Party report: Time Warp 2013 [7 december 2013]

Rick Francissen | 8 december 2013
party reports


warptable

WatTime Warp 2013
Waar: Jaarbeurs, Utrecht
Wanneer: Zaterdag 7 december
Reporter: Rick Francissen
Fotograaf: Rick Francissen

 

Eén keer per jaar komt het Duitse Time Warp naar Nederland met dit keer alweer de zesde editie. Net als vorig jaar vond Time Warp plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Met een line up met onder andere techno-grootheden zoals Sven Väth, Chris Liebing en Loco Dice beloofde Time Warp 2013 een muzikaal spektakel te worden.

Snelle service

Terwijl het feest al in volle gang was (vanaf acht uur gingen de deuren open) kwamen wij rond een uur of één de Jaarbeurs binnen lopen. De ingang was duidelijk aangegeven. Daarbij hoorden we dat Sven Väth al stevig aan het draaien was want de muren van de Jaarbeurs trilden al bij de entree. Eenmaal binnen, de jassen in een kluisje gestopt, liepen we gelijk naar de muntenbalie. Door heel de locatie stonden deze kassa’s verspreid en overal was de rij minimaal. We konden dus direct door naar de bar om even een drankje te halen en ook dit ging enorm snel.Zo zien we dat graag

Voor vier consumptiemunten betaal je elf euro, ofwel 2,75 euro per consumptie. Daar staat wel tegenover dat de wc’s gratis waren en dat iedereen hier zijn flesje water kon bijvullen.

20131208_014329

Dolhof

Nadat wij ons drankje hadden gehaald wilde we graag even warmdraaien op de set van Mano Le Tough. Op de line up stond hij vanaf één uur ingepland dus dat kwam mooi uit. Het vinden van Hall 08 Grid was echter nog een hele opgave. Het was voor ons onduidelijk waar we precies waren in de Jaarbeurs en hoe de zes verschillende area’s waren ingedeeld. Op een gegeven moment liepen we de Cave (één van de twee grootste zalen) tegemoet. Zoals we buiten al hadden gehoord hoorden we hier Sven Väth draaien. Met een set van maar liefst vier uur had hij alle tijd om het tempo langzaam op te voeren. Dit deed hij uitstekend. We besloten daarom maar hier te blijven en te genieten van zijn stevige set.

Ondanks dat het feest al om acht uur begonnen was leek nog niemand echt los te gaan rond half twee. Het merendeel van de feestgangers stond simpelweg te praten of te genieten van de lichtshows. Langzaam aan werd het publiek enthousiaster. Zo zagen we dieper in de nacht veel mensen uit hun dak gaan op ‘Run Baby Run ‘ van Paul Ritch en de speciale Sven Väth edit van ‘Jack’, tracks die mensen leken te herkennen.

Zes area’s

Na een uurtje te hebben gedanst in de Cave vonden we het tijd om in de andere area's te kijken. Direct naast de Cave was de Abyss. Deze even grote zaal had speciale 3d-visuals, althans zo was dit van tevoren aangekondigd door de organisatie. Door de lengte van de zaal hingen lichtbuizen en werden lasers de zaal ingeschoten (zie foto). Alleen op een scherm achter de dj-booth werd een speciale 3d-projectie uitgevoerd die naar ons idee wat magertjes was. Het was een mooie lichtshow maar de verwachtingen lagen na de aankondiging van de organisatie iets hoger.

20131208_030356_1

Omdat elke area een eigen thema zou hebben waren wij erg benieuwd wat de andere zalen te bieden hadden. We liepen daarom verder door de Jaarbeurs en kwamen terecht in de Circle: een kleine ronde zaal die erg intiem aanvoelde. Dit in tegenstelling tot de rest van Time Warp. Jammer, ondanks de gemoedelijke sfeer op het feest misten we de connectie met andere feestgangers en dj’s. De Jaarbeurs is misschien wel de verkeerde locatie voor zo’n techno feest. Time Warp was duidelijk gericht op muziek en licht, maar niet op eenheid en gezelligheid.

De andere area’s leken op elkaar qua opzet, alleen de verlichting was anders. Zo waren we bij de set van Gregor Tresher in de Halo. De zaal was gevuld met felle led-lampen en stroboscopen die op een gegeven moment net iets te vaak aan en uit werden gedaan. De live set van Gregor Tresher compenseerde dit ruim want heel de zaal ging hier helemaal los op nummers zoals ‘Relevance’ en ‘Permafrost’.

Slecht geluid

Het was inmiddels alweer vijf uur en onze benen konden wel wat rust gebruiken. Om weer wat energie op te doen besloten we een patatje te halen en even te gaan zitten in de ruim opgezette chill-area. Hier zittend hoorden we de bass en kicks van de verschillende area’s keihard door elkaar heen beuken. Dat is nog niet zo erg, jammer was dat je ook in de area's zelf muziek uit andere zalen kon horen. De intro van Marcel Dettmann werd bijvoorbeeld luid overstemd door de muziek van Sven Väth die de zaal ernaast keihard aan het draaien was. Het hele effect van Marcel’s intro viel hierdoor weg en zorgde ervoor dat het publiek pas later in de set goed loskwam.

Splitsen

Met een line up met zo veel grote artiesten als op Time Warp ontkom je niet aan een programmering waarin je keuzes moet maken. Alle artiesten die we graag wilden zien draaiden pas laat dus veel sets overlapten elkaar. We hadden onszelf absoluut in vieren willen splitsen want er was gewoon te veel om te zien. Uiteindelijk besloten we om de laatste twee uur te verdelen over drie sets die allemaal waanzinnig goed waren. Ten eerst kreeg Loco Dice heel het publiek in de Cave mee. De lichtshow die daarbij kwam kijken was erg mooi en liet het laatste uur van zijn set te snel voorbij gaan.

20131208_013216_1

 

In de zaal naast de Cave konden we direct door feesten met Chris Liebing. Deze Duitse techno-held draaide hard en wist daarmee veel publiek naar zich toe te trekken. De hele zaal stond zowel in de breedte als in de lengte stampvol met iedereen die zijn laatste energie nog even een uur lang de vrije loop wilde geven.

Voor ons draaide Chris Liebing iets te hard dus besloten we naar Karotte te gaan. Hij draaide eveneens een harde set, maar gelukkig lag het tempo hier wel iets lager. Na onze laatste greintjes energie te hebben opgedanst vonden we het tijd om naar huis te gaan.

Conclusie

Time Warp 2013 was een knaller van een feest. Als je van techno houdt dan mag je dit feest gewoon niet missen. Grote artiesten die zich van hun beste kant laten zien en de organisatie die prachtige lichtshows en visuals verzorgt zijn al genoeg redenen om Time Warp te bezoeken. Voor jezelf moet je een keus maken of je van massale of intieme feesten houdt. Kies je voor de eerste dan zit je met Time Warp helemaal op je plek. Voor de mensen die wat meer van gezellige intieme feesten houden zal het wellicht wat kil en onpersoonlijk aanvoelen. Het enige punt waar de organisatie volgend jaar wel echt aandacht aan moet besteden is het geluid. Dit mag absoluut niet boven de muziek in een ander area klinken want dit kan de hele sfeer en opbouw van een set veranderen. We gaan het meemaken volgend jaar!

Plus

- Snelle en goede service

- Waanzinnige line up

- Mooie lichtshows en visuals

- Genoeg ruimte om uit te rusten

Min

- Hoge drankprijzen

- Onpersoonlijke sfeer

- Geluid van verschillende area’s overstemd elkaar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws