Blockhead - Downtown Science (Ninja Tune)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Een audiotour door Manhattan


Intro: Voor de echte hiphop-fanatiekeling is producer Tony Simon allang geen onbekende meer. Hij maakte de beats voor Aesop Rock's Float en Labor Days, produceerde voor het collectief Cage en bracht vorig jaar zijn solodebuut 'Music by Cavelight' uit op Ninja Tune. Een sfeervolle plaat vol gruizige beats, zachte pianoklanken en slepende strijkers. Blockhead staat voor subtiliteit, ook op zijn nieuwe album 'Downtown Science'.

Tekst: Paul

Genre: Instrumentale hiphop
Bijzonderheden: Nee, voor experimenten moet je niet bij Blockhead zijn: 'Downtown Science' is weer net zo rechtuit en toegankelijk als zijn voorganger 'Music by Cavelight'. De sfeer is vooral melancholisch. Vertrouwelijk rollen de Shadoweske drumloops over de bluesy vocalen en kwetterende blazers. Af en toe is er weer die elektrische gitaar die voor net dat beetje bombast zorgt. En toch, 'Downtown Science' is geen simpele herhaaloefening. Het is speelser dit keer, levendiger en losser. Had het debuut nog iets dromerigs, alsof Klaas Vaak er dikke lagen slaapzand overheen gestrooid had, op dit album schudt Blockhead zijn muziek eens goed wakker met een flinke dosis frisse samples. Het resultaat: twaalf tracks die samen een zeer afwisselend album vormen.

Naar eigen zeggen maakte hij dit album voor Manhattan, de buurt waarin hij opgroeide en ook met hiphop in aanraking kwam. Een buurt met verschillende gezichten en persoonlijkheden: romantisch bij daglicht, maar grimmig en gewelddadig bij nacht. En het moet gezegd: 'Downtown Science' ademt Manhattan. Zo plaatsen de melancholische musicalsamples van 'Roll Out the Red Carpet', 'Serenade' en 'Cherry Picker' je in het pittoreske theaterdistrict van de stad. Op het gevaarlijke 'Good Block Bad Block' bevind je je even in de Lower East Side tussen hangjongeren met kanjers van messen en met 'Stop Motion Traffic' is het alsof je getuige bent van een wilde achtervolging uit een jaren 70-politieserie. Downtown Science is vooral een leuke, rommelige audiotour door de binnenstad van New York, maar muzikaal gezien mist het wel een rode draad. Een leuk extraatje is wel dat je een drie uur durende (!) bonus DVD krijgt, vol visuals van winnaars van de Music by Cavelight-filmcompetitie.
Hoogtepunt: Expiration Date, Roll Out the Red Carpet, Good Block Bad Block
Dieptepunt: The Art of Walking is wel erg flauw
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Oordeel: 7,5
Luister ook eens naar: Blockhead - Music by Cavelight , Diplo - Florida , RJD2 - Deadringer

Meer info:
Ninja Tune
Blockhead

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws