Party report: Summerfestival [27, 28 en 29 juni]

Peter Güldenpfennig | 2 juli 2014
party reports


Wat: Summerfestival
Locatie: Antwerpen (België)
Wanneer: 28-29 Juni 2014
Line-up: o.a. Martin Garrix, Dvbbs, Blasterjaxx, Sidney Samson, Yves V , Jay Hardway, Alvar & Millas, Ralvero
Reporter: Etiènne Slijpen
Fotografie: Nicky Adriaens

Summerfestival te Antwerpen, het weekend dat de zomervakantie in België officieel van start gaat. Met een line-up waar menig dj uit de dj Mag top 100 in terug te vinden is, is het voor de studenten de ultieme start van de zomer. We keken er dan ook erg naar uit om richting Antwerpen te gaan om verslag te doen van dit weekeinde.

Where Summer begins Day 1

Wanneer we ingecheckt zijn worden wij per shuttle bus naar het festivalterrein gebracht. Allemaal top geregeld voor de artiesten en de pers. Helaas is de wandeling voor menig bezoeker een stukje verder. Vooral de campings liggen nogal ver van het terrein verwijderd. Maar daar malen de bezoekers niet lang om, ze hebben zin in een feestje en maken graag een wandeling in hun zomerse outfit.

Festival

Als je naar de line-up kijkt en het aantal stages trek je al snel een vergelijking met Tomorrowland. De verwachtingen zijn dan ook hoog en de eerste indrukken zijn goed. Acht stages waarvan een aantal in de openlucht en een aantal overdekt. Met de verwachte weersomstandigheden dus ook de kans om te schuilen. De twee mooiste en grootste stages zijn de Mainstage by Pepsi en The Heart. Toch besluiten we vandaag eens een ronde langs alle stages te doen om vooral ook jong en opkomend talent te checken.

Allereerst checken we het grote talent Jay Hardway die wordt vergezeld door Mc Iceman. De breedlachse mc laat het publiek helemaal uit zijn dak gaan. 'Heeeeyyyy hooooooo' en spontane sitdowns ontstaanen  niks is te gek voor het over het algemeen Belgische publiek wat losser is dan wij Nederlanders. Vooralsnog blijft het redelijk weer en blijft de regen nog weg. Op weg naar The Heart waar zodadelijk Brennan Heart gaat draaien valt ons oog op The House of Bull by Jupiler stage. Een stage met balkons waarop gedanst kan worden. Het heeft iets weg van een schuur.
Brennan Heart, een dj die voornamelijk hardstyle draait, laat het toegestroomde publiek flink stampen. Door de beukende beats te combineren met de juiste vocals zorgt hij voor spektakel. Aan het begin van de dag was deze stage drukbezocht maar naarmate de dag vorderde kozen de meesten toch voor de mainstage.

YMFC

Dat Yellow Claw booming business is wisten we al langer maar op Summerfestival hosten de drie heren een eigen stage. Allereerst checken we Feest Dj Ruud. Dat dit garant staat voor feest mag wel duidelijk zijn. Er wordt gestagedived met een opblaasboot en de mc laat het publiek zelfs de bekende wall of death van Yellow Claw uitvoeren. The Flexican en Mc Sef nemen hierna de regie over. Een hele andere muziekstijl dan zojuist. Waar Feest Dj Ruud vooral harde muziek draaide draait the Flexican wat vrouwvriendelijkere muziek. De heupen van de dames bewegen al.

Later op de dag keren we terug voor het geweld van Yellow Claw. Een beukfestijn waarbij de diverse moshpits en ook weer een wall of death tijdens de set uitgevoerd worden.

Celebrate the Rain

Hierna besluiten we even op de mainstage te gaan kijken waar op dat moment Sidney Samson draait. Het nummer 'Celebrate the Rain' van Sidney is toepasselijker dan ooit. Het regent namelijk, maar desalniettemin malen de feestgangers hier helemaal niet om. Een poncho aan en je blijft redelijk droog.

Draaien vs Produceren

Dat draaien en produceren 2 verschillende dingen zijn bewijzen de 2 heren van DVBSS. De overgangen van de heren en het geklooi met filters waren gedurende de set niet om over naar huis te schrijven. Of dit mij opvalt doordat ikzelf zo verwend ben of omdat de heren echt nog niet zo geweldig kunnen draaien weet ik niet. Wel geven de rocksterren een heerlijke show weg. Lange haren en stevig headbangend verzorgen zij namelijk hun optreden.

Eindshow VS Martin Garrix

10434013_686567771380171_5863710203250479245_nEven schrikken we als na DVBSS twee onbekende dj’s op het podium verschijnen. Martin Garrix prijkt op de led schermen maar hij is nog niet aanwezig. Een vertraging van 15 min maakt hij echter tijdens zijn set helemaal goed. Je ziet dat de nog piepjonge dj uitermate staat te genieten. 'Wizard' en zijn megahit 'Animals' komen natuurlijk voorbij. Wanneer dan echt de laatste 15 minuten ingaan begint ook de eindshow. Op de sound van 'Gold Skies' die Martin samen met Sander van Doorn heeft geproduceerd knalt het vuurwerk de lucht in. Een geweldig afsluiter voor dag 1. Martin geniet zelf ook duidelijk van het spektakel en filmt vol enthousiasme het publiek en de vuurwerkshow.

Camping

De festivalgangers verplaatsen zich naar de camping. Waar de een een dutje doet om zijn batterijen op te laden voor dag 2 maken anderen er een heuse afterparty van. Doordat de treinen in België staken heeft de organisatie besloten om de camping een aantal dagen langer open te houden. Ook kregen de bezoekers gratis ontbijt waardoor het zelfs een leuke verlenging van het weekend is.

Day 2

Op dag 2 besluiten we om op een later tijdstip aan te reizen. We zijn namelijk nog moe van dag 1. Als we bij het terrein aankomen merken we op dat er meer bezoekers waren die genoten hebben van de zondag en ervoor gekozen hebben om uit te slapen. Allereerst checken we natuurlijk de mainstage waar Vato Gonzalez en zijn vaste mc Tjen het publiek voorzien van de beste Dirty House. Toppers uit zijn set waren toch wel 'B52 Riddim' en 'Monkey Riddim'.

Red Light District

Deze stage doet denken aan hitte, vrouwen en rood. Wie kan dan beter op deze stage draaien als womanizer La Fuente. De altijd vrolijke dj heeft ook in België een enorme fanbase. We zien overal La Fuente-shirts en vlaggen voorbijkomen. Ook het feit dat bij het tweede nummer dat hij draait de mensen spontaan een sitdown doen kun je zien als een blijk van waardering.

Dutchies

Dat het grootste deel van de dj’s in de dj wereld Nederlanders zijn wisten we al maar zeker vandaag valt dit enorm op. Het Nederlands Elftal speelt vandaag namelijk de achtste finale tegen Mexico. In het artiestendorp waar voetbal gekeken kon worden kleurt het oranje. Voetbal kijken met Showtek, La Fuente, Nicky Romero, Afrojack, Oliver Heldens etc. is voetbal kijken met dat andere elftal dat Nederland op de kaart zet.

Gelukkig kunnen de voetbalfans op het terrein ook voetbal kijken op een megascherm. Wanneer Nederland in de laatste vijf minuten de wedstrijd omdraait en van een 0-1 achterstand 2-1 maakt zijn de Nederlanders uitzinnig van vreugde. De Nederlanders kunnen toch feesten zo blijkt. Het festival kleurt weer oranje!

Future Heroes

De Future Heroes-stage was een stage waar opkomend talent zichzelf kon laten zien. Hier wonen we de set van Audien bij. Helaas komt er niet veel publiek richting deze stage. De dj die achter de plaat 'Elysium' zit draait naar mijn mening betere muziek dan wat er op de mainstage over het algemeen wordt gedraaid. De sound is vernieuwend en een welkome afwisseling voor mij tegenover de commerciële beukplaten die op de main voorbijkomen. Naast Audien stonden op deze stage ook de toppers TV Noise, Kill the Buzz en Julian Jordan.

Summerfestival

Moeilijke keuzes

Om de dag af te sluiten is het moeilijk om een keuze te maken tussen Nicky Romero’s Protocol stage en de mainstage. Gaan we voor Nicky Romero hemzelf of toch voor Martin Solveig. Romero, die vorig jaar afsluiter was, host dit jaar zijn eigen stage en draait net voor de afsluitende set. Heel slim van de organisatie want hierdoor kon je makkelijk voor en Nicky Romero en Afrojack gaan. Om een goed plaatsje te bemachtigen tijdens de afsluitende set van Afrojack besluiten we halverwege de set van Nicky naar de main te gaan. We pikken zo toch nog een stukje van Martin Solveig mee.
Wanneer Afrojack ten tonele verschijnt pakt hij direct de microfoon. Zijn boodschap is duidelijk! 'Are you ready for some Afrojack Music?' Het publiekt schreeuwt en geeft aan dat ze het laaste 1,5 uurtje willen losgaan. Afrojack begrijpt dit en laat die typische Afrojack sound horen. 1,5 uur verfrissende muziek waarop iedereen losgaat. De lichtshow spettert van de schermen en lasers af. De afsluitende vuurwerkshow maakt het weekend compleet.

Conclusie

Summerfestival was een geweldig feest met een uitermate sterke line-up. Verbeterpunten voor de organisatie zijn er wel nog. Zo heb ik me, en met mij nog meer bezoekers, geërgerd aan het uitvallen van de muziek. Gedurende twee uur viel de muziek maar liefst drie keer uit. Ook het ontbreken van een bar in de tenten viel tegen. Voor een drankje moest je dan helemaal naar buiten om verfrissing te zoeken. Verder was er vrij weinig beveiliging aanwezig. Zo liepen er mensen met pennen en paraplu’s rond hetgeen in Nederland en ook op Tomorrowland bijvoorbeeld streng verboden is.

Buiten de aanmerkingen was het een geslaagd feest met voldoende afwisseling tussen muziekstijlen. Grote namen, opkomende namen en volledige onbekende dj’s die mij verrasten met hun kunsten.

Plus

  • Gezellig festival
  • Fantastische line-up
  • Belgen gaan helemaal los

Min

  • Slechte beveiliging
  • Geen bar in de tenten

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws