets gelogen; de dikke beats, hypnotiserende instrumentatie en melancholische gitaarpartijen zijn prachtig op elk moment.

Hoogtepunt: ‘In Two - The Weakly’ - rustgevende gitaren op een bedje van beukende breakbeats.

Dieptepunt: De korte duur van dit album, met hooguit veertig minuten.

Bagger, twijfelgeval of aanrader? Aanrader. Net als al die andere cd-releases van Ninja Tune die het afgelopen jaar zijn verschenen.

Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: eerder verschenen albums op Ninja Tune, zoals die van ZerodB en Bonobo.

Yppah

Ninja Tune

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws