Album vd week: Swayzak - Loops From The Bergerie (!K7)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

trip door muzikale verfijndheid


Intro: 'Loops From The Bergerie' heet het nieuwe album van de heren James Taylor en David Brown. Een ondoorgrondelijke titel die verwijst naar het Zuid-Franse kasteel waar het album vorm kreeg. Het nieuwe album grijpt terug naar oude analoge synths, vocalen en traditionele songstructuren. Maar nog steeds onmiskenbaar Swayzak: gestileerd en soms lekker dubby. Het nieuwe album klinkt zwaarder, melancholieker, volwassener. Op deze plaat lijkt alles samen te komen.

Tekst: Menno

Genre: verfijnde mix van electro, house, dub en wat akoestische instrumentatie
Bijzonderheden: 'Loops From The Bergerie' laat eindelijk weer eens het volle potentieel van James Taylor en David Brown horen. Gleed hun derde album 'Dirty Dancing' soms uit over de electroclashy uitspattingen, op dit vierde album lijkt Swayzak eindelijk weer eens volledig overtuigend over te komen. Elementen waarmee Swayzak door de jaren heen veel bekendheid heeft verworven is de aandacht voor details die samen met de geweldige dansbaarheid zorgen voor sferen die staan als een glazen huis. Ook nu is dit terug te horen, maar er is zoveel bij gekomen. Gesoigneerde synths, vocalen die fragmentarisch zingen over verlangens, onzekerheden, liefde, een onmiskenbaar melancholieke inslag en veel jaren tachtig. En dan nog uitermate dansbare ritmes die het midden houden tussen dub, electro en house. Het blijkt een gouden combinatie. Vergelijkingen met Underworld lijken op te doemen, (zeker na het horen van het 7,5 minuut durende '8080'), maar Swayzak is zoveel ingetogener, zoveel verfijnder. Er druipt iets sjieks van 'Loops From The Bergerie' af, alsof het verblijf in Zuid-Frankrijk een soort retraite was. Swayzak is nergens ordinair of plat, maar weeft met tracks als de melancholische vloervuller 'Another Way', het slaapkamerlokkertje 'Snowblind' en het hypnotiserende '8080' een trip door Swayzakiaanse verfijndheid. Vooral de vocalen van onder andere Claire Dietrich en Richard Davis spelen nu een centrale rol in de sterke, dansbare composities. Verder lijkt het alsof de bouwstenen uit de jaren tachtig net zoals goede Franse wijnen beter worden als men ze langer rijpt. Een tijd die qua muzikale ideeen veel meer verdient dan wat herkauwen en gezien moet worden als een periode met elementen die in elke tijd tot hun recht kunnen komen. En Swayzak heeft dat heel goed begrepen.
Hoogtepunt: 'Snowblind', 'Another Way'
Dieptepunt: Geen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: De drie voorgaande albums 'Dirty Dancing', 'Snowboarding In Argentina' en 'Himawari'
Oordeel:8.5

Meer info: Swayzak

WIN WIN WIN
We mogen drie exemplaren weggeven van Loops of The Bergerie. Stuur voor 30 september het goede antwoord op de volgende vraag naar Nico: Swayzak heeft ook een mix-dubbelaar uitgebracht. Hoe heette die mix-dubbelaar en op welk label werd het uitgebracht?
Alleen reacties voorzien van naam en adres worden in behandeling genomen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws