Ghost Cauldron - Invent Modest Fires (!K7)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Theatraal, verdrietig en ingetogen

Ghost Cauldron, twee Duitse heren, hebben een debuutalbum afgeleverd waar het eclecticisme vanaf druipt. Invent Modest Fires is een plaat van DJ Kaos, die eerder deel uitmaakte van het collectief Terranova, en skatevriend CE.EL. Op Invent Modest Fire gaat het van elektro en rock tot orkestrale filmmuziek en hiphop. Het is een snoepbak waar de luisteraar kan kiezen uit een hoop verschillende smaken. Een ding komt in ieder geval overeen: het album heeft een rijk geluid, met sinister drama sluimerend op de achtergrond. Een vogelvlucht, of eerder, een vlucht op de rug van een uil langs een omineus slot.

Tekst: Menno
Foto's: !K7 Records


Invent Modest Fires, uitgebracht op het K7 label, heeft naast veel muziekvarianten ook veel collaboraties met mensen uit allerlei verschillende muzikale hoeken, zoals bijvoorbeeld de van Warp Records afkomstige Anti Pop Consortium en Nick Taylor. De meeste nummers hebben vocalen en hebben een zelfde nasmaak qua productie. Het geluid van Ghost Cauldron is vrij dramatisch, dromerig en melancholiek. Het geheel heeft ook een live-gevoel, hoewel alle geluiden gesampled zijn. Bijna alle tracks hebben dit vrij diepe geluid: theatraal op sommige momenten, verdrietig en ingetogen op andere. 'Look Back See forward' is een van de hoogtepunten op het album. Een eenzame stem, loungy-achtige ritmes en een gesampled koor dat zachtjes op de achtergrond de kwelling naar voren brengt, maken van 'Look Back See Forward' een mooie track waar het achterliggende gevoel van dit album goed tot in uiting komt.

Er staat een aantal ijzersterke tracks op Invent Modest Fires, maar het lijkt soms alsof Ghost Cauldron te veel wil met te weinig. Het volle, desondanks vrij sombere en orkestrale geluid komt lang niet altijd tot zijn recht. Zo is 'Death before Disco' een elektro-achtige track die niet helemaal uit de verf lijkt te komen en storen de raps van Apani B Fly op 'Whole World' met de verdrinkende pianoriedeltjes. Ook staan er een aantal tracks op die met elkaar lijken te vloeken, men moet echt een ware muziekomnivoor zijn om elke track op Invent Modest Fires te kunnen waarderen.



Meer info op !K7 Records: Ghost Gauldron

Over het geheel genomen is dit een alleraardigst album dat Ghost Cauldron zeker een belofte voor de toekomst maakt. Qua produceerwerk zit het goed in elkaar: het klinkt nergens echt geforceerd en het niet geschuwde experiment heeft naast een paar blanco's ook een paar ijzersterke tracks opgeleverd. Het hele album is eigenlijk al de moeite waard voor de laatste track, 'Rush Nowhere', dat een vrij gewaagde fusie tussen gitaar en 'four-to-the-floor' beat heeft weten te bewerkstelligen. Invent Modest Fires is wat de titel zegt: een 'modest fire'. Wellicht komt de echte furie op een volgend album. Tot die tijd kunnen de marshmallows van stal gehaald worden en kan men mistroostig turen in het bescheiden kampvuur dat Ghost Cauldron voor de luisteraar heeft gestookt.

DJ Kaos / Ghost Gauldron in the mix!
1. KissFM Radio Mix Part 1 by Kaos
2. KissFM Radio Mix Part 2 by Kaos
3. !K7 Flavour Mix by Ghost Gauldron

Ghost Gauldron - Invent Modest Fire is vanaf 5 mei verkrijgbaar via PIAS

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws