Party report: Amsterdam Open Air [7 & 8 juni 2014]

Rick Francissen | 9 juni 2014
party reports


amsterdam open airWat: Amsterdam Open Air
Waar: Gaasperpark, Amsterdam
Wanneer: Zaterdag 7 & zondag 8 juni
Line-up: Tensnake, Maribou State, Bakermat, SKIP&DIE, Dio, Cleavage, GANZ, Mike Mago, Fritz the Face, Matador, Ambivalent, Truncate, Steve Rachmad, Juan Sanchez, Joran van Pol, Ferro, The Partysquad, The Jillionaire & Walshy Fire , Major Lazer, Oliver Heldens, FeestDJRuud, Girls Love DJs, Dirtcaps
FS Green & Mc Fit, Phalerieau, Kid De Luca, Mr. Belt & Wezol, DJ Sneak, Butch, Jordan Peak, Benny Rodrigues
William Kouam Djoko, De Sluwe Vos, Ici Sans Merci, Agoria, DJ Tennis, Mind Against, Olivier Weiter, Eelke Kleijn, Miss Melera, Rene Engel, Sharam Jey, Le Youth, Friend Within, Jeff Solo, Spacegirls, Les Deuxx, Adje, Vic Crezée, SirOJ, Abstract, Drivah, Mairo Nawaz, $olo, TNO, Alain Kuipers, Serge, Tettero, Joris Zwetsloot, Julien Simmons, Diggy Doug & Cinema Royale, Meneer de Vries & Fedde, Jon Sa Trinxa, Enriques Groove, Freddy Spool, EyeCandy, Hudson Mohawke, Bonobo, Four Tet, Dekmantel Soundsystem, Job Jobse, Elias Mazian, Planetary Assault Systems, Oscar Mulero, DVS1, Sandrien, JSSL, Doka, Martin Garrix, Yellow Claw, Tchami, The Flexican & MC Sef, Girls Love DJs, Quinten 909, Weslo, Boehmer, Rico South, KiNK, Ben Pearce, Deetron, Gerd, Tom Trago, KERK!, Adana Twins, Amine Edge & DANCE, Rampa & Re.You, Tapesh, Dale Howard, Prunk, Kevin Duane, Lil Silva, Mr. Carmack, Champion, Cream ft. Kleine Viezerik, Gomes
Snelle Jelle, Mitchell Kelly, Team Oullie, Sankoffa, Urvinho & Faya, Aeroplane, RipTide, SHMLSS, Resistance Orchestra, Vriendje van Ferry, Faux Couture, Times Are Ruff, Anil Aras, Alex Salvador, Daan Groeneveld, Hellie Berry, Philou Louzolo, Jon Sa Trinxa, Frodo & his Serial Chill-dren, Odd Bod
Reporter: Alex van Leeuwen
Fotografie: Jelle Schoenmakers

Na een lange werkweek ging zaterdagochtend ineens de wekker af. Met moeite strompelde ik richting de gordijnen, maar toen de eerste zonnenstralen op mijn gezicht vielen verscheen er een grote glimlach op mijn gezicht. Over een paar uurtjes was het dan eindelijk tijd voor Amsterdam Open Air. Na de goede verhalen over de drie voorgaande edities besloot ik ook maar eens een kijkje te gaan nemen bij Recreatiegebied Gaasperpark.

Volgens de organisatie een ijzersterke line up, die een goede afspiegeling van het Amsterdamse nachtleven moest zijn. Als je de hostings bekijkt, kun je alleen maar concluderen dat er een groot aantal concepten een area hosten die zijn/haar sporen al ruimschoots hebben verdiend. Format, Apenkooi, GirlsLovesDjs en STRAF_WERK zijn een kleine greep uit al het moois dat Amsterdam Open Air te bieden heeft.

Tropische temperaturen

De Nederlandse weergoden werkten in ieder geval mee. De thermometer gaf een lekkere 25 graden Celsius aan. Met een korte broek en op de slippers richting een festival kunnen, is het ultieme vrijheidsgevoel. Gewapend met een blaadje met daarop de timetable van de dag gingen wij onze dag van start op het festivalterrein.

De keuze was reuze en aangezien Bakermat met heerlijke melodieën voor ons een perfecte zomergevoel overbrengt, besloot ik een plekje te bemachtigen bij MTV Open Air area. In de gloeiende zon zorgde Bakermat er voor dat het publiek al gauw in hogere sferen kwam. Met de mix van house en techno met veel soul en een vleugje jazz kon onze dag in ieder geval beginnen. De handjes gingen de lucht in en de hoofdjes deinden heerlijk mee op de muziek. Bakermat kreeg muzikale ondersteuning van een saxofonist en dit muzikale totaalplaatje zette het kippenvel op onze armen.

Uitgestrekt terrein

Het terrein was lekker uitgestrekt en overal waren paadjes te vinden. Door de verschillende bewegwijzering was het makkelijk om onze weg te vervolgen door de jungle van area’s. Wat was dat voor gekkigheid in de verte? Allemaal hossende en springende mensen van links naar rechts. Het was FeestDJRuud die het publiek stond op te zwepen en te entertainen. Persoonlijk vind ik het niks, maar bij het publiek slaat het sowieso aan en het brengt een heerlijke sfeertje. Iedereen gedraagt zich bij de beesten af en eenieder ging helemaal op in het feestgedruis.

open air 4

Na al deze gekkigheid lekker struinend over het terrein, kwamen wij aan bij de Apenkooi-area aan. Agressieve kicks, rollende snares en hats die door je trommelvliezen snijden. Zo wordt de muziek die de De Sluwe Vos aan zijn publiek ten gehore brengt omschreven. En dat de muziek binnen kwam dat kan ik wel zeggen. Wat een heerlijke muziek. Het zonnetje begon aan het einde van de middag eindelijk lekker te schijnen. De sfeer was heerlijk relaxed en laidback te noemen. Iedereen was in een goede stemming, het was één grote gezellige familie.

Discoklappers tot Hardcore

Van het vele lopen en dansen werd ik aardig hongerig en de organisatie had flink uitgepakt qua eetgelegenheden. Eettentjes met grappige namen, zoals Beppo’s Flying Pizza, Mr Popcorney en Pomms zorgden voor culinaire diversiteit. Eventjes snel een biologisch patatje naar binnen gegooid om er de rest van de avond tegen aan te kunnen.

Bij het wandelen over het terrein hoorde ik ineens de track 'Gangnam Style' voorbij komen. Ik keek mijn vrienden aan en we moesten lachen. De area waar dit vandaan kwam was de Club Godverdomme area. Bezoekers mochten zich hier voor opgeven en de meest gelukkigen kregen de kans een half uur te draaien op het festival. Voorwaarde was dat je geen enkele draaiervaring had. Dit leverde prachtige taferelen en verbaasde blikken op, iedere keer als er weer een track voorbij kwam die je niet verwachtte: van discoklappers tot hardcore alles was hier te horen.

open air 2

Ronddolen

Bij een festival met zoveel muzikale keus is het lekker om overal te kijken zonder een blik te werpen op de timetable of het programma. Gewoon carte blanche rondlopen en gaan staan waar het gezellig is en de muziek lekker klinkt. De rest van de avond dus lekker rondgedoold over het terrein. De bezoekers die ik sprak waren allemaal enthousiast over het festival. Een bezoeker was zelfs zo aardig om ons te waarschuwen dat we beter iets eerder naar huis konden gaan om de verwachte drukte bij het metrostation voor te zijn. Omstreeks 22.00 uur verlieten wij dan ook het festival terrein met een goed gevoel. De eerste dag zat er op en was meer dan geslaagd te noemen. Goede sfeer, gezellige mensen en lekkere muziek zorgden ervoor dat ik met een glimlach mijn welverdiende nachtrust ging opzoeken.

open air 3

Dag 2: Opstartproblemen

Na de heftige onweersbui die ik mijn eigen bedje heb meegemaakt, was er nog een dag feesten te gaan. Respect voor alle bikkels die op de camping bivakkeerden. Met nog een beetje zware benen vol goede moed weer richting het festivalterrein. Volgens de weervoorspellers zou dit de mindere dag van het weekend worden, maar niets bleek minder waar. Een fel stralende zon zorgde er voor dat de temperatuur tot tropische waardes steeg.

Gezien de hitte van deze dag, was niet netjes dat de organisatie mensen bij de toiletten hun waterflesjes niet liet bijvullen. Er werd streng op gecontroleerd dat er geen flesjes water of bekertjes werden gevuld. Op een gegeven moment werd zelfs de beveiliging ingezet om bezoekers te vervelen. Toch wel een kleine smet op een verder perfecte festivaldag. De gehele dag heb ik weer lekker rondgestruind en bij de verschillende area's rondgekeken. De sfeer was uitmuntend te noemen. Geen wanklank over het publiek uit mijn mond te horen.

open air 6

Hoogtepunt van de dag

Een jong ventje, dat al meer van de wereld heeft gezien dan ik, mocht nu een set gaan weggeven. Martin Garrix, wereldberoemd van zijn track 'Animals', zorgde met zijn vette drops en pompende housebeats dat we helemaal los gingen in de menigte. Zo hard als het hier los ging, heb ik het hele weekend niet zien gaan. Van voor naar achteren en van links naar rechts, overal was een springende meute te zien. Sitdowns, meezingers alles kwam voorbij in de set van Martin Garrix. Het leek wel of het publiek de hele dag had uitgekeken naar zijn set en alles eruit gooide. Wat mij betreft was de set van Martin Garrix het hoogtepunt van de dag.

Een half uur voor het einde zat voor ons Amsterdam Open Air er op. Om de drukte bij het metrostation voor te zijn gingen wij iets eerder weg. De mensen die met de auto waren moesten ook met dezelfde metro mee en drie haltes verderop uitstappen. Aan het einde van het feest leverde dit zowel zaterdag als zondag enorme rijen op voor het metrostation.

open air 5

Conclusie

Over Amsterdam Open Air kunnen we kort en krachtig zijn: wat een ongelofelijk tof weekend! Goede sfeer, gezellige mensen en een enorme diversiteit aan vertier en vermaak. Er was eigenlijk teveel te zien om allemaal te bekijken op een weekend. Ik kwam letterlijk tijd en ogen tekort om alle vette acts die dit festival had te bekijken. Dit festival geeft mij een enorme glimlach op het gezicht en staat voor volgend jaar dik omlijnd in mijn agenda!

Bekijk meer foto's van Amsterdam Open Air op onze Facebookpagina

Plus

  • Prachtige locatie
  • Goede sfeer
  • Enorme diversiteit aan stages

Min

  • Drukte bij metro's
  • Geen water mogen bijvullen bij toilet
  • Duur parkeren

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws