Slechts 12% van muziekverdiensten belandt bij de artiest

Geert van der Klugt | 10 augustus 2020
nieuws

geld verdienen met muziek

Van de 43 biljoen dollar, welk jaarlijks wordt verdiend in de Amerikaanse muziekindustrie, belandt slechts 5 biljoen- in de zakken van artiesten. In plaats van een grotere zakcent voor producers, dj's en performers, slepen radiostations, gear-leveranciers en streamingdiensten de bulk van het kapitaal binnen. 

Citigroup

Alhoewel het percentage marginaal lijkt, zit er - in vergelijking met vorig jaar - verbetering in. In 2000 ontvingen artiesten een magere 7% van de totaalverdiensten. Volgens het verslag van Citigroup, waaruit deze bevindingen blijken, draagt artistieke zelfstandigheid bij aan de verbetering. 

Een inkomensstijging van 5% over 17 jaar tijd lijkt minimaal, maar indien de rijzende lijn aanhoudt valt er met verloop van tijd een vette boterham te verdienen als zelfstandig artiest. De tijden waarin de industrie gedomineerd werd door label-uitbuiters, gigantische evenementenorganisaties en tech-CEO's vervallen; een economisch positieve omgeving voor artistiekelingen blijft over.

Papa's Pioneer

Ho even. Voordat jij je vaders oude Pioneer decks uit de schuur tovert, valt te overwegen dat de concurrentie binnen die 12% nog altijd retesterk is - als niet sterker dan 10 jaar terug.

Kijk in de spiegel. Martin Garrix lookalike; Carl Cox knoppenskills, maar het sociale vermogen van een Meppelse aardappel? Maak gewoon de HAVO af. Of waag een kans. Ongeacht de keuze, blijf kritisch. Het leven van een trinitus-superstar is niet voor Jan Alleman weggelegd. Dromen mag: doe gewoon je ding, maar laat het marktaandeel van een artiest niet leiden. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws