Various - Ennio Morricone Remixes Vol. 2 (Compost)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Zoveel mooie muziek


Intro: De Italiaanse grootmeester van de filmuziek, Ennio Morricone, vierde op 10 november vorig jaar zijn 75e verjaardag. Een mooi moment voor het vooruitstrevende Duitse label Compost Records om een muzikale hommage te brengen aan de man en zijn composities. En zoals we van Compost mogen verwachten, zijn ze daarbij niet over een nacht ijs gegaan. Op het eind vorig jaar verschenen eerste deel mochten veertien producers zich al naar harte uitleven op de filmmuziek van Morricone, op het deze week verschenen tweede, en laatste deel vinden we maar liefst 27 interpretaties. Niet allemaal tot de opperste verbeelding sprekend, maar erg lang hoef je niet te zoeken naar parels!

Tekst: Nico

Genre: oei...... Downbeat, Drum & Bass, Jazzed-Up-Broken-Beats, House, Tech-House, Electropop, Easy Listening, Ambient en Hip Hop.
Bijzonderheden: Er zal niemand zitten te wachten op een analyse van maar liefst 27 remixen. Bovendien is mijn parate kennis van het werk van Ennio Morricone nou ook niet zo, dat ik mijn vinger op treffende wijze op de thematiek en emoties van zijn werk kan leggen. Ik ben een beetje bang dat dit voor veel mensen zal gelden. Maar laat je daardoor alsjeblieft niet weerhouden om dit verzamelde werk per direct aan te schaffen. Want als deze compilatie iets duidelijk maakt, dan is het dat er zo ontzettend veel mooie muziek wordt gemaakt, in dit geval geinspireerd door Morricone. In een klap ben je weer helemaal bij als het gaat om de vele interessante muzikale zijpaden die worden bewandeld naast het tot in den treuren toe platgewalste pad van de dansmuziek voor de massa.

Neem de stoere cowboymix die Hird maakte van 'Il Bruno, Il Bruto, Il Cattivo'. Of de remixgenialiteit van Matthew Herbert, die langzamerhand aan de standbeeld toe is! Zijn mix is tot in ieder detail opgebouwd uit de muziek van Morricone, maar wat hij er vervolgens mee uitspookt is opnieuw verbluffend. Ook de Nederlandse inbreng maakt indruk. Onze "eigen" Gerd bijvoorbeeld die van het 1 minuut durende 'Le Fotografie' een jazzy, ronkende funkmachine maakte, gedragen door percussie en wellustig kronkelende baslijnen. Of Aardvarck die zich, zoals we van hem gewend zijn, verliest in tegendraadse ritmes en beatfreaken in het onheilspellende 'Come Maddalena'. Of de hypnotiserende baslijnen van het hotte Engelse trio Chicken Lips op hun remix van 'Teorema'. Luister vooral ook aandachtig naar de tot de verbeelding sprekende bewerkingen van Ayro, Yukihiro Fukutomi, Bandini, Tom Middleton, Kahuun of Moonstar. Het doet je de wat al te gemakkelijke stijloefeningen van mindere goden als Swell Session en Fussible heel snel vergeten.
Hoogtepunt: Genoeg, al gooit Herbert ook deze keer erg hoge ogen!
Dieptepunt: dat niet, al heeft niet iedereen de opdracht goed begrepen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Het ligt voor de hand: de Ennio Remixes 1
Oordeel: 8

Heel veel meer info: Compost Morricone Remixproject

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws