Louie Vega - Choice, a collection of classics (Azuli)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music


Going back to the roots of a Master at Work


Intro: Compilatie cd's die claimen 'classics' te hebben verzameld voorspellen vaak weinig goeds. Ze roepen maar al te vaak associaties op met de bekende Dance Classics reeks, een serie cd's die Arcade begin jaren negentig op de markt bracht, waarop de meest uitgekauwde en grijsgedraaide disconummers allemaal op 1 cd gepropt waren, en waardoor Herman Heinsbroek nu nog steeds in een Bentley rond rijdt. Dat het ook anders kan bewijst het label Azuli met de vermaarde serie "Choice, al collection of classics." Het concept is even eenvoudig als doeltreffend: vraag een dj van wereldklasse om een selectie van platen samen te stellen die hem het meest hebben beinvloed. Na grootheden als Frankie Knuckles, Tony Humphries, Francois K., Danny Tenaglia en Derrick Carter was het de beurt aan meester Louie Vega om geschiedenisles te geven. En dan wil je wel voorin de klas gaan zitten!

Tekst: Roelf Jan

Genre: Soul- en discoklassiekers
Bijzonderheden: Een goeie producer is niet per definitie een goeie dj, en omgekeerd. Louie Vega daarentegen, is niet alleen een briljante dj, maar ook een van 's werelds meest vermaarde producers die onmogelijk in een hokje te plaatsen is. Zo klein en smal als zijn postuur, zo groot en breed is zijn muzikale achtergrond. Hoe uiteenlopend zijn smaak is, laat hij horen op Choice, waarvoor hij 31 juweeltjes uit zijn kolossale platenverzameling heeft uitgekozen die hem als dj en als producer hebben geinspireerd.

De eerste cd begint met het aandoenlijke 'I'll play the fool' en het ontroerend mooie 'Standing right here'. 'Stand on the world' is pure gospelhouse avant la lettre, net als op 'Without you' duidelijk de vroege Chicagosound terug te horen is. Toepasselijk voor de cd is de titels van de discokraker van Lamont Dozier: "Going back to my roots". Louie's eigen remix van het jazzy 'Spanish Joint' van D'Angelo, het bloedmooie 'Umi says' van Mos Def, het tijdloze 'Melting Pot' van Booker T & the MG's en 'Bra' van Cymanda's geven de sfeer weer van het legendarische Nuyorican Soul album, waarmee Louie en zijn muzikale partner Kenny Dope in 1997 muziekgeschiedenis schreven. De eerste cd sluit af met het schitterende 'Draggin' my heels' van The Hollies, een band die je eerder zou verwachten in de platenverzameling van je ouders dan op een cd van Louie Vega.



Life is all about making choices

Op de tweede cd laat onze meester horen waar de wortels van de house liggen. Iedereen die de afgelopen 10 jaar op een dansvloer heeft gestaan, moet samples herkennen uit Yello's 'Bostich', Salsoul Orchestra's 'It's good for the soul' of George Kranz' 'Din da da'. Via de Italo-disco van Giorgio Moroder en het dreigende 'Nobody's got time' van Eddy Grant gaan de remmen los bij Adonis 'No way back'een plaat die 20 jaar na dato klinkt alsof hij gisteren geproduceerd is. Kippenvel krijg je bij "It's you", een plaat waarop de eerste voorzichtige acidgeluidjes te horen zijn en die het in iedere club nog prima zou doen. Na 2,5 uur muzikale opvoeding sluit de cd af met het klassieke 'Magnificent dance' van de punkgroep The Clash.
Hoogtepunt: Wie ben ik om van de 31 favoriete platen van mijn favoriete dj mijn eigen favoriet te kiezen? Ik zou niet durven.
Dieptepunt: Na 40 draaibeurten heb ik nog steeds geen slecht nummer kunnen ontdekken.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader! Om met Marcus Garvey te spreken: "A people without the knowledge of their past, origin and culture is like a tree without roots"
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: De andere cd's van de serie "Choice, a collection of classics".
Oordeel: 9

Masters at Work
Azuli

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws