Krust & Die - I Kamanchi (Full Cycle)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Geen speld tussen de beats te krijgen

Een nieuw album van twee drum 'n bass helden is altijd spannend om op je deurmat te krijgen. En dit nieuwste werkje, I Kamanchi, haalt de retestrakke ritmes weer uit de kast met meer dan genoeg vocalen om een songfestival goed op z'n kop te zetten. Maar liefst zestien funky drum 'n bass tracks, inclusief intermezzo's en talloze vocalisten, laten deze schijf bijna uit zijn voegen barsten.

tekst: Menno

DJ Krust & Die zijn zeker geen onbekenden in de wereld van de Drum 'n Bass: ze zijn onder andere medeoprichters van de Full Cycle Crew (samen met Roni Size en Suv) en zijn van belang geweest door het productiehulp voor Reprazent's cruciale New Forms, verder hebben ze samen (en ook apart) mixen afgeleverd voor mensen als Goldie en More Rockers. Ook heeft de heer Krust een aantal uitstekende albums afgeleverd zoals Coded Language en Through The Eyes. Ook DJ Die heeft niet stilgezeten, want hij is onder andere verantwoordelijk voor het bekende Breakbeat Era. Een duo met een lang verleden in de drum 'n bass dus.

I Kamanchi is wellicht zo op het eerste gehoor niet veel bijzonders, maar een goede luisterbeurt laat een enorm gevarieerd album horen. I Kamanchi staat vol met strakke tracks die een heldere structuur hebben, tracks die duidelijk niet hun zwaartepunt hebben op de beats, maar meer op de vocalen en de sfeer, het gevoel. Er staan weliswaar ook scheurplaten op zoals 'Circus' en 'Movin'Fast', maar ook superfunky, opzwepende sexy tracks zoals de openingstrack 'Back 2 Da Boogie (feat Violet)', die meteen de juiste toon zet, en 'Wild 4 The Night (feat Holly Grant en Vision)'.

Dit album is natuurlijk weer retestrak geproduceerd, er is geen spel tussen de beats te krijgen, de geluiden en bassen zijn goed afgestemd, soms overheerst de eenvoud ietwat, maar de vocalen brengen het nodige leven in de brouwerij. En dat is wat dit album sterk maakt: niet zozeer zijn het intensieve beats, of kolkende, kille bassen, maar het zijn vocalen en melodieen. Het zorgt voor een warm, gevarieerd album dat van begin tot eind boeit. Veel tracks zijn absoluut de moeite waard (het ondeugende 'Training Program' bijvoorbeeld) en hoewel I Kamanchi halverwege ietsje lijkt in te kakken, zorgt 'Up On Life (feat Violet)' er voor dat het album overeind blijft voor het tweede gedeelte.

Een sterk album dat nog eens onderstreept dat de toekomst van drum 'n bass ligt in de vocalen en warmte en niet zozeer in sinistere kaalheid. Wie beter dan Dj Krust en Dj Die - mannen van het eerste uur - kunnen deze stelling kracht bijzetten met dit kwaliteitsalbum.

Meer info: Full Cycle

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws