Global Underground @ Darren Emerson (Boxed)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Ruim anderhalf jaar is hij al weg bij Underworld en ongeveer net zo lang jaar hoor je niets meer van de overgebleven bandleden. Dat de florerende technoband van weleer gedreven werd door louter Emerson, is absoluut een grove misvatting. Toch is hij degene geweest die de toenmalige rockband transformeerde naar een danceact. Nadat Carl Hyde en Rick Smith hun pop/rockformatie Freur vaarwel hadden gewuifd, plukten ze de jonge Darren Emerson achter de draaitafels vandaan en ontvoerden hem naar hun studio. Ze wilden van hun rockimago af en gingen onder leiding van Darren voortvarend aan de slag. De rest is geschiedenis. Talloze techno-anthems waren het gevolg van deze doeltreffende samenwerking. 'Born Slippy', 'Dark & Long', 'Cowgirl', 'King Of Snake' en 'Dirty Epic', wie kent deze anthems niet? Toch wist Emerson zich te bevrijden uit de grijpgrage klauwen van Hyde en Smith, en koos voor een bestaan als dj die af en toe eens een plaatje uitbrengt.

Zelf ondervraagde ik hem tijdens het I Love Techno evenement in '99. Op mijn vraag wat hij liever deed, dj'en of optreden met Underworld, gaf hij geen verrassend antwoord. "Dj'en natuurlijk, dat is de basis in wat ik doe, ook voor Underworld. Ik ben degene die kan bepalen of een track werkt, door hem uit te proberen op het publiek. Daarnaast ben ik geen echte performer, maar gewoon een simpele ziel die onwijs veel waarde hecht aan het draaien van plaatjes." Na zijn vertrek van vorig jaar, verscheen zijn eerste Global Underground mixdubbelaar. Natuurlijk waren legio mixcompilatie van Darren Emerson de progressieve verzamelreeks al voorgegaan, maar dat mocht de pret niet drukken. Deel 15 is tot nu toe een van de hoogtepunten van deze verzameling die zich voornamelijk bezighoudt met herhalingsoefeningen. Met alle respect, die typische sets van John Digweed, Sasha en Nick Warren kennen we nu onderhand wel. Hoor jij het verschil nog als je ze na elkaar beluistert?

De enige die onderscheid maakt is Darren Emerson. Zijn dj-sets klinken zo anders dan de overigen. Danny Tenaglia probeerde het tevergeefs. Hij viel door de mand omdat hij zijn ei niet kwijt kon op 'maar' 150 minuten speeltijd. Hij heeft zoals bekend meer tijd nodig om je op reis te nemen. Darren daarentegen, kreeg de bewoners van Singapore met zijn sound massaal uit hun dak. Zijn muziek kun je eigenlijk maar met een term omschrijven: funky! Pompende beats worden ondersteund door swingende percussie en enerverende melodielijnen, maar de nummers hebben allen een ding gemeen: het hoge funkgehalte! Op cd 1 wordt de snelheid al heel vlotjes opgevoerd. Na met de klassieker van Ramirez te zijn begonnen, is er ook tijd voor meer ingetogen tracks van Jose Nunez en Jeremy Sylvester. Maar ook de muziek van Circulation, die haar producties altijd drenkt in emotie en diepgang. Hoewel de baslijnen zeer zwaar over ons heen walsen, bespeuren we te allen tijde het gevoel, en dat is het kwaliteitsmerk van Emerson!

Het tweede schijfje begint in tegenstelling tot cd 1 meer ingetogen dan het vervolg. Met prachtige tracks als 'Magenta' van wederom Circulation en het soulvolle 'Man From Solaris' van Jori Hulkkonen klimt Darren rustig naar boven. Naar Slam bijvoorbeeld, hun 'Lifetimes' is in navolging van 'Positive Education' zonder twijfel een klassieker in de maak. Dj Sneak neemt voor de verandering een fantastische pompende discohouse-track voor zijn rekening, waarna Soul' Amour het op een zeer swingende Zuid-Amerikaanse nujazz-wijze afrond. Deel 020 uit de vermaarde Global Underground serie is een succes, alleen kun je hedendaags niet meer spreken over ondergronds als je tienduizenden cd's afzet! Grote sterren als Darren Emerson veroorzaken nu eenmaal het tegenovergestelde dan de underground...

Luisteren naar Global Underground 20

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws