Dave Clarke - Devil's Advocate (Skint)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Techno met ballen!



Luisteren naar Devil's Advocate

Intro: Zeven jaar hebben we op een nieuwe Dave Clarke-plaat moeten wachten. Het zat de Brit in al die jaren niet mee. Een opvolger van het baanbrekende debuutalbum Archive One uit '96 kwam er maar niet. Niet omdat er geen goede muziek uit zijn studio kwam, er was gewoon geen platenmaatschappij die bij de Clarkeman paste. Bij diverse platenmaatschappijen, waar hij tekende voor een albumdeal, werd het contract vroegtijdig ontbonden. Stelt de Brit hoge eisen, haalt hij zijn deadlines niet? Heeft Skint, de thuisbasis van onder andere Fatboy Slim en X-Press 2, zeer diep in de buidel moeten tasten om het enfant terrible van de technoscene in te lijven? het zal ons worst wezen. Zaak is dat zijn nieuwe album de harten van menig technofanaat sneller laat kloppen.

Tekst: Marcel

Genre: Techno, met uitstapjes naar electro en (een vleugje) hiphop.
Bijzonderheden: Niet verwonderlijk is Devil's Advocate een technoalbum geworden, maar wel met uitstapjes naar electro en hiphop. Het geluid is rauw, energiek en industrieel en heeft daarmee veel raakvlakken met zijn debuutalbum Archive 1. Ondanks dat is de sound wat strakker en klinken de tracks een stuk 'volwassener', veel voller ook. De eerste single/radiohit 'Way Of Life' (een samenwerking met houselegende Farley Jackmaster Funk) bijvoorbeeld: Een sterk staaltje krachtpatsertechno waar je buren niet blij mee zullen zijn. Alleen zijn de vocals van DJ Rush irritant en hinderlijk, ze voegen in ieder geval weinig goeds toe aan het productioneel sterke nummer. Dave Clarke nodigde meer gastvocalisten uit. Chicks on Speed schreeuwen zich schor op de schranztechnotrack 'What Was Here Name'. Het is maar waar je van houdt. Op het hiphopnummer met ballen - 'Blue on Blue' - mag rapper Mr Lif zich uitleven.
De ouderwetse Dave Clarke-sound vinden we terug op 'Stay Out of the Light': fraaie, zweverige en dreigende techno-electro van de grootmeester. Het ultieme hoogtepunt volgt met de reeds op vinyl verkrijgbare track 'The Wolf', een nummer dat afgelopen zomer door elk zichzelf respecterende technojock werd gedraaid. Het moge duidelijk zijn: met Devil's Advocate stelt Dave Clarke ons - en de platenmaatschappij - niet teleur. Nu maar hopen dat Skint genoeg albums aan de man kan brengen om uit de kosten te komen.
Hoogtepunt: Zoals gezegd: 'The Wolf'
Dieptepunt: Schreeuwlelijk DJ Rush. Blijf alsjeblieft van die mic af, en houd je bezig met waar je goed in bent: draaien en produceren!
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader! Een waardige opvolger van zijn debuutalbum. Maar of deze beter is ... ?
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Dave Clarke - Archive One (Deconstruction)
Oordeel: 7,5

Meer info: Dave Clarke

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws