Monsieur Dodo - Monsieur Dodo (City Groovez)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Warmbloedige mix uit de havenstad

Onder de naam State of Monc lieten Hielke Praagman en Arthur Flink vorig jaar op hun debuutalbum Hand to Mouth de ritmes stevig ratelen en de instrumenten nog steviger kreunen. In deze samenwerking met het even Rotterdamse nu-jazz sextet Monsieur Dubois blijven de ratelende ritmes in de machines zitten, maar vormt jazz bijna vanzelfsprekend een belangrijke inspiratiebron voor de warmbloedige mix van funk, sfeervolle soundscapes, strings, blazers, dub en trippy downtempo.

Tekst: Nico

Monsieur Dodo is een samenwerking van twee Rotterdamse formaties die het begrip jazz de afgelopen twee jaren nogal wisten op te rekken. Onder de naam 'Hand of Mouth' werd in maart 2002 gepresenteerd in Off Corso, terwijl de band al in 2001 live debuteerde op het Rotterdamse World Port Jazz Festival. Jawel, het festival waar ze op vrijdag 27 juni het nieuwe gelegenheidsproject Monsieur Dodo presenteren. Een samenwerking met de Rotterdamse nu-jazz formatie Monsieur Duboix, een succesvolle live-formatie in de voorhoede van de nu-jazz scene. Tel daarbij op nog een enkele vocalist en een Belgische fluisteraarster en je krijgt een warmbloedig gelegenheidsproject waarvan wij in ieder geval, al chillend, soms groovend en een enkele keer lekker swingend, maar geen genoeg van kunnen krijgen.

Monsieur Dodo is een prettige smeltkroes van Fender Rhodes, contrabas, blazers, drums, keyboards en elektronica. Op de opener 'Blue Mahari' mengen mysterieuze oosterse klanken zich heel voorzichtig met een zacht stuwend funky ritme, even zacht uithalende blazers en wellustig kronkelende strings. Een aangenaam bad om de luisteraar zachtjes in te laten wentelen. 'Megen' is een schuifelend jazzy intermezzo, gedragen door bass, synths en heel voorzichtig roffelende percussie. Op 'Girlie' vertelt Khadija ons ongetwijfeld spannende verhaaltjes over sinistere soundscapes, dreigende pianoakkoorden en nog steeds zachtjes tikkende ritmes, terwijl op het aanstekelijk opbouwende 'Meddens' Revenge' zelfs de dansvloer in zicht komt. 'Knight of the Warrior' doet het met twinkelende melodieen, een plukkende contrabas en een hoofdrol voor de alt saxofoon van Bart Wirtz. Net even iets meer deining zit er in het frisse zomerse 'Rue de la Victoire' om de diepte weer in te gaan op de zweverige soundscapes op 'Road', een bewerking van Nick Drakes origineel, gezongen door Bo. 'Fly' is sfeervolle, trippy elektronica met de stem van Melancolie Motte en 'Dodo dub' is wat de naam belooft, Jamaicaans, zomers, zwoel galmend met de hoofdrol voor drums en bassen. Monsieur Dodo overtuigt.

Meer info: Monsieur Dodo

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws