Richie Hawtin - DE9 - Transitions (M_nus)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Techno die boeiender is dan ooit tevoren


Intro: De naam Richie Hawtin staat synoniem aan vernieuwing binnen de minimale technoscene. Op de eerste plaats als producer onder zijn befaamde schuilnaam Plastikman en als artiest gewoon als Richie Hawtin. Albums als Sheet One, Musik en Consumed zijn geniale minimale experimenten en vormen voor menig producer een onuitputtelijke bron van inspiratie. Net als zijn hedendaagse producties, zorgen zijn optredens voor golfbewegingen in het minimale technolandschap, zoals zijn vermaarde DE9-serie laat horen. Decks, EFX & 909 was met 'traditionele' apparatuur al een geraffineerde mix, terwijl Richie Hawtin zich op Closer To The Edit meer dan ooit tevoren als componist profileerde. Inmiddels zijn we vier jaar verder, heeft de techniek zich verder ontwikkeld en is hij er met Transitions in geslaagd muziek te laten evolueren.

Tekst: Iddo

Genre: Minimale techno
Bijzonderheden: Zijn uiterlijke veranderingen zal de technoliefhebbers niet zijn ontgaan. De kale, bebrilde en schuchter ogende Richie Hawtin van weleer is tegenwoordig een hippe, toegankelijke dj met witte haarlok, en heeft daarmee wel wat weg van een popidool. Misschien heeft die stijlverandering wel te maken met zijn nieuwe woonplaats: minimal-hoofdstad van de wereld Berlijn, waar hij volgend jaar een gloednieuwe studio opent. Dat hij zich in de Duitse hoofdstad heeft gevestigd, is niet zo gek. Sinds de millenniumwisseling heeft de Canadees zijn hart verloren aan de minimale techno. Zijn label Plus 8 (bekend om zijn bombastische technoreleases) verdween door deze stijlverandering langzaam naar de achtergrond, terwijl M_nus - de kweekvijver voor nieuw minimal-talent als Mathew Jonson, Magda, Heartthrob en Slacknoise - meer in de schijnwerpers is komen te staan.

Richie Hawtin is een echte minimal-voorloper. De Plastikman-albums dienen als boegbeeld voor de stroming die pas nu zo populair is. Albums als Sheet One ('93), Musik ('94) en Consumed ('98) zijn fascinerende klapstukken waarin de kracht van minimale muziek te horen is. Ook op zijn vorig jaar verschenen album Closer bewees hij het experiment niet te schuwen en waagde zich aan stemsamples die voor een geraffineerde speling van de muziek zorgde. Als dj echter heeft hij continue de drang om het vak anders te benaderen. De handelingen van Richie Hawtin achter zijn apparatuur (waarin hij vaak als eerste experimenteert met de nieuwste software) zijn daarom vaak uniek en vernieuwend. Het in '99 verschenen Decks, EFX & 909 is daar een goed voorbeeld van. Door de bevlogenheid van mixen, met behulp van een effectenbak en een drumcomputer, maakte hij veel indruk.


Met Closer To The Edit (2001) construeerde hij de verschillende loopjes al naar zijn wens, hetgeen een minimale trip opleverde waarin alles leek te kloppen. Inmiddels zijn we vier jaar verder en heeft Hawtin het principe van Closer To The Edit geperfectioneerd. Een principe dat de overgang naar een nieuw tijdperk inluidt. Transitions gaat verder waar Closer To The Edit is gebleven. Het mix-album is een revolutionaire bewerking van de huidige techno. Het materiaal van andere producers is gestript en opnieuw gerangschikt, waardoor na maandenlang studiowerk achtentwintig tracks het eindresultaat vormen. Ruim vijfhonderd fragmenten zijn in de mix verwerkt, maar geen enkel moment heb je daar, door de waanzinnig strakke mix, besef van. Bij elkaar neemt het project een kleine honderd minuten in beslag, en dat is teveel voor wat een cd kan dragen. Maar op de DVD is het gehele resultaat te beluisteren in MP3 en gecombineerd met een beeldende impressie, waarbij de titels van de tracks worden aangegeven. Voor het derde deel van DE9 serie paste Richie Hawtin de muziek toe van o.a. Speedy J, Carl Craig, Slam, Stewart Walker, Baby Ford en veel van zijn huidige boezemvriend Ricardo Villalobos. Als extra is er op de DVD een half uur durende registratie van zijn sensationele optreden op Time Warp te zien, waarin ook het tijdloze nummer 'Model8' van onze columnist Harry Lemon is verwerkt.
Hoogtepunt: Transitions is een geniaal project.
Dieptepunt: Diepere beats dan die op de track 'Tunnel' bestaan niet.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Het technohoogtepunt van 2005 tot nu toe.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Closer To The Edit
Oordeel: 9,5

Ter gelegenheid van DE9 Transitions is Richie Hawtin donderdagavond samen met Magda tijdens Noodlanding in de Paradiso te bewonderen. Zaterdag 12 november draait hij met enkele artiesten uit de M_nus stal op I Love Techno in Gent

Meer info:
Richie Hawtin
M_nus
Novamute
Plastikman

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws