Dave Clarke - World Service (React)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Ach en wee, moet Dave Clarke gedacht hebben bij de samenstelling van zijn nieuwe dubbelaar 'World Service'. Het aanvragen van tracks en de commercieel ingestelde platenmaatschappij die zo'n album uitbrengt als het hun uitkomt, vergen teveel tijd. Niet voor niets heeft Dave zeer recent gebroken met het platenlabel Londen Records (FFRR) van Pete Tong waarop hij getekend had voor een aantal albums. Waarschijnlijk was hij het niet eens over de vastgestelde data, maar uiteraard zullen ook financiele kwesties een rol hebben gespeeld bij de breuk. Op een nieuw studioalbum van de norse Brit kunnen we nog even wachten, dus is het te hopen dat 'World Service' veel goedmaakt. De kracht van een goed mixalbum is om met nieuw materiaal voor de dag te komen. De markt van mixalbums is al lang verzadigd, dat besefte ook de Clarkeman maar al te goed. Helaas klinken veel tracks die op deze mix voorkomen te gedateerd en is Clarke allesbehalve exclusief met zijn platenkeuze. Of dit aan hem ligt valt te betwijfelen, want als je hem een dj-set hoort draaien is dit vrijwel nooit het geval! Het zijn veelal de white labels van toekomstige knallers die hij dan op de draaitafels smijt.

De dubbel-cd die ook verkrijgbaar is op 4 pak vinyl, heeft zowel een techno- als een electromix. Dave start met de haast uitgekauwde tracks van Angel Alanis (Tube), Technasia (Force) en Stacey Pullen's alter ego Black Odyssey (The Stand). Uiteraard aan elkaar gemixt zoals alleen Dave Clarke dat kan. Met snelheid en redelijk wat trucjes erom heen. Wie zijn laatste mixalbum voor de Belgische club Fuse heeft beluisterd weet wat ik bedoel. Natuurlijk kan hij op een mixalbum nooit zo extreem tekeergaan als dat hij laatst in Nighttown deed, maar toch hoor ik hem liever meer op die toer, dan op deze compilatie het geval is. Toptracks die op de technomix voorkomen zijn Marco Bailey vs. Redhead met Watch Out, Jeff Mills zijn prachtige Robot Replica en Ceroxol van Umek. Desalniettemin een mix met de betere technotracks, waarvan we er al velen hoorden in de clubs en op andere verzamelaars.

Enfin, dat was de welbekende beuktechno van Dave Clarke. Eens kijken of hij zijn naam ook waarmaakt als het op electro aankomt. Voor het Berlijnse !K7 label stelde hij in het verleden al twee uitstekende Electro Boogie albums samen, waarin hij erg diep en terug naar af ging wat pure electro betreft. Deze mix bevat veel nieuw materiaal en kun je wel de electro van de toekomst noemen. Een leuk weetje is het feit dat er van het Rotterdamse label Clone Records, maar liefst drie tracks vandaan komen! Ook in de electrosferen doen we dus goed mee. Klasse jongens! Of je blij met de futuristische ontwikkeling moet zijn die deze stijl hedendaags ondergaat is op smaak gebaseerd. Persoonlijk doet het me niet zo veel en luister ik liever naar die oldskool electro sound die direct gerelateerd is aan acts als Kraftwerk (hoe clichematig dit ook klinkt). De nieuwe stijl op dit album onder leiding van Anthony Rother, Fisherspooner en Mr Velco Fastener kan me niet zo boeien, maar heel af en toe wordt het verlangen toch bevredigd. The Hacker en Adult mengen hun industriele electrosound met de nodige disco en aangename ritmepatronen die de desbetreffende nummers uiterst dansbaar maken! 'World Service' biedt natuurlijk de kwaliteit die we van Dave Clarke gewend zijn, maar de mixcompilatie fungeert niet meer dan een opwarmertje voor zijn te verschijnen studioalbum. Het is alleen te hopen dat hij snel een nieuw platenlabel vindt, anders kunnen we er nog lang op wachten. Ach, dan werp ik zijn debuutalbum Archive One uit '96 nog maar eens in de cd-speler, dat album is tenminste wel tijdloos!

Luisteren naar World Service

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws