Groove Armada - Lovebox (Jive)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Groove Armada mikt op bredere doelgroep


Drie jaar geleden verzorgden Tom Findlay en Andy Cato de muziek tijdens een wel heel speciale bruiloft: die van Fatboy Slim en BBC-presentatrice Zoe Ball. Terwijl de liefde tussen de lieden van Groove Armada gestalte heeft gekregen in een nieuw album met de toepasselijke titel Lovebox, staat de familie Slim op het punt van scheiden. Hoe ironisch.

Tekst: Marcel

We schrijven zondag, eind augustus '99. Het is nog vroeg, 11:00 uur 's ochtends. We bevinden ons in de dance-tent van Lowlands. Nog enigszins beneveld van het bizarre live-optreden van Orbital en een vette dj-set van Cajmere (aka Green Velvet aka Curtis Jones) die nacht ervoor, staan we met een bak koffie en een broodje kaas naar het podium te turen. Daar staan Tom Findlay, Andy Cato en de zangeres/mc Gamma Funk - ondersteund door een voltallige begeleidingsband - op het punt om aan hun optreden te beginnen. Als de eerste warme klanken - veelal afkomstig van het debuutalbum Northern Star ('98) en de opvolger Vertigo ('99) - bezit nemen van onze versleten geest, begeven we onszelf naar de grond. Degene die de term 'horizontale dansen' (een chique variant op loungen) heeft bedacht, moet toen ook aanwezig zijn geweest. Dat kan niet missen!

Na de kennismaking met diverse Nederlandse (pop)podia en de positieve recensies die daarop volgen, waait het succes van Groove Armada vanuit Engeland over naar Europa. Met hits als 'At The River', 'I See You Baby (Shaking That Ass)' en 'If Everybody Looked The Same' op zak, duikt het duo weer de studio in. Resultaat is het derde studioalbum Hello Country - Goodbye Nightclub ('01) (in navolging van een uitstekende Back To Mine-verzamelalbum). Deze plaat bereikt de mondiale hitlijsten, vooral door succesvolle nummers als 'My Friend' (jawel: die van de Schweppes-reclame) en 'Superstylin'. Opvallend aan Groove Armada is dat het geluid in de loop der jaren wat meer mainstream is geworden, en ook wat gelikter. Terwijl het duo met Northern Star en Vertigo de stempel van een chillout-band heeft opgedrukt gekregen, proberen Tom Findlay en Andy Cato met Lovebox het imago van een gevarieerde popact te verwezenlijken. Die missie lijkt geslaagd.Luisteren naar Lovebox

Het album start met 'Purple Haze', een pittig rocknummer waarop snerpende gitaren en krijsende vocalen domineren. Die lijn wordt doorgetrokken op de tweede track: 'Groove is On'. Alleen is het karakter van het nummer iets minder rauw en zijn de gitaren in veel mindere mate aanwezig. Groove Armada geeft even gas terug, ook op 'Remember' is dat het geval. Even blikken Tom Findlay en Andy Cato terug op de begindagen van Groove Armada. Fraaie en emotionele downtempo-muziek in de trend van Air-old style. Natuurlijk mag er ook gedanst worden. Dat doen we op housy nummers 'Final Shakedown', 'Easy' en 'Lovebox'. Dan rest ons nog twee opvallende tracks. Als eerste het laatste muziekfragment: 'But I Feel Good': Humoristische, swingende dub waar je met een glimlach, een flinke pretsigaret en de nodige booz je helemaal in kan vinden. Als laatste het hoogtepunt van Lovebox: 'Think Twice', met de kippenvelveroorzakende vocalen van good old Neneh Cherry. Een nummer dat tranen in je ogen veroorzaakt, je bij je strot pakt en je niet meer loslaat totdat de laatste seconde is verstreken.
Groove Armada speelt woensdag 12 maart live in de Amsterdamse Paradiso

Groove Armada

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws