Lemon Jelly - '64 - '95 (XL Recordings)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Fleurige downtempo met hitpotentie


Intro: Lemon Jelly is vooral bekend geworden met het mierzoete downtempo-album 'Lost Horizons'. Fijne muziek voor de vrolijke en onschuldige dingen in het leven zullen we maar zeggen. Of toch niets meer dan 'ballenbakmuzak'? Op hun derde plaat '64-'95 hebben producers Fred Deakin and Nick Franglen niet alleen de loungecliches vermeden, maar krijgen we een gevarieerd album te horen en een DVD te zien met videoclips. En dat is mooi, want Lemon Jelly lijkt zichzelf opnieuw uitgevonden te hebben.

Tekst: Menno

Genre: downtempo met 'commercial appeal'
Bijzonderheden: De albumtitel refereert naar het tijdperk waar de heren hun inspiratie (en samples) vandaan hebben gehaald. Er wordt naar het jaartal verwezen en elk nummer heeft duidelijk herkenbare referentiepunten. Lemon Jelly heeft op 64-95 haar beproefde stijl van stevige en soepele ritmes en korte, herhalende melodieen opnieuw uitgevonden. Ditmaal klinkt het resultaat wat steviger. Met de opener 'Come Down On Me' maken de heren duidelijk dat ze meer kunnen dan Teletubbies-muziek maken: grote beats, grote gitaren en een grote climax. De bijbehorende videoclips zijn weliswaar prima geschikt voor in menig kinderprogramma, maar ervan uitgaande dat kinderprogramma's leuk en educatief zijn, nemen we dat op de koop toe. Ze zorgen nog niet voor koud zweet, maar zijn wel bijna altijd een schot in de roos.
Verwacht op dit album geen suicidale breaks, die afgewisseld worden met gillende acid. Dit is fleurige downtempo met hitlijstpotentie. Er zijn leuke melodietjes, stoere ritmes (maar niet te stoer) en de videoclips hebben allemaal leuke kleurtjes. Het heeft het allemaal en het klinkt nog best aardig ook. Het is verleidelijk om op te gaan in de gekke sprookjeswereld van Lemon Jelly. 64-95 is als het cadeautje wat je aan je nichtje van twaalf geeft, maar uiteindelijk weer afpakt om er zelf mee te spelen.
Hoogtepunt: 'Go, Make Things Right.'
Dieptepunt : Niet echt.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Twijfelgeval, dat wel.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Lemon Jelly - Lost Horizons
Oordeel: 7,5.

'64 - '95 ligt vanaf volgende week in de winkel

Meer info: Lemon Jelly

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws