Party report: XO Extrema Outdoor [12 juli 2014]

Peter Güldenpfennig | 14 juli 2014
party reports


Wat: XO Extrema Outdoor
Waar: Aquabest, Eindhoven (Best)
Wanneer: Zaterdag 12 juli
Line-up: o.a. Afrojack, Baauer, Dillon Francis, Fedde le Grand, Jeff Mills, Laidback Luke, Nervo, Netsky Live, Tommy Trash, Zeds Dead
Reporter: Etienne Slijpen
Fotografie: Marleen van Dinther

261301_regular_342930Extrema Outdoor of XO, het festival dat jaarlijks voor vernieuwing zorgt op festival gebied is dit jaar helemaal terug. Waar de afgelopen jaren besloten werd om geen eindshow te houden keerde deze dit jaar, net als de techno stage, terug in het programma. Al met al beloofde het een groot spektakel te worden.

Some things are more fun Outdoor

Alhoewel de weersverwachting de hele week niet veel goeds voorspelde, er werd namelijk extreem veel regen gemeld, bleef het op de ochtend na droog. Dus geen reden om de leus 'Some things are more fun outdoor' niet hoog te houden deze dag. We komen rond de middag aan en zetten voet op een futuristisch en abstract terrein. Geen sprookjesachtige stages maar strakke lijnen en felle kleuren staan verspreid rond het meer. We ontdekken stukje voor stukje het gehele terrein en merken dat het festival uit een combinatie bestaat van grote imposante stages, maar dat er ook stages zijn die juist lekker knus en intiem ogen.

Sfeer

Gedurende het gehele festival was het gezellige druk bij de stages. Wel merkten we op dat de bezoekers moeite hadden om los te komen. Naarmate de dag vorderde en de alcoholische versnaperingen hun werk deden kwam het feest toch goed op gang. Wel miste ik tijdens de middaguren een mc die het publiek net dat zetje kan geven om los te gaan. Het grootste succes bleek naast natuurlijk de twee mainstages de Crystal stage te zijn. Hier stonden namen als Jordy Dazz, La Fuente, Dannic en de iets minder bekende namen maar minstens zo goede dj’s 2Dirty. De stage werd erg druk bezocht en stond al direct aan het begin vol met publiek. Hier werd op het eind lekker geknald door Dannic. De Diamond, de outdoor mainstage van XO, werd vanaf het moment dat Laidback Luke zijn set startte steeds drukker. De grote namen hadden dus aantrekkingskracht op het publiek. De kans om Afrojack, Laidback Luke, Nervo en Fedde le Grand in Nederland te zien wordt dan ook steeds kleiner. Laidback Luke draaide volledig zijn eigen stijl, dat goed viel bij de echte muziekliefhebber. Ook Afrojack liet zich van zijn beste kant zien. Wel weten de mannen en vrouwen weer dat ze in Nederland flink moeten werken om het publiek los te krijgen. In de US gaat het publiek ongeacht wat er gedraaid wordt helemaal uit hun dak.

Closing Show

Vol spanning wachten we op wat komen gaat. Welk spektakel heeft Extrema nu weer in petto voor ons. We krijgen een kort verhaal voorgeschoteld waarin de thema's mens, natuur en technologie in terugkomen. Dan verschijnt er een reuze pop op het toneel die uiteraard de mens moet voorstellen. Deze pop rijdt door het publiek heen omringd door lichtgevende ballons. Door het publiek bij de show te betrekken ontstaat er ontzettend leuke interactie met het festival. Wanneer de show vervolgens echt los gaat wordt ook het vuurwerk ingezet. Oplettende kijkers zien dat de beplating van de stage doorzichtig is en in de grote torens dansers staan die net als de rijdende pop volledig wit zijn. Wanneer de show en het verhaal vertelt zijn draait Fedde nog 15 minuten de lekkerste nummers zodat alle bezoekers met een voldaan gevoel naar huis gaan.

Grote Namen

Dat XO een groot festival is bewijst de line-up maar eens te meer. Op de mainstage bezoeken we de sets van de bekende vrouwelijke tweeling Nervo, Afrojack en Laidback Luke. De set van Laidback Luke is voor mij zelf een geluk momentje, hier begon ook mijn liefde voor de elektronische muziek met 'Break Down The House'. Tot mijn grote verbazing kwam dit nummer in een remix terug in zijn set. Als afsluiter stond Fedde Le Grand op het podium die naast de spectaculaire eindshow zorgde voor een knallend einde van de dag.

MAN NATURE TECHNOLOGY

Extrema onderscheidt zichzelf door een thema uit te zoeken en dit thema gedurende het hele festival van begin tot einde uit te dragen. Natuur kwam terug in de aankleding en versieringen zoals een vis uit het water springt. In de stages kwam de combinatie tussen technologie en natuur goed naar voren met strakke lijnen, visuals, led screens, c02-blowers en confettikanonnen in combinatie met planten. De mens die centraal staat tijdens het festival zijn natuurlijk de bezoekers. In de eindshow kwam het spel tussen mens, natuur en technologie volledig tot bloei. Voor diegenen die de eindshow hebben gemist, check hieronder!

Genoeg te doen

Naast het dansen bij een van de vele stages kon je ook even tot rust komen bij een van de vele artistieke kraampjes die her en der verspreid waren over het festival. Je kon je laten schminken, je armen vol laten tekenen met fluorverf of een eigen shirt ontwerpen. Een welkome afwisseling tussen al het feestgeruis dus.

Prijzen

Om toegang te krijgen tot XO hadden bezoekers drie mogelijkheden. Zo kon er in de aanloop van het festival meegedaan worden aan een van de vele unieke winacties. Zo werden er in Eindhoven diverse keren tickets verstopt die door middel van een zoektocht met aanwijzingen op social media gevonden konden worden. Ook werd er tot tweemaal toe een XO-blok nabij het centraal station geplaatst. Door het uitvoeren van diverse opdrachten zoalseen levensgroot XO-teken maken met omstanders konden er ook tickets gewonnen worden. Voor de minder succesvolle speurders bleef er maar één ding over: tickets kopen. XO bood haar bezoekers XO regular tickets en XO plus tickets. XO regular tickets koste je 49,- euro en voor XO Plus tickets betaalde je 79,- euro.

Conclusie

Innovatief, vernieuwend, creatief en anti-commercieel zijn woorden die naar mijn mening passen bij XO. Zoals XO vindt je dit jaar geen ander festival. Het is nieuw en vooruitstrevend wat XO dit jaar heeft neergezet. De organisatie wil niet op een ander festival lijken en doet dat ook niet. Mensen die van vooruitgang houden konden zich natuurlijk helemaal vinden in de show, de stages en de performances. Andere geluiden die we hoorden waren dat er meer commerciële muziek verwacht werd. Voor mij als die hard festivalbezoeker en reporter was Extrema Outdoor een welkome verfrissing op festivalgebied, zowel in show als in muziekkeuze. Het draaien van hitjes was er zeer zeker bij maar in mindere mate dan op andere festivals. Extrema kan daarom terugkijken op een geslaagd festival dat wederom vernieuwend is in een festivalbranche die weinig vooruitgang kent.

Plus

  • Vernieuwend
  • Imposante en abstracte stages
  • Spectaculaire eindshow met surround-geluid

Min

  • Groot terrein (Vanaf Diamond naar Crystal erg ver), tijdens een eerdere editie bood een brug hiervoor de oplossing
  • Toiletten op het eind (terugkerend festival probleem)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws