Steve Stoll aka The Blunted Boy Wonder - Innuendo (Music Man)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Dj/producer Steve Stoll heeft een belangrijke positie tussen namen als Joey Beltram, Richie Hawtin en Jeff Mills ingenomen. Na een mislukte drumcarriere ging Stoll zijn gevoel voor ritme toepassen op het produceren van techno. En dat ging hem behoorlijk goed af, want in '95 verscheen zijn geprezen debuutalbum. Twee jaar later kwam zijn tweede album uit. Vlijmscherpe, minimale techno met 303acid-trance achtige invloeden karakteriseerden zijn stijl. Minimale techno met inhoud kun je wel stellen. Hard en zuiver!

Als dj deed hij het natuurlijk ook heel goed. Vooral in Europa, waar techno meer aanzien heeft dan in Amerika, werd hij veel geboekt. Zo stond hij anderhalf jaar geleden ook nog in de Westergasfabriek waar hij een rommelige set ten gehore bracht. Een dj is ook maar een mens moeten we maar denken...

Zijn definitieve doorbraak als topproducer volgde twee jaar geleden. Met het album A Blunted Boy Wonder (via Novamute) verraste Stoll vriend en vijand. Zulke energieke en zuivere techno hoorde men niet vaak en Steve's vooruitstrevende techno releases waren te vinden in menig platenkoffer. Na dit succes kreeg de Amerikaan last van het bekende 'ik ben een producer dus wil ik liever niet als dj maar live spelen' syndroom. Of dit een positieve wending in zijn carriere is geweest, gaan we tijdens zijn live optreden in 013 beoordelen. In ieder geval heeft hij een hoop nieuw materiaal tot zijn beschikking. Innuendo is zijn nieuw uitgekomen techno album en zal garant staan voor het nodige gebeuk.

Een ding na het beluisteren van dit album staat vast: 'for techno minded people only'. Het beukgehalte ligt erg hoog. Vooral de tracks 'New Yorker deluxe', 'Digging In' en 'A Part, Apart' doen aan de Westergasfabriek denken. Vlijmscherpe hihats maken de techno erg dansbaar en hypnotiserende sounds zorgen ervoor dat de handjes de lucht in gaan. De diepgang en eindelijk eens wat anders dan het monotone gebeuk (na vijftig minuten alleen maar beuken wil je toch ook eens iets anders?), vertaalt zich in de laatste twee tracks. Na acht minuten is die bedoelde afbouw alweer afgelopen en heeft de afwezige variatie van dit album ervoor gezorgd dat de repeatknop van mijn cd speler niet ingedrukt staat.

Luisteren naar The Blunted Boy Wonder

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws