Various - Euro Lounge (Putumayo World Music)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Hoe een wereld van cultuurverschillen,
een wereld van lekkere nummers blijkt te zijn!

Hier hebben we nou ook eens een voorbeeld van een hele andere kijk op Europese lounge/chillout, want dit is een door Amerikanen samengestelde verzamelaar, en aangezien die normaliter geen idee hebben van de ligging van de diverse landen, laat staan van de cultuurverschillen, zit ik met een verbaasd gezicht te luisteren naar een enorme diversiteit aan muziekstijlen, zo verschillend, dat geen enkele weldenkende Europeaan ze ooit bij elkaar gezocht zou hebben.

Tekst: John

Het album maakt een goede start met de ons zeer bekende Thievery Corporation, samen met LouLou, Franse zangeres met Iraans bloed. 'Un Simple Histoire' is een lekkere zwoele plaat met Aziatische geluiden. Nog meer Aziatische klanken in S-tone Inc.s Limbe, ook weer in het Frans gezongen overigens. Lekker basloopje, goed nummer. Mambotur (aka Atom Heart/aka Senor Coconut) speelt een zeer elektronisch klinkend Latino nummer met 'Salpica'. Bossa Nostra brengt een heerlijk nostalgisch nummer, mooie plaat. Daniele Silvestri mixt Braziliaanse sounds met breakbeats, een beetje poppy sound, is dit nog chillout vraag ik mezelf af. En dan waan ik mezelf steeds meer op het Eurovisiesongfestival, want Ilhan Ersahin uit Turkije zingt mooi, 'Girl' klinkt best aardig, maar dit wordt al wat moeilijker. Gabin uit Italie levert met 'Sweet Sadness' weer een mooi nummer af, een bossa-achtige track, warmbloedig met mooie piano. Dan volgt een chillout nummer, dat een remake van een Macedonische traditional blijkt te zijn, inclusief bejaarde zangeres. Gare Du Nord kennen we ook al, 'How was it for you' is een jazzy latinnummer, relaxt en swingend tegelijk.

Mastretta, uit Spanje, zingt een prachtig semi-traditioneel nummer, maar dan toch met een sausje van nu overgoten. Dan uit Italie, Bandabardo, die hadden ze er van mij niet op hoeven zetten. Afsluiter 'Voulez-Vous' is een oudje van onze eigen Arling & Cameron, en is gewoon een lekkere plaat. Nu ik erover na denk, mijn recensie teruglees, en ik hem nog een paar keer draai, is dit eigenlijk een geweldige cd. 2,5 matige nummers op twaalf is geen slechte score, en je schijnt er ook nog goede doelen mee te steunen, dus waar wacht je nog op? Kopen, die schijf!

Meer info: Putumayo Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws