Y4K - Evil Nine (Distinctive)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Frisse cocktail van hiphop, rock, house en vooral breakbeats



Luisteren naar Evil Nine's Y4K

Intro: Een van de meest getalenteerde acts uit de stal van het Britse breakbeatlabel Marine Parade is Evil Nine. De formatie, bestaande uit DJ Tom Beaufoy en producer Pat Pardy, blies vorig jaar met de release van het album You Can Be Special Too nieuw leven in de breakbeatscene. Hun geluid? Een frisse cocktail van hiphop, rock, house en toch vooral breakbeats. Let wel: breakbeats zo vet als de pens van DJ Sneak en hiphop zo vers als een krop sla bij de groenteboer om de hoek. Dat de heren - die donderdag samen met o.a. Marine Parade-voorman Adam Freeland optreden in het Wilhelmina Pakhuis in Amsterdam - ook een vette dj-set kunnen afleveren, bewijzen ze met hun mixalbum voor de Y4K-serie.

Tekst: Marcel

Genre: Breakbeats, met een vleugje house, hiphop en rock.
Bijzonderheden: Ik zal het niet snel vergeten. Het moet ergens in mei 2003 zijn geweest als Pete Tong op BBC Radio en zeer speciale gast aankondigt: Adam Freeland. Twee uur lang houdt hij de luisteraars met een sublieme breakbeatset in zijn greep. Tot op de dag van vandaag is die set een van de meest gedownload Essential Mixes aller tijden. Mede door de inbreng van hofleverancier Evil Nine, met louter retenstrakke producties en remixen (inclusief hun eigen hit 'Crooked' en een sublieme bewerking van Radioheads 'Ideoteque', een track afkomstig van het album Kid A uit 2000). De remixen van Evil Nine zijn sowieso altijd de moeite waard, omdat het duo aan tijdloze producties, waar eigenlijk niet aan te toornen valt, toch een eigen herkenbare sound geeft. Zo ook op hun nieuwe mixalbum 4YK, waarop Adam Freeland's 'Heel and Toe' en Alex Dolby's 'Hazy Way' worden geserveerd met een hete Evil Nine-saus: vol snerpende gitaren en doldwaze breakbeats die werkelijk door merg en been gaan. Maar het geluid van Evil Nine bestaat uit meer dan breakbeats alleen. Zo krijgen in deze dertien nummers tellende mix vieze, vette vierkwartsmaten van o.a. Bassbin Twins en Serge Santiago ook speeltijd. Daarnaast ontbreken de hiphopbeats niet, daar zorgt het nummer van Campaq Velocet (in de Riton-remix) wel voor. Met de gitaarrock van Bloc Party 's 'Tullips' sluit Evil Nine deze dj-mix in stijl af.
Hoogtepunt: Alex Dolby - Hazy Way (Evil Nine Remix).
Dieptepunt: Jammer dat de heren maar dertien nummers hebben gebruikt.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Mocht je denken dat breakbeat-muziek niet meer van deze tijd is, schaf dan dit mixalbum maar aan. En mis hun optreden donderdagavond niet!
Beoordeling: 8
Luister ook eens naar: Adam Freeland's mixalbum voor Fabric, Phil K

Marine Parade

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws