Wetenschap: piemelonderzoek wint Nobelprijs

Geert van der Klugt | 27 september 2018
nieuws

ig nobelprijs

De Ig Nobelprijs, welteverstaan. Deze jaarlijks terugkerende parodieprijs is van de week toegewezen aan een onderzoek over de verhouding tussen postzegel-en-piemel. Zo is het nu mogelijk om erectieproblemen wetenschappelijk te peilen: enkele benodigdheden zijn een flinke stijve en een strook postzegels. 

Ig Nobelprijs

Wordt je wakker met een gescheurd vel zegels, dan valt te stellen dat jouw piemel een eigen leven lijdt. Alles intact? Gefeliciteerd: jouw geslachtsdeel is kalm, gezond en betrouwbaar. 

Onder de prijsontvangers viel tevens een Britse archeoloog. Zijn vondst? Mensenvlees blijkt niet persé voedzaam. Een team Australische wetenschappers toonde het verband tussen het kopen van high-tech speelgoed en het niet lezen van de handleiding. Tot slot toonde een Japanse arts trots dat darmonderzoek op jezelf verricht kan worden: liggen, arm erin en gaan. 

En alhoewel de uitreiking een parodieprijs betreft, zijn de onderzoeken verre van lakoniek. Iedere deelnemer dient zijn bevindingen wetenschappelijk te formuleren, presenteren en verdedigen. Waarin de Ig Nobelprijs wél verschilt met de échte Nobelprijsuitreiking: winnaars betalen zelf de reiskosten. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws