Various - Bad Acid Vol.1 (Music For Freaks)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Baaaaaaaaaaaad aciiiiiiiiiiied


Intro: Music For Freaks brengt regelmatig een interessant cd'tje op de markt. Ook de mixer/samensteller van deze cd, Chris Duckenfield, kan er wat van. Zijn liefde voor de acid-sound was vast de reden voor deze acid-mix. En dat ze een heldere visie hebben blijkt al uit de titel!

Tekst: John

Genre: Acidrevival
Bijzonderheden: Want 'Bad Acid' is just what it is. De meeste nummers boeien echt voor geen meter. In oorsprong was acid ooit best een aardig fenomeen. De geschiedenis van de Roland 303 is al legendarisch. Weirde platen verschenen toendertijd op labels als Trax. Gemaakt van gerecycled vinyl, en mijn god, wat kraakten ze. Of mooie plaatjes op DJ International bijvoorbeeld. Leuke hebbedingtjes, nog steeds. In alle jaren die volgden, verdween de 303 nooit helemaal uit beeld. Recentere uitingen als electroclash omarmden de sound zelfs van harte. Gelukkig wel in een wat modernere context. Anders wordt het als je anno 2004 ruim een uur lang naar een serieuze acid-revival moet luisteren. Hoewel sommige producers laten horen dat ze ook na 1990 wel eens buiten de deur zijn geweest, geldt dit lang niet voor iedereen hier. De rest had waarschijnlijk een aanval van ontspoorde huisvleit. Een vergelijking: er zijn geweldig leuke programmaatjes voor op de pc te krijgen waar je drumsamples kunt opstarten, je vult het in met allerlei lekkere percussie en voila: het klinkt helemaal te gek. Helaas vinden je huisgenoten je 20 minuten durende acid-track wat minder leuk. Zo is het ook met het gemiddelde niveau van deze nummers. Tuurlijk is het leuk als je al aardig met je pasgekochte 303 kunt omgaan. Maar daarmee heb je nog geen lekker nummer neergezet. Niet alles is troep overigens. Mr. Barcode mixt best wat leuke sounds door zijn nummer en Jerome Pacman klinkt als een goeie early-electro-italo. Ook Soul Mekanik kan wel wat. Maar voor de rest? Laat gaan, jongens. Hou het bij volume 1 en pest ons alsjeblieft niet meer.
Hoogtepunt: De stilte na het laatste nummer
Dieptepunt: Het stuk tussen het begin en het hoogtepunt hierboven.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Eh, bagger?
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: De echte Acid classics. Je weet dat het iets van vroeger is, dus accepteer je dat ook.
Oordeel: 4,5

Luisteren naar: Bad Acid

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws