Filmmaker Wouter van Luijn (34) doodgeslagen op feesteiland Mallorca

Geert van der Klugt | 13 juli 2018
nieuws

mallorca toerist dood

De 34-jarige overledene is geïdentificeerd als de Nederlandse filmmaker Wouter van Luijn. In het oosten van Palma de Mallorca werd hij door vijf jongeren in elkaar geslagen. Na een afvoer naar het Academisch Ziekenhuis Son Espases overleed de jonge editor en producent, ookwel bekend van films als Aanmodderfokker. 

De identiteit van de daders is onbekend. Mallorca staat in west-Europa welbekend als party-eiland: toeristen worden in het algemeen gewaardeerd door de lokale bevolking, aangezien de gemeentes zomers leven van het feestverkeer. Spaanse, nationalistische activisten - vaak stammend uit geheel andere streken - hebben een andere kijk op buitenlanders.

Rookbommen

Zo startte de gemeente van Barcelona in 2017 een onderzoek naar veelvoorkomende anti-toeristenaanvallen, waaruit bleek dat georganiseerde misdaad jegens vakantiegangers veelvoudig voorkomt. In de stad trapte men bijvoorbeeld huurfietsen in elkaar. Daarnaast verschenen er 'tourism kills neighbourhoods'-boodschappen op huur-autowindschermen, en stormde 20 anti-toerismeactivisten een Mallorcaans restaurant in; gewapend met agressie, fakkels en rookbommen. 

Het motief van de moordenaars van de zojuist in Mallorca overleden, Nederlandse man is momenteel onbekend. De moord vond plaats in nabijheid van de beruchte krottenwijk en -drugsbuurt Son Banya. Overheidsinstanties starten hier een nader onderzoek. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws