Rae & Christian - Anotherlatenight (Azuli)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Alles verklarende blik in de platenkast van Rae & Christian

Aan mixalbums en verzamelaars geen gebrek. Gelukkig kent ieder genre z'n uitschieters en series die het geld dubbel en dwars waard zijn. Binnen het downtempo genre is de Anotherlatenight zo'n serie. Met het door Rae & Christian samengestelde derde deel wordt langzamerhand duidelijk dat dit echt zo'n serie is waarvoor de pinpas weer uit de portemonnee gehaald mag worden. Althans, als je niet vies bent van soul die uit je speakers lijkt te druipen, obscure hiphop beats, enkele rake scratches en vooral veel funky beats, blazers en een stel zware baslijnen die je ingewanden doen trillen.

Het concept van de Anotherlatenight serie klinkt even vanzelfsprekend als logisch. Nodig muzikanten, producers en dj's uit om eens een kritische blik te werpen in hun eigen platenkast. Vraag hen vervolgens om een stel platen te selecteren waarmee ze zijn opgegroeid en waardoor ze in hun eigen muzikale loopbaan zijn beinvloed. En laat ze er album mee samenstellen. Eerder waren het Fila Brazillia en Howie B die hun platenkast plunderden en ons via deze serie lieten horen met welke essentiele platen zij groot zijn geworden. Voor het derde deel nodigde Azuli Records het uit Manchester afkomstige duo Rae & Christian uit. En de blik die zij ons in hun platenkast gunnen is een even ingetogen als meeslepende trip die uit zijn voegen barst van de soul, funk en hiphop.

Op hun debuutalbum Northern Sulpuric Soul liet het duo gelijk al horen dat zwarte muziekstijlen als soul en hiphop tot de belangrijkste invloeden en inspiratiebronnen behoorden. Het was zo'n debuut dat insloeg als de spreekwoordelijke bom. Het technisch begaafde duo kreeg gelijk allerlei remixopdrachten aangeboden waarvan remixen voor Faze Action, Lamb, Eagle Eye Cherry en Moby wellicht het bekendst zullen zijn. Optredens bleken een ware jamsessie met een uitgebreid scala aan muzikanten en gasten op het podium die onder bezielende leiding van het duo een heel eigen betekenis aan het woord improvisatie gaven. Opzwepende grooves en veel vette hiphopbeats bepaalden de sfeer.
Begin dit jaar verscheen de opvolger, Sleepwalking. Op het tweede album werkt het duo samen met een indrukwekkende gastenlijst waarop namen als de Los Angels hiphopformatie The Pharcyde, soullegende Bobby Womack en de even legendarische reggae formatie The Congos prijken. De hiphopbeats bleven, al zijn ze meer trip dan hip, maar de nadruk ligt dit keer op soul.

Op Anotherlatenight horen we waar de twee hun inspiratie vandaan hebben gehaald. Via achttien tracks op het album horen we een collectie die is opgebouwd uit soul, hiphop, funk en jazz. En hoe zij dat zelf dan weer interpreteren. Luister maar eens naar de exclusieve cover die het duo maakte van The Parliamant's klassieker Flashlight of hun waanzinnige remix van het nummer Samba van het eerdergenoemde Faze Action. Een funky groove waar maar geen einde aan lijkt te komen gedompeld in zwoele Zuid-Amerikaanse ritmes, trommeltjes, tokkelende gitaren en dwingende blazerpartijen. Absoluut eentje om te koesteren. Waar ze de mosterd vandaan haalden horen we via artiesten als de Trendsetters, The Boulevard Connection, Joshua, Riton, Nash, Zurm, Capoeira Twins, Pablo, Esther Philips, Rick James en last but not least Jose Feliciano. Nee, echt veel zeiden veel van deze namen me niet. Maar wat maakt het uit, als het resultaat werkelijk aan alle kanten uit zijn voegen barst van de meeslepende hiphopbeats, funky grooves en dito baslijnen, scratches, blazerpartijen en prachtige vocalen. Even ingetogen als opzwepend en zeker even relaxt als spannend. Nu we toch al worden bestookt met hippe muziekstijlen als Nu Jazz, Nu Phusion en recentelijk zelfs al Nu Funk, mogen we dit dan Nu Lounge noemen?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws