The Last Time I Do This For Nothing (Illicit)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Dit is de SHIT!


Intro: Gelijk eerst maar even het goede nieuws. Deze set van maar liefst 3-cds zal voor de prijs van 1 enkele cd in de schappen komen te liggen. En nee, das geen zwartgallige toekomstvoorspellerij, maar staat gewoon vetgedrukt in de release-info. Voor die prijs haal je zowat de hele historie van Deadly Avenger en zijn label, Illicit, in huis. 36 nummers van 1 van Engelands muzikale lichtpuntjes.

Tekst: John

Genre: Kickende house, zoals het dus altijd al bedoeld was.
Bijzonderheden: Voor allen die Damon Baxter - The Deadly Avenger - nog niet kennen, een korte samenvatting. Deze van origine Schot, groeide op met een sterke liefde voor hiphop. En dan vooral de electrovariant hiervan. Zijn producties kenmerken zich enerzijds door een door black-soulmusic beinvloede variant, met volop breaks en beats. Anderzijds horen we dramatisch getinte downbeat, nogal cinematische producties voorbijkomen. Uiteindelijk blijken beide varianten uit dezelfde bron te komen. Het hele verhaal begon met John Carpenters 'The End'. Electrohiphop-thema van film 'Assault on precinct 13'. De start van Damons liefde voor hiphop en het begin van zijn fascinatie voor movie-soundtracks. En dat hij daar leuk mee kan stoeien, bewijst het feit dat zowat elke single die hij uitbracht het schopte tot single van de week in de Engelse muziekbladen.
En dan nu het slechte nieuws. De verwachting is nog steeds dat hij hiermee geen poot aan Nederlandse grond zal gaan krijgen. En da's ZOOOOO zonde. Want hoewel een lekker stijlvolle, soulful 4-to-the-floor er ook altijd wel in gaat, is dit dus echt de shit! Wat was dat ook alweer, dat gevoel, avontuur, spanning, beuken, variatie, uit je klep, kippenvel, kicken van housemuziek? Ineens is het er weer. Vooral de Battlecreek-serie die Damon met gelijkgestemden maakte, zou verplichte luisterkost op het middelbaar en hoger onderwijs moeten worden. Elk nummer van deze box is weer anders, en er zit zo veel in: soul, disco, funk, jazz, hiphop, R&b, broken beats, lounge, rap, you name it, they've got it!
Hoogtepunt: Zo-ontzettend-veel! Maar begin met cd-2, Battlecreek. Of draai superplaat 'King Titos gloves', original version eens. Wereldplaat!
Dieptepunt: Dat waarschijnlijk niet iedereen gelijk naar de winkel zal rennen, naar aanleiding van dit verhaaltje. Jammer!
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Lees deze recensie nog maar eens goed.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Nah, je hebt nu wel heel even genoeg prachtigs in huis. Draai ze nu eerst maar eens een paar keer.
Oordeel: 9+

Luisteren naar: Illicit

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws