Party report: Freshtival [8 juni 2014]

Rick Francissen | 16 juni 2014
party reports


FreshtivalWat: Freshtival
Waar: Het Rutbeek, Enschede
Wanneer: Zondag 8 juni
Line-upW&W, Sunnery James & Ryan Marciano, Dyro, The Opposites, East & Young, Jaz von D, Mc Stretch, Wildstylez, Zatox, Psyko Punkz, Radical Redemption, Bass Modulators, Audiofreq, Outbreak, Dymonic, Defector, MC Villain, The Jillionaire, Major Lazer, Yellow Claw, The Partysquad, Vato Gonzalez & MC Tjen, Boaz van de Beatz, Jebroer, FS Green & MC Fit, The Million Plan, Mc Sherlock, FeestDJRuud, Guerilla Speakerz, Dirtcaps, Punish, David Ghetto, Naffz, Boy Flamboyant, Boehmer, Robba Rovega, D MC
ReporterHard at Heart (Roy Teesing)
FotografieDennis Beuger

Absoluut Verfrissend

De organisatie achter Fantasy Island en Freshtival is Absolutely Fresh, een organisatie met haar thuisbasis in Enschede. Inmiddels doen ze 100.000 bezoekers per jaar met concepten als Unity, Superbash, Hardfest, Fantasy Island en Freshtival, verspreid over grofweg 10 evenementen. Het avontuur met Freshtival begon ongeveer 6 jaar geleden en de productie/organisatie van Fantasy Island is sinds 2011 in handen van deze organisatie. Een organisatie die uitblinkt in creativiteit, beleving, passie en bedachtzaamheid. Verfrissend!

Het Rutbeek

Het festivalterrein is handig en overzichtelijk ingedeeld in 3 gedeelten en ligt overal aan het water. Zo heb je de mainstage met een prachtig strand, het gedeelte met de Rebellenclub en Knaltival en de Superbash met daarnaast de tent van de Koen en Sander Show. Heel bewust is het festival terrein niet ingedeeld in blokken, want het is de bedoeling dat de bezoeker het hele terrein ontdekt, dat ze overal in principe hun plekje kunnen vinden. Voornamelijk de afwisseling is leuk. Zo ligt tussen de Rebellenclub en het Knaltival, het salsagedeelte.

Mainstage

Hier werd op zondag Electro/Progressive house gedraaid met dj's zoals R3hab, Sunnery James & Ryan Marciano, Dyro en W&W. Iets wat buitegewoon te gek was; The Opposites. Dit was ook de act die opviel tussen deze namen. Niet alleen qua optreden, ook qua muziek. Het ging er keihard aan toe en er was zelfs een kolkende moshpit aan het einde van hun set. Eerste keer dat ik ze heb gezien; TE GEK!!!

Aye, aye Captain!

Decoratie is innovatief en aan elk detail is gedacht. Omdat alles aan het water lag, kon je bijvoorbeeld met de Captian morgan boot van het ene gedeelte (Superbash) naar het andere gedeelte (Mainstage) varen. De waterpijp tent deed ons denken aan de 24uurs bar van Defqon, dit werd later bevestigd toen meerdere mensen het bevestigden en we het van binnen zelf even grondig hadden geinspecteerd.

Niet 1, 2, maar 3 FM!

De Coen & Sander show was vandaag ook aanwezig. Zij hosten een eigen tent met artiesten. Zo kwamen Jett Rebel, Dries Roelvink & Kraantje Pappie hun optreden doen. Hier was ook weer een optreden wat buiten het boekje viel: NICK & SIMON! De tent stond 35 minuten op z'n kop. Alle hits kwamen langs en niet alleen de dames, ook de mannen zongen alles uit volle borst mee. Een optreden met Nederpop op een dance festival. Dat maakt Freshtival ook wel echt uniek. Buiten de hokjes denken en creatief zijn.

Rebels fantastisch!

De Rebellenclub werd op de kop gezet door artiesten zoals Vato Gonzalez, The Jillionaire (onderdeel van Major Lazer) The Partysquad en werd afgebroken door de mannen van Yellow Claw.

freshtival

Mag het ook iets harder?

De Superbash is al jaren een begrip en ook dit jaar weer letterlijk stampvol met liefhebbers van Hardstyle. DJ's als Zatox, Wildstylez & Outbreak lieten de tent amper op de plek staan. Met lokale held en grootheid Radical Redemption was je verzekerd van de allerhardste hardstyle afsluiting die je je maar kunt bedenken. MC Villian weet hoe je als hardstyle mc de mensen keer op keer alles kan laten geven!

KNALTIVAL

Wie kent de man niet? Feest DJ Ruud. hij hoste zijn eigen feestje op Freshtival. Zoals verwacht; Confettie explosies en opblaasboten gingen het publiek in. Zijn fissa partners Dirtcaps, Robba Rovega en Naffz zorgden voor een warming up. Ruud sloot de dag af met een feestje. De cooling-down? Daar deed deze tent niet aan!

Volwassen maar nog altijd kind

Over het hele terrein kon je deelnemen aan unieke en ludieke activiteiten. Zo kon je een salsalesje volgen, liepen er gek verkleede mensen op het terrein, kon je GRATIS is allerlei attracties of op de foto met een balonnenrobot! Ook hebben ze een Pink Panther tent met een rodeostier, waar de dapperen onder ons een wild ritje konden maken.

Strike!

Er was een Grolsch Bowlingbaan aanwezig. Bowlen op een festival, hoe bedenk je het!? Het was een beetje een country idee en je kon binnen gratis een potje bowlen. Ook hingen hier leuke hangstoelen waar je relaxt een Grolsch biertje kon drinken. Te merken is hoeveel tijd en aandacht Grolsch heeft besteed aan de inrichting en uitvoering!
Bij het grote ‘eet gedeelte + zitgedeelte” stond een hele grote picknicktafel! Super leuk om te zien en het was een beste klim om er op te komen. De meesten vinden het prachtig en ze hebben een geweldig uitzicht over het hele terrein.

Kan je een geheim bewaren?

Inmiddels is bij de meeste fans wel bekend dat Absolutely Fresh staat voor die unieke ervaring, oog voor detail en mooie en grappige elementen die waarde toevoegen. Zo is de secret silent disco dit jaar verstopt achter de Death Row stage. Je moet er dit keer wel iets voor doen, zo moet je dit jaar een stormbaan afleggen om er te komen. Geweldig om iedereen helemaal gek te zien doen met een koptelefoon op hun hoofd. Prettig dat het dit keer niet naast de toiletten was gevestigd, hierdoor geen onprettige geurtjes. Ook om de silent disco weer uit te komen moest je door de stormbaan, wat een avontuur!

Jammie!

Het is gebruikelijk dat er op de grotere feesten voldoende eetmogelijkheden zijn, maar hier ging de organisatie nog even een stapje verder! Zo kon je naast de gebruikelijke pizza, tosti’s en fruit ook spareribs en bijvoorbeeld pannenkoeken opsmullen. Het water op de toileten was gratis en kon je onbeperkt blijven drinken, dit is echt een pluspunt met de enorme hitte.

Eye for detail

Op de kleinste dingetjes is gelet. Zo zit er rond de tentspijkers een stukje schuimrubber om blessures van bezoekers te voorkomen. De wc’s waren elke keer weer keurig schoon en er was altijd wc papier. Ook werden de tenten volledig opengesteld en 2 grote ventilatoren neer gezet, omdat het zo warm was, keurige oplossing!

One weekend to remember

Een uniek festivalweekend waar je je ogen uitkijkt. Sommigen noemen het ook wel een kermis voor volwassenen met een verrassing om achter zowat iedere boom. Wij vinden het veel meer dan dat. Het is elke keer een unieke ervaring die je grijpt en aan alles en iedereen is gedacht. Bij Absolutely Fresh staat de bezoeker altijd centraal en dat merk je. Er is altijd oog voor detail en kwaliteit is zeer belangrijk. Geweldige sets, uitstekend prijs/kwaliteit niveau, top entertainment en uitzonderlijk veel en goede eetopties. Door de combinatie van twee evenementen op 1 terrein kunnen ze meer uitpakken en dit merk je! Ook het uitstekende mobiele bereik is een vermelding waard! Dus of je nu kiest voor een van de twee dagen of voor allebei, ze zijn het allebei meer dan waard! In ons geval verlangen we hierdoor weer naar het begin van het weekend en kunnen we bijna niet wachten tot 23 en 24 mei 2015 voor de volgende edities!

Plus

  • Ongelooflijke beleving, achter elke deur een nieuwe verrassing
  • Zeer sterke en gevarieerde line-up
  • Uitzonderlijk veel eetopties
  • Prachtig aangekleede stages
  • Uitstekend prijs/kwaliteit niveau
  • Veel gedacht aan de bezoeker en het beperken van de enorme hitte

Min

  • Afstelling van het geluid/bass aan de zijkant van de tenten iets minder
  • Lang in de file gestaan met het wegrijden

Interview: Eric van Oosterbaan

In alle drukte rondom Fantasy Island, namen we plaats in de brandende zon en voerden we met Eric van Oosterbaan, Directeur van Absolutely Fresh, een zeer uitvoerig en openhartig gesprek. We werden met open armen onthaald en uitstekend verzorgd! Met recht kan ik zeggen dat dit een van mijn favoriete organisaties is omdat Absolutely Fresh het echt begrijpt en de bezoeker altijd centraal zal stellen. Met de enorme groei in het festivalaanbod weten de bezoekers heel goed waar ze wel en niet serieus worden genomen. Deze organisatie blinkt uit in creativiteit, beleving, passie en bedachtzaamheid. Verfrissend!

In de studententijd van Eric en Koen, de mannen achter Absolutely Fresh, werden er weinig leuke feesten georganiseerd in de omgeving van Enschede. Nu zo’n 10 jaar geleden besloten de heren het dan maar zelf te gaan doen. Als Abraham niet naar de berg komt dan komt de berg wel naar Abraham. Koen werkte in die tijd voor de Rebellenclub en in die tijd waren DJ Erik-E en Marcello daar ook werkzaam. Ze dachten toen 'fuck it, we boeken gewoon een dj en maken er iets tofs van!'. Eerst twee per jaar voor 180 man, puur voor de fun.

Na vier jaar werden ze benanderd door de Universiteit Twente met de vraag of ze het eindfeest van de studentenvereniging wilden organiseren. Het was een evenement voor 1500 man en ze hadden Fedde Le Grand geregeld voordat hij echt bekend werd maar o.a ook Laidback Luke, toen nog voor een entreeprijs van €3,-. Dit waren hele mooie tijden en er is toen besloten om er meer mee te gaan doen. Inmiddels kunnen ze dit werk al een aantal jaren fulltime doen met zes tot acht man.

Thuisbasis ligt heel sterk in Enschede, maar je kunt wel concluderen dat hier niet veel expansiemogelijkheden meer zijn. Ze kijken momenteel wel naar uitbreidingsmogelijkheden, maar ze zullen het alleen doen als het toevallig zo uitkomt. Als ze denken dat bijvoorbeeld in Utrecht iets moois aan de gang is, waaraan zij iets kunnen toevoegen, dan staan ze er altijd wel voor open. Maar de focus ligt niet op expansie, want sommige dingen moeten groeien en je kunt het niet forceren.

Ongeveer zes jaar terug zijn ze begonnen met Freshtival. Het was niet hun eerste buiten evenement, maar wel hun eerste buitenfestival, toen met rond de 3000 bezoekers. Nu doen ze 30.000 bezoekers in het weekend van Fantasy Island en Freshtival. Door de combinatie van twee evenementen op 1 terrein kunnen ze meer uitpakken. Fantasy Island groeit heel netjes elk jaar een beetje.

Uiteindelijk gaat het hun voornamelijk om de beleving van de bezoeker, je wilt ze gewoon iets moois bieden, want daar betalen ze goed voor. Alhoewel zij met hun prijs zeker niet hoog zitten met €39,50 in de vvk. Absolutely Fresh wil dat ze daar waar voor krijgen en dat ze terugkomen. Inmiddels worden voor hun feesten in meer dan 16 landen kaarten verkocht.

Fantasy Island werd tot 2010 door een andere partij geproduceerd met de laatste editie in Oldenzaal op een binnenterrein. Er was voor de vorige organisatie aanleiding om het niet nogmaals te organiseren en toen heeft Absolutely Fresh het overgenomen.

Als je een behoorlijke reis moet afleggen om te komen in Enschede, dan moet het wel indruk hebben gemaakt, anders kom je nooit meer. Dit maakt het waanzinnig lastig om iets op te bouwen, al helemaal als het je probeert om iets om te buigen wat eerder niet helemaal goed is verlopen. Ze hebben echt jaren gefinetuned en van alles geprobeerd en het is hierdoor toch elke keer wel een stap beter gegaan.

Inmiddels doet Absolutely Fresh 100.000 bezoekers per jaar met concepten als Unity, Superbash, Hardfest, Fantasy Island en Freshtival, verspreid over grofweg 10 evenementen. Eric verteld: 'Superbash is eigenlijk heel klein begonnen in poppodium Atak met eerst 500, toen 700 man, daarna twee zalen en daarna ineens drie weken na de start van de voorverkoop uitverkocht. Dit toonde genoeg potentie om er wat meer mee te gaan doen. Op de goede gok gezegd we gaan Go Planet doen, dat is hier in de omgeving Enschede toch wel de grootste locatie en die verkochten we toen ook meteen uit. Dus het is veilig om te zeggen dat het concept, zeker hier in de regio, inmiddels behoorlijk wat body heeft.' Ze beschrijven zich als een hele behoudende organisatie, die zeker de laatste twee jaar zijn in een soort van rare stroomversnelling belandt is.

Vorig jaar werd de Superbash Raw gehost door Crypsis, natuurlijk een lokaal icon in de achterhoek. Dit jaar keert hij vanzelfsprekend weer terug met een live-set bij Superbash en een b2b set met Radical Redemption op de mainstage. Wat veel mensen misschien niet weten of waar ze niet van op de hoogte waren is dat Crypsis met zijn alter ego, Basic Grooves, ook opgetreden heeft in de bowlingbar van Grolsch.

Vorig jaar was in de programmering veel invloed van Minus is More te zien en het zou voor dit jaar voor de hand hebben gelegen om te kijken naar Joey van Ingen, alleen dan krijg je een zelfde soort opzet. Bij Absolutely Fresh vinden ze de variatie erg belangrijk en niemand minder dan Ran-D heeft dit jaar gezorgt voor een gevarieerde lineup van topkwaliteit. Dit jaar gaan ze later op de avond ook flink harder op de mainstage met Crypsis b2b met Radical en als afsluiter Frequencerz.

Heel bewust is het festival terrein niet ingedeeld in blokken, want het is de bedoeling dat de bezoeker het hele terrein ontdekt, dat ze overal in principe hun plekje kunnen vinden.

Persoonlijk verheugd Eric zich het meest op de eindshow en hij hoopt dat het droogblijft. Nou dat is gelukkig uitgekomen, tussendoor heeft het eventjes minimaal gedruppeld, maar bij de eindshow was het droog.

Het is wel mooi om een kijkje te krijgen van hoeveel er in de aanloop naar een evenement allemaal geregeld moet worden om in die 12 uur allemaal te laten samenkomen. Er zijn enorm veel verschillende specialisten bij betrokken en als festivalbezoeker heb je hier vaak geen weet van. Zo zijn ze met de bowlingbaan een week mee bezig geweest. Al het hout is op de locatie gezaagd en mooi gemaakt. Grolsch heeft hier echt goed voor uitgepakt. Bij de bouw van de zendmast waren bijvoorbeeld ook 8 partijen betrokken. Het is gelukkig niet voor niets geweest want het bereik was uitzonderlijk goed!

Het is niet gemakkelijk om uitverkocht te raken in hetzelfde weekend dat Harmony of Hardcore en 7th Sunday worden georganiseerd. Er is elk weekend wel iets te doen en het begint steeds eerder en gaat steeds langer door. Uiteindelijk kun je het geld dat je aan het einde van de maand overhoudt maar 1 keer uitgeven. Je zult als organisatie nu nog meer je best moeten doen om de bezoeker iets nieuws en onvergetelijks te bieden en op jouw manier onderscheidend te zijn. Fantasy Island en Freshtival zijn echt twee feesten waarbij gelet is op de kleinste details, waar zelfs de die hard festivalbezoekers zich uitstekend vermaken.

Een organisatie als Absolutely Fresh verdiend veel meer support dan het nu al krijgt en in mijn ogen hadden ze dit maal op de zaterdag gewoon uitverkocht moeten zijn. Eric reageert hier erg leuk op. Voor hem is een uitverkocht evenement absoluut een stuk waardering van de bezoekers, maar soms zijn er evenementen waar de opkomst minder is, maar waar wel echte liefhebbers staan. Zo verteld hij met een grote glimlach op zijn gezicht over een Superbash-evenement in de begintijd, ergens in 2004/2005, toen het zo hard had gesneeuwd dat je van Hengelo niet eens naar Enschede kon komen. 'Maar op dat moment waren er allemaal jongens die uit de buurt kwamen die natuurlijk ook niet naar hun optredens konden en die dus maar kwamen naar Superbash. Dus uiteindelijk zit je met 250 man die lopend of glibberend op de fiets daarnaartoe zijn gekomen en dat ging ongelooflijk los. Misschien zijn dit wel de momenten die je het meest bij blijven en hier ben je dan nog het meest trots op', verteld Eric.

Het is helaas nog twee maanden te vroeg om een tipje van de sluier op te lichten over de toekomst van Absolutely Fresh. Wel is bekend dat de volgende editie van Fantasy Island en Freshtival zullen vallen op 23 en 24 mei en dat er heel druk wordt gekeken naar nieuwe kansen in de omgeving Zwolle i.s.m. Studio Tas. De eerste samenwerking met Studio Tas, tijdens Wildness Festival, is zeer goed bevallen en de mogelijkheden in die regio zullen de komende periode worden bekeken. Na alle drukte van Fantasy Island en Freshtival zal er meer tijd worden besteed om dat vorm te laten krijgen.

Ze kijken ook naar allerlei mogelijkheden om de bezoekers nog meer te geven en daarnaast hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen door o.a. lokale initiatieven te ondersteunen. Hier gaan ze de komende tijd eens rustig over brainstormen. Misschien wel een mooie om mee af te sluiten. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd!

Eric, Absolutely Fresh en alle betrokkenen nogmaals bedankt voor een onvergetelijk weekend!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws