Roger Sanchez - First Contact (Sony)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Roger Sanchez is een man met charisma. Niet alleen zijn imposante gestalte is hier de oorzaak van, maar ook zijn fantastische producties op het vermaarde houselabel Strictly Rhythm. Tezamen met o.a. Masters at Work, Armand van Helden, DJ Sneak en Todd Terry bracht hij het label naar ongeevenaarde hoogte. Voor The S-Man was dit op het producerende vlak echter een bijverdienste, want zijn zakken vulde hij al met remixen voor de grootste popsterren dezer aardkloot. Een aantal imponerende namen die door de legendarische remixer onder de loep zijn genomen: Pet Shop Boys, Michael en Janet Jackson, Police, Brand New Havies, Jamiroquai, Underworld en Texas. Do I need to say more?

Tezamen met DJ Sneak en protege Junior Sanchez vormt Roger de houseformatie S-Men. Talloze vette producties van deze S mannen kwamen er in het verleden al uit, maar de laatste jaren was het wat stil rondom deze houseveteranen. Sneak bracht een rits aan filterdisco platen uit op labels als Henry Street Music en Magnetic, waaronder de onlangs verschenen lp 'Magnetic Illusions'. Junior Sanchez werd geregeld in zijn studio gespot met jongens als Daft Punk, Armand van Helden en Basement Jaxx, de basis waaruit een aantal vette tracks de wereld in werden geholpen. En wat deed Roger Sanchez de laatste drie jaar voornamelijk? Juist, dit fantastische album in elkaar flansen. Eigenlijk was hij vorig jaar al af, maar Roger was, perfectionistisch als hij is, nog niet helemaal tevreden. Het klonk niet als een geheel. Hij maakte begin dit jaar 'Another Chance' en 'Contact', schrapte een misplaatst nummer en vond met elf albumtracks (exclusief bonustrack) dat de plaat af was.

First Contact is het officiele debuutalbum van Sanches, hetgeen hoog tijd werd! Na vijftien jaar achter de decks te hebben gestaan en een decennium de meest bizarre dj-tools uitgebracht te hebben, werd de vraag naar een album steeds groter. Begin '98 verscheen nog wel het uitstekende verzamelalbum 'S-Man Classics - The Essential Sanchez Mixes', een schitterend overzicht van zijn vele producties tot op dat moment. Meer werd ons op albumformaat niet gegund. Terwijl deze talrijke vinylreleases en remixen in die tijd per vracht werden aangeleverd, kostte het hem maar liefst drie jaar om elf albumtracks te maken. Het wachten werd ons beloond, het resultaat is subliem. Enerzijds toont Sanchez met First Contract zijn veelzijdigheid, anderzijds voel je tijdens elke track die enerverende housevibe terug. Disco, latin en hiphop zijn allen aanwezig, dan wel gestoken in een housejasje.

De laatste maanden worden de mondiale dansvloeren gedomineerd door de Toto rip-off 'Another Chance', een zomerse housetune met popaffiniteit. Wel grappig om op dergelijke wijze met het verleden te worden geconfronteerd. Met Toto's vierde album uit '82 waarop de track 'I Won't Hold You Back' (de 'Another Chance' sample) staat, komen alle jeugdige flashbacks weer naar voren. Op de twee tracks 'Contact' en 'Ventura' gaat die ouderwetse, vette New York housebeuk (aka Armand van Helden) erin. Twee essentiele clubstampers die we de komende tijd nog vaak gaan horen. Met de vorig jaar verschenen lovesong 'I Never Knew', in een ietwat gemoderniseerde uitvoering, heeft The S-Man de vrouwtjes aan zijn voeten. En ook al is ondergetekende zo 'straight' als de 'holy pope', ook hij deint goedkeurend mee op de zwoele beats en dito vocalen.

Op de aankomende single 'You Can't Change me' (geschreven door Armand van Helden) zingt zangeres N'Dea Davenport een nootje mee. Datzelfde voormalige lid van de befaamde acid-jazz formatie Brand New Havies, verzorgt ook de vocalen op het hoogtepunt van het album. De track Leavin' spant absoluut de kroon op First Contact. Zijn het niet die emotionele vocalen van Davenport, dan wel de adembenemende strijkers en prachtige synthersizers die het nummer vergezellen. Dit alles gedrenkt in de housesaus van meesterkok Roger Sanchez, die met First Contact alle hooggespannen verwachtingen waarmaakt! Voor de dj's onder ons die graag hun dansvloer vol zien, is het album ook verkrijgbaar op 3 lp. Binnenkort is er een openhartig gesprek met deze gevierde producer te lezen in Slam! Magazine. (First Contact ligt eind augustus in de schappen)

Meer info en geluidsmateriaal op de site van Roger Sanchez

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws